FőoldalKonstruktőrInnoElectro Nagydíj
-0001. november 30., hétfő ::

InnoElectro Nagydíj

Bemutatjuk az idei InnoElectro Nagydíj három dobogósát: a nagydíjas első helyezettet, a PCB Design TestMesh eszközét, a második helyen végzett Visioner 1 digitális mikroszkópot a Zeiss Ipari Méréstechnikától és a harmadik helyezettet, a Eurocircuits Visualizerét

TestMesh

Egyik legújabb projektjükkel, a TESTMESH fogyasztáskarakterizáló eszköz fejlesztésével a PCB Design nyerte el az InnoElectro Nagydíját 2023-ban.

Az NplusT olasz vállalkozás számára fejlesztett készülék félvezető flash memóriák tesztelése során alkalmazható. A mindenkori chipgyártástechnológia komplexitásának csúcsa a flash memóriák gyártása. Ezen chipek napjaink legkomplexebb áramkörei, hiszen egyetlen tok akár több ezer milliárd tranzisztort is tartalmaz. Ezen chipekből építkeznek a modern adattároló eszközeink: SSD meghajtók, pen-drive-ok, tablet- és telefonmemóriák. A hosszú távú és megbízható adattárolás miatt kiemelt fontosságú ezen chipek fejlesztés közbeni tesztelése, amelyre megoldást nyújt a TESTMESH eszköz.

A PCB Design Kft. standjukon kiállított további fejlesztések – köztük kvantumszámítógép-vezérlő, illetve Hold felszínén működő „vízszimatoló” – szintén nagy érdeklődést váltottak ki a látogatók körében.

Elmondásuk szerint az ez évi InnoElectro kiállítás kiváló alkalmat biztosított – többek között – a meglévő és jövőbeli üzleti partnerekkel való találkozásra, valamint a beszállítói kapcsolatok építésére is, így mostanra a szakma megkerülhetetlen eseményévé vált. A cég ügyvezetője, Lazányi János a konferencia Űripari szekciójában adott elő „Termékfejlesztés kontrollált környezetben” címmel.

PCB Design Kft.

Vezető, professzionális mérnökiroda, amely termékfejlesztési szolgáltatásokat nyújt a koncepciótól a gyártásig, beleértve a rendszertervezést, áramkörfejlesztést és a kis sorozatú, csúcskategóriás prototípusgyártást.

EUROCIRCUITS VISUALIZER

A Visualizer egy ingyenes online eszköz a Eurocircuits ügyfelei számára, amely segít a nyomtatott áramköri lapok gyártására és beültetésére vonatkozó vevői dokumentáció tervezési (DRC) és gyárthatósági (DFM) problémáinak beazonosításában, továbbá a tervek alapján vizuálisan megjeleníti a gyártás után várható produktumot. Mindezt még a megrendelés leadása előtt!

Hogyan működik?

A Visualizer elemzi és megjeleníti a nyomtatott áramköri lapok gyártására és beültetésére vonatkozó vevői dokumentációt, mely a nyomtatott áramköri lap tervéből (Gerber, KiCAD, Eagle, ODB++), valamint beültetés esetén az anyagjegyzékből (BOM) és az alkatrész-elhelyezési listából (CPL) áll.

A PCB-adatok feltöltését követően a Visualizer azonnal munkához lát, elemzi és megjeleníti a nyomtatott áramköri lapot, melyhez több mint 700 validálási szabály áll rendelkezésre. Ellenőrzi a dokumentáció teljességét, megmutatja a tervezés kritikus pontjait, és lehetővé teszi a PCB-adatokban esetleg még fennálló DRC/DFM-problémák kiküszöbölését. A felhasználó egyértelműen megadhatja továbbá a PCB egyéb – a CAD-adatokból nem kiolvasható – preferenciáit, mint például a forrasztásgátló lakk színét, a felületfémezés fajtáját stb.

A BOM és CPL fájl beolvasása után a Visualizer megkezdi az elemzést, illetve az alkatrészek keresését a Eurocircuits hitelesített adatbázisában – amennyiben nem ismert, akkor pedig az internetről. Az azonosítás után a Visualizer a CPL fájlban megadott pozícióban mutatja az alkatrészeket a nyomtatott áramköri lapon.

Ez a művelet azonnal felszínre hozza a rétegek illesztési pontatlanságát, amennyiben az egyes fájlok különböző nullponttal rendelkeznek. Jelzi továbbá az alkatrészek helytelen elforgatását, a láblenyomathibákat, a nem megfelelő PIN1-azonosítást stb. Minden lehetséges rendellenesség még a rendelést és a gyártást megelőzően kiderül, lehetőség van tehát a hibák javítására, így a gyártás során már nem merülhet fel váratlan meglepetés.

Mitől innovatív?

A Eurocircuits Visualizerhez hasonló megjelenítő és elemzőeszközt más nem kínál online az iparágban. A CAD-adatok feltöltését követően a felhasználó megtekintheti, hogyan fog kinézni a beültetett nyomtatott áramköri lap a gyártást követően. Lényegében virtuális gyártást hajt végre, melynek során digitális replika jön létre

A Visualizer az értéklánc két fontos lépését egyesíti: PCB-gyártás + PCB-beültetés. Az elmúlt évtizedekben ezek a gyártási folyamatok külön kerültek kiszervezésre, specializálódott szolgáltatókhoz. A megbízható és tartós elektronikai eszközök gyártásához azonban ezeknek a gyártási folyamatoknak az együttes ismerete szükséges. A Visualizer visszahozza az ezen feladatok szétválasztásával elveszett ismereteket DRC/DFM eszközeiben, együttesen alkalmazva PCB-gyártás és -beültetés esetén.

Hozzáadott érték a felhasználók számára

A Eurocircuits Robert F. Lauterborn 4C-modellje szerint alakította ki marketingstratégiáját. Ez a modell a fogyasztóra fókuszálva négy fő szempontot határoz meg: fogyasztói igény, költség, kényelem, közlés. A Eurocircuits Visualizer hozzáadott értéke a felhasználó kényelmében jelenik meg, hiszen az eszköz 0–24 órában, bárki számára, online és ingyenesen is elérhető. Az ügyfélnek lehetősége van a teljes árajánlatkérési és rendelési folyamatot online elvégezni, automatizált szoftver segítségével megbizonyosodhat a vevői dokumentáció helyességéről. A folyamat végén így ellenőrzött, gyártásra alkalmas dokumentáció állhat rendelkezésre. A Visualizer látványosan növeli a felhasználó kényelmét, rengeteg időt, költséget és erőforrást (energia, alapanyag, segédanyag) takarítva meg számára, mely munkamódszer a fenntartható hardverfejlesztéshez is hozzájárul.

A felhasznált – a Visualizer, majd a Eurocircuits mérnökei által ellenőrzött – gyártási dokumentáció minden regisztrált ügyfél számára elérhető a visszatérő megrendelésekhez, vagy ingyenesen letölthető, melyet sorozatgyártásra is használhat.

Üzleti lehetőség

A stratégiának köszönhetően a Eurocircuits a standard technológiával gyártott PCB prototípusok és kis sorozatok piacán az évek során Európa egyik vezető szereplője lett.

A Visualizer elsőként a nem szerelt nyomtatott áramköri lapok esetében bizonyította értékét, majd később hasonló módon a beültetett nyomtatott áramköri lapoknál is. A közelmúltban pedig a Műszerdoboz szolgáltatást egészítette ki a folyamathoz, így a Visualizer már képes a teljes elektronikai eszközt kezelni, beleértve a PCB gyártását, az alkatrészek beültetését és végül a szerelvényházon belül testreszabott és megmunkált műszerdobozba történő illesztését. Mindezt rendkívül gyors átfutási idővel, versenyképes áron és a Visualizernek köszönhető, automatizált ellenőrzési módszerekkel.

A Eurocircuits ügyfelei korábban nem létező szolgáltatást vehetnek igénybe, hiszen gazdaságilag nem volt életképes. A digitális szemléletnek köszönhetően azonban a Eurocircuits megfizethető, működő modellt alkotott, melyben teljes körű elektronikai szolgáltatást tud nyújtani prototípusok és kis sorozatok esetén, tovább erősítve pozícióját az európai piacon.

Forrás: Eurocircuits Kft.

ZEISS Visioner 1 digitális mikroszkóp

A Zeiss standjának egyik kiemelt újdonsága a ZEISS Visioner 1 digitális mikroszkóp volt, melynek segítségével valós időben a mélységélesség korlátja nélkül vizsgálhatunk alkatrészeket.

A klasszikus ellenőrzési rendszerek sekély mélységélességet kínálnak. Ez azt jelenti, hogy a minta egyes részei nem lehetnek fókuszban, így bizonyos jellemzők nem láthatóak. Ezzel a felhasználónak fáradságot, a terméknek pedig hiányos ellenőrzést eredményeznek. A ZEISS Visioner 1 forradalmasítja az optikai ellenőrzés és dokumentáció világát.

A mikroszkópot egyedülálló mikrotükrös tömblencserendszer (MALS™ technológia) vezérli, amelynek segítségével olyan, valós idejű képalkotás érhető el, ahol a vizsgált tárgy minden pontja fókuszba kerül. Az említett MALS™ technológia lehetővé teszi az akár 69 mm-es magasságkülönbségek optikai vizsgálatát is Z-halmozás (Z-stacking) vagy újrafókuszálás nélkül.

A ZEISS Visioner 1 nemcsak leegyszerűsíti a képalkotási és dokumentációs feladatokat, hanem a valós idejű, szintén egyedülálló Extended Depth of Field funkció lehetővé teszi, hogy gyorsabban vizsgálja meg alkatrészeit, ezzel rövidebb átfutási időt eredményezve.

További információ: www.zeiss.com

Forrás: Zeiss Ipari Méréstechnika

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény