FőoldalKonstruktőrDC tápcsatlakozók az Amass cégtől
2020. március 26., csütörtök ::

DC tápcsatlakozók az Amass cégtől

Vannak olyan elektronikai komponensek melyeket még a „dilettánsok” is jól ismernek, nem is beszélve az elektronikai mérnökökről és technikusokról. Ezek az alkatrészek általánosan ismertek, és jellemzően nem is fordítunk rájuk figyelmet, és soha nem jutna eszünkbe, hogy megtudakolnánk, ki lehet a gyártójuk. Nagyon jó példái ennek a különböző berendezések XT30, XT60 vagy XT90 jelű erősáramú csatlakozói (csatlakozó dugók és aljzatok). Ki tudná megmondani a gyártóik nevét?

Az Amass cég az erősáramú csatlakozók és azok különböző akkumulátorokhoz való tartozékainak széles portfóliójával rendelkezik. Ez azzal is magyarázható, hogy a cég központi székhelye olyan helyen fekszik, ahol számos Li-Ion és Li-Po akkumulátorokat előállító gyártó cég is található. Létezésének 18 éve alatt a gyár az élenjáró gyártók egyik ismert tagjává vált. Aktuális portfóliójuk több mint 300 különböző típusú csatlakozóból áll, úm.: tesztelő (klipszes-, mérő-, és tesztcsatlakozó), banán, műszerfal-panel, gépjárműipari és számos egyéb csatlakozó. A lítium akkumulátorok jelentősen növekvő elterjedése miatt nagyon jól értékesíthetők az Amass által különböző kiviteli változatokban kínált és számos berendezésben (többek között játékokban is) használt, fentebb említett, XT típusú csatlakozók. A termékeiket 63 országba exportálják, és azokat olyan cégek késztermékeiben alkalmazzák, mint Qinghua, Ponovo, Fluke, Mac Tool és mások. Szó szerint minden lépésnél találkozhatunk velük.

Akkumulátor csatlakozók

Az utóbbi években egyre növekszik a tölthető berendezések iránti igény. Ezeknek az eszközöknek különböző tápfeszültségű, kapacitású és teljesítményű akkumulátorokra van szüksége. A problémák az áramerősség növekedésével tovább fokozódnak, mert ilyenkor kezd szerepet játszani a kapcson bekövetkező feszültségesés, és ezzel együtt a teljesítményveszteség. Ez nemcsak az energiaveszteségek miatt lényeges, hanem azért is mert túlmelegedhet a csatlakozó. Emiatt, az ilyen fajta csatlakozók esetében óriási jelentőséggel bír az áramforrás és fogyasztó közötti kapcsolat tartóssága és stabilitása. Éppen ezért számos ilyen helyen nem felelnek meg a tipikus egyenáramú csatlakozók, sőt, azok akár a berendezés károsodását is előidézhetik. Akkumulátor csatlakozók alkalmazására példaként említhetők a legkülönbözőbb feladatok elvégzésére – pl. madártávlatból történő videózásra, fotózásra, légtéri monitorozásra, stb. – tervezett multi-rotoros drónok.

Az Amass cég által kínált csatalakozóválaszték rendkívül széles, melyből mindenféle akku-pakkhoz vagy tápellátó szárazelemhez kiválasztható a megfelelő csatlakozó. Érdekes, hogy még a legkisebb XT30 (1. ábra) vagy MR30 (2. ábra) típusú csatlakozók is használhatók 15 A erősségű egyenáramot igénylő alkalmazásokban, az „AS” sorozat pedig akár max. 90 A-ig is használható! A felhasznált anyagok magas minősége és a stabil gyártástechnológia együttesen biztosítják, hogy a végtermékek a legmagasabb igényeket is kielégítik. Az ún. „banáncsatlakozók” kivételévek az összes csatlakozó polaritásjelzéssel van ellátva jól látható „+” és „-” jelekkel a csatlakozók burkolatain.

1. ábra. XT30 típusú csatlakozók

2. ábra. MR30 típusú csatlakozók

Minimális veszteségek és optimális üzemi hőmérséklet

Az Amass csatlakozók kidolgozása különösen gondossággal történik. A gyártó sok figyelmet fordít a megfelelő anyagok kiválasztására. Nemcsak az elektromos áramot vezető anyagokéra, hanem a csatlakozóházakéra is, annak érdekében, hogy az érintkezők még a forrasztás közben megengedhető hőmérséklettartományban se olvadjanak ki a csatlakozóburkolatokból, és hogy azok ne deformálódjanak és ne oxidálódjanak. Az érintkezők felülete aranyozott, ami biztosítja, hogy az XT30-as csatlakozó esetében az érintkezési ellenállás alig 0,70 mΩ, az XT90-es csatlakozónál pedig csak 0,30 mΩ!

A kínálatban számos szerelési változatot találunk. Vannak PCB-re forrasztható, kábelvégre szerelhető vagy akár egy berendezés kezelőpaneljára rögzíthető verziók (pl. a 3. ábrán látható XT60E-M és a 4. ábrán lévő XT30G-F csatlakozók).

4. ábra. XT30G-F típusú csatlakozók

tme 20 03 4

Lítium akkumulátorokhoz való csatlakozók

Az Amass cég különös figyelmet fordít az akkumulátorok nagyon gyorsan fejlődő piacára. Itt követelmény a nagyon jó minőség, a megfelelő paraméterek megőrzésének képessége, valamint – egyre gyakrabban – speciális kivitelek gyártása. Például, az akkumulátor-pakkokat nem ritkán további – ún. monitorozó – segédérintkezőkkel is fel kell szerelni. Ezek a megoldások megtalálhatók az Amass kínálatában. Ilyenek pl. az ICX301 illetve az XT90I csatlakozók (5. és 6. ábra).

tme 20 03 5

6. ábra. XT90I típusú csatlakozók

Érdemes hozzátennünk, hogy az Amass összes érintkezője aranyozott. Egyedüli kivétel az AS250.

7. ábra. EST80 típusú csatlakozók

Az Amass csatlakozók kínálatáról további információk találhatók ide kattintva!

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény