FőoldalRendszerintegrátorKína már kifejlesztette a 6G-t?
2024. augusztus 06., kedd ::

Kína már kifejlesztette a 6G-t?

A 6G képességeket 4G és 5G technológiákkal valósították meg.

Sajtóhírek szerint Kínában kifejlesztették a kommunikációt és a mesterséges intelligenciát integráló 6G terepi teszthálózatot. A fejlesztést a Pekingi Posta- és Távközlési Egyetem csapata végezte el, melyet Zsang Ping professzor vezetett. A 6G-s képességeket „intelligens integráció” révén érték el egy kísérleti hálózatban. Ezzel azt is bebizonyították, hogy a 4G- és 5G-kapcsolatok 6G átviteli képességekkel rendelkeznek.

A hatodik generációs vezeték nélküli technológia várhatóan forradalmasítja a kommunikációt, adatátviteli sebessége akár ötvenszer gyorsabb lehet, mint az 5G-é. Azonban a meglévő kommunikációs technológia elérte elméleti sávszélesség határát, továbbá számos kihívást kell megoldani. Így például a kapacitás növelésének nehézsége, a lefedettség megvalósításának magas költsége és a jelentős energiafogyasztás. Konzervatív módszerek esetében e problémákat egyre több erőforrás felhasználásával küzdik le, így növelve a kommunikációs hálózat teljesítményét. Ezzel együtt azonban jelentősen nő a hálózat összetettsége is. A kínaiak más oldalról közelítették meg a problémát.

Zsang Ping, a csapat kutatásának bemutatásakor egy pekingi konferencián elmondta, az új áttörés érdekében a technológiának el kell mozdulnia a „halmozott innovációtól” az úgynevezett „diszruptív innováció” felé. Ebben az esetben az innováció a „szemantikus kommunikáció” feltörekvő technológiájának alkalmazása volt, egy intelligens rendszeré, amely jelentést is továbbít, nem csak adatokat. A kutatók szerint a technológia potenciálisan hatékonyabbá teheti az átviteli rendszereket és csökkentheti az információfeldolgozás költségeit.

A kínai csapat kísérleti hálózata megmutatta, hogy a szemantikus kommunikáció képes elérni a 6G átviteli képességeit a meglévő 4G infrastruktúrán. Zsang szerint a kommunikáció és az intelligencia mély integrációja „fontos irány” a kommunikációs technológia fejlődésében. A mesterséges intelligencia átalakítja a kommunikációt, és a 6G elősegítheti a mesterséges intelligencia gyorsított fejlődését is, ez pedig felgyorsíthatja a digitális gazdaság új üzleti formáinak kialakulását.

Forrás: www.chinadaily.com.cn
Kép: subsites.chinadaily.com.cn

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény