FőoldalKonstruktőrŰripar: magyar doziméterek mennek a Nemzetközi Űrállomásra
2021. november 10., szerda ::

Űripar: magyar doziméterek mennek a Nemzetközi Űrállomásra

Az EK dozimétereit a SpaceX Crew-3 viszi fel az űrállomásra

Az Eötvös Lóránd Kutatási Hálózat (ELKH) Energiakutatási Kutatóközpontja (EK) Űrkutatási Laboratóriumának dózismérőivel a fedélzetén várhatóan napokon belül útnak indul a Nemzetközi Űrállomásra a NASA SpaceX Crew-3 küldetése. Az eredetileg október 31-re tervezett felbocsátás először az időjárás, utána pedig a küldetésen résztevő négy űrhajós egyikének kisebb egészségügyi problémája miatt kellett elhalasztani. A kísérletsorozat most kezdődő, 19. küldetésén újdonság, hogy az űrhajósok két szett dózismérőt visznek magukkal.

Az űrállomáson eltöltött féléves bevetésük alatt az asztronauták közel 350 tudományos kísérletben fognak segédkezni, többek között a DOSIS-3D projekt kozmikus sugárzást mérő detektorainak installálásában is. Mint minden küldetés során, a DOSIS-3D passzív dozimétereket tartalmazó csomagjaiban az EK Űrkutatási Laboratóriumának dózismérői is ott vannak. A küldetésre vitt két szett dózismérő közül az egyik az európai Columbus modul megszokott mérőpozícióiban regisztrálja majd a sugárzás mennyiségét és minőségét. Ezzel egyidejűleg a másik szett dózismérő a CosmicKiss névre keresztelt misszió keretében az Amerikai Orbitális szegmensben (USOS), a Leonardo modulban és az orosz szegmensben végzi majd el ugyanezeket a méréseket.

Azonos detektortípusokkal, sztenderd összeszerelésben, szimultán végzett méréssel a szakértők átfogó képet kaphatnak majd az űrállomás aktuális sugárzási teréről. A világűrben uralkodó sugárzási környezet ugyanis nagyon összetett és változékony, hiszen jelentősen befolyásolja a naptevékenység, többek között a napfoltok számossága és egyéb intenzív jelenségek, mint például a napkitörések. Mindemellett a földfelszín feletti pályamagasság növekedése vagy csökkenése is mérhető módon befolyásolja az űrhajósokat érő ionizáló sugárzást.

ek dozimeterek

Mivel az űrállomás minden modulja különbözőképpen árnyékolt, természetesen más-más dozimetriai értékre lehet számítani attól függően, hogy milyen a falvastagság, illetve hogy az adott szegmenst mennyire védi a többi modul a kozmikus viszonyoktól. A rengeteg változó paraméter miatt minden mérési pontban egyedi, aktuális körülményekre jellemző sugárdózis regisztrálható. A felmérések eredményei ezért sok hasznos információval szolgálnak majd az űrhajósok védelme és az árnyékolás jelenlegi állapotának felmérése tekintetében.

Forrás: www.ek-cer.hu

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény