FőoldalKonstruktőrA negyedik generációs mobil távközlési hálózatok fizikai rétegének fejlesztése
2011. szeptember 23., péntek :: Zhihong Lin, Greg Wood

A negyedik generációs mobil távközlési hálózatok fizikai rétegének fejlesztése

A mobil adatforgalmazás iránt mutatkozó globális igény exponenciális felfutása újabb megoldandó feladatot adott a vezeték nélküli távközlési szolgáltatóknak és rendszereik tervezőinek. Nagy könnyebbségükre a vezeték nélküli távközlési technológiák folyamatosan és nagymértékben fejlődnek, amelynek eredményeképpen az új kihívásoknak eleget tevő LTE1-technológiát nevezték ki a globális szabványnak. A világ huszonöt legnagyobb globális távközlési szolgáltatója döntött úgy, hogy saját hálózataiban bevezeti az LTE-támogatást, és ezzel hatékonyabban használja ki a rádiósspektrumot, amely végeredményben nagyobb, 1 Hz-re jutó adatmennyiség átvitelét teszi lehetővé a korábbi technológiákhoz képest

A sikeres LTE-bevezetéshez a bázisállomások áramköreiben a korábbiakhoz képest elengedhetetlen néhány rendszerszintű tervezési fejlesztés. A bázisállomások gyártói a távközlési szolgáltatók költségeinek alacsonyan tartása érdekében egyre inkább a system-on-chip (SoC) jellegű áramköri megoldásokat preferálják. A Texas Instruments kifejlesztett egy új SoC-architektúrát, amellyel kifejezetten az LTE-termékek fejlesztési költségeinek csökkentését segíti elő azzal együtt, hogy csúcstechnológiás eszközt adnak a fejlesztők kezébe. A TI többmagos SoC-architektúrája, a KeyStone optimalizált erőforrás-kihasználást nyújt W-CDMA2 és LTE távközlési technológiák esetén, illetve kedvező költségeket és alacsony elektromos teljesítményigényt is kínál. A vezeték nélküli bázisállomások szempontjából a KeyStone egyik legfontosabb előnye a hálózati fizikai réteghez (PHY3) kötődő, konfigurálható hálózati segédprocesszorok elérhetősége.

Az LTE fizikai rétegéről
Mielőtt bemutatnánk a KeyStone és a TI TMS320TCI6618 típusszámú megoldását, vegyük át röviden az LTE fizikai réteg legfőbb jellemzőit! Ismeretes, hogy az LTE a 3GPP4 szervezet legújabban kidolgozott mobilszabványa. Az LTE-ben a 3G-hez képest jelentős technológiai fejlesztéseket hajtottak végre, amelynek eredménye, hogy az LTE-hálózatok első generációiban akár 100 Mibit/s adatátviteli sebesség érhető el downlink (bázisállomás › mobilterminál), illetve akár 50 Mibit/s uplink (mobilterminál › bázisállomás) irányban a 20 MHz-es spektrumban. Az LTE támogatja a rugalmas csatorna-sávszélességet 1,4 ... 20 MHz között, valamint a frekvenciaosztásos és időosztásos duplexelést is (FDD5 ill. TDD6), amelyek szintén a rugalmas spektrumkihasználást segítik elő.
Az LTE kommunikációs protokollstack alapjára, a fizikai rétegre a szakirodalom gyakran hivatkozik "Layer 1" néven is. Ez a PHY-réteg a legalapvetőbb eleme a bázisállomás és mobilterminál közötti összeköttetésnek, hiszen megfelelő minőség hiányában nő a megszakadt hívások, meghiúsult adatletöltések és hasonló hibák gyakorisága.
A PHY-réteg a közeg-hozzáférési (MAC7), valamint rajta keresztül a rádiós erőforrás-vezérlési (RRC8) réteghez csatlakozik, továbbá a még magasabban fekvő rétegek számára is közvetít adatokat. A PHY feladatkörébe tartozik a csatornakódolás, a hibrid-automatikus ismétlési kérelmek (HARQ9) feldolgozása, a moduláció, a többantennás feldolgozás, valamint a jelek leképezése a megfelelő fizikai idő-frekvencia erőforrásokra.

1. ábra. Az információfeldolgozás folyamata az LTE downlink transzportcsatornában 1. ábra. Az információfeldolgozás folyamata az LTE downlink transzportcsatornában
Az LTE-ben a mobilterminál felé irányuló feldolgozás során a PHY a MAC-rétegtől kapja az adatokat és vezérlési információkat transzportblokkok formájában, és ciklikus redundancia-ellenőrzés (CRC10) számítással, valamint ezen információ transzportblokkhoz illesztésével kezdi a feldolgozást. Amennyiben a transzportblokk mérete meghaladná a 6.144 bites, maximális kód-blokkméretet, a blokk szegmentálásra kerül. Ebben az esetben a PHY újraszámítja a CRC-t is a csatornakódolás előtt. Az 1. ábra mutatja az LTE downlink főbb funkcionális blokkjait.
A turbókódolás voltaképp egy nagy teljesítményű, előremutató hibajavító (FEC11) módszer, a rátaillesztés pedig lyukasztást vagy ismétlést alkalmaz az éppen elérhető fizikai csatorna-erőforrásokhoz való illesztésre. A HARQ egy megbízható újraküldési módszer, amely akkor lép életbe, ha a vételi oldalon nem jelennek meg a helyes adatok, a bitkeverésre pedig a kódblokk-konkatenáció után kerül sor annak érdekében, hogy a nullákból és egyekből álló bitsorozatok rövidüljenek, és ez moduláció előtt ne okozzon szinkronizációs hibákat a vevőben. Az LTE-réteg-letérképezésnél különféle modulációs sémák érhetők el (pl. QPSK12, 16QAM13, 64QAM14), az előkódolás többantennás átvitelt is támogat. Végezetül pedig az ortogonális frekvenciaosztásos multiplexálásos (OFDM15) moduláció szimbólumai kerülnek leképezésre az egyes antennaportokra.
Az LTE-technológia tehát a 3G HSPA+16 szabványban bevezetett megoldá­sok közül többet is alkalmaz, pl. a HARQ-t, turbókódolást vagy a többantennás módszereket, amely utóbbiakkal az LTE-ben elérhető a 20 MHz-es spektrumon a 100 Mibit/s downlink és az 50 Mibit/s uplink sávszélesség is. A TI TCI6618 nevű rendszerchipje kétszektoros, 20 MHz-es, 2×2-es MIMO17 konfigurációt támogat, amely akár 300 Mibit/s downlink és 150 Mibit/s uplink adatátviteli sebességet tesz lehetővé. Az LTE downlink és uplink irányban is támogatja az OFDM-et és a MIMO antennatechnológiát, amely jelentős előrelépés a 3G-s rendszerekhez képest.

Az OFDM-alapú adatátvitel
Az OFDM rádiós adásvétel egy robusztus rendszer, amely kellő védettséget biztosít a csatorna kedvezőtlen terjedési jellemzőitől, a keskenysávú csatorna-interferenciától, a szimbólumközti áthallástól, a különböző amplitúdókkal és fáziskülönbségekkel érkező felületi és visszavert hullámok interferenciájától (fading) stb.
Ez a megoldás kiváló spektrális hatásfokot biztosít, továbbá érzéketlen az idő-szinkronizációs hibákra. Az LTE downlink-feldolgozásban többvivős OFDM átvitel működik ciklikus prefixszel, az uplinkben pedig szélessávú, egyvivős OFDM-átvitelt használnak gyors ciklikus prefixszel, amely csökkenti az átvitt jel pillanatnyi teljesítményének ingadozását. A gyors Fourier-transzformáción (FFT18) nyugvó rendszer nem bonyolult, az OFDM-moduláció és -demoduláció hatékonyan megvalósítható.

2. ábra. MIMO-csatornák kezelése az LTE-ben 2. ábra. MIMO-csatornák kezelése az LTE-ben
A MIMO-technológia
A MIMO-antennákon alapuló, intelligens antennatechnológia az LTE-ben mind az adó-, mind a vevőoldalon működik, implementációjának oka a teljesítménynövelés volt. A MIMO-antennatechnológia jelentősen javítja az adatátviteli sebességet és lefedettséget anélkül, hogy további sávszélességre vagy adási teljesítményre lenne szükség, és sokkal jobb spektrális hatásfokot és összeköttetési megbízhatóságot kölcsönöz a rádiós rendszernek. A 2. ábra egy 2×4-es konfigurációjú LTE uplink MIMO-csatornamodellt mutat a hozzá tartozó vételi oldallal.
A többantennás uplink MIMO vételi technikák javítják a jel/zaj viszonyt is: a maximum-rátás kombináció (MRC19) például egy hatékony antennakombinációs stratégia olyan esetekben, amikor a vevő teljesítményét elsődlegesen a zaj korlátozza, azonban interferencia uralta csatornákban a minimum átlagos négyzeteltéréses hiba (MMSE20) kombinációs technika adja a jobb megoldást az antennák közötti súlyozásra, amely a legkisebb átlagos négyzeteltéréses hibát hozza. Az MMSE-MIMO-kiegyenlítés lebegőpontos megvalósítása jelentősen csökkenti a feldolgozás összetettségét, és nagy teljesítményű, jó hatásfokú LTE MIMO vevő megvalósítását teszi lehetővé.

3. ábra. A TMS320TCI6618 blokkdiagramja 3. ábra. A TMS320TCI6618 blokkdiagramja
Az LTE szolgálatában: a TCI6618 a Texas Instrumentstől
A TCI6618 típusjelű SoC a Texas Instruments TMS320C66x nevű digitális jelfeldolgozó processzorgenerációjának (DSP21) egyik tagja. A cég KeyStone nevű, többmagos architektúráján nyugvó TCI6618-at nagy teljesítményű, vezeték nélküli infrastruktúraalkalmazásokhoz fejlesztették ki, és kiválóan megfelel az LTE-technológia előbbiekben részletezett minden elvárásának. A 3. ábra mutatja a rendszerchip funkcióit és feldolgozóelemeit.
A TI KeyStone SoC architektúra-feldolgozási képessége kiváló, architektúrája folytán pedig az LTE technológiai fejlődésének tekintetében jövőálló. A többmagos TCI6618 4 darab, 1,2 GHz-es C66x feldolgozómagot tartalmaz, amelyek rendelkeznek a TI DSP-platformokból átemelt fix- és lebegőpontos aritmetikai egységekkel, továbbá helyet kapott bennük az új, kifejezetten 4G-s rendszerekhez fejlesztett, lebegőpontos aritmetika és társprocesszorok. A számítási teljesítmény ilyen mértékű fokozása a bázisállomási rendszerekben kulcsfontosságú a nagy sebességű, 4G-s rendszerchipek életképessége szempontjából.
A KeyStone többmagos architektúrája az első, mely alapként egy nagy teljesítményű struktúrát valósít meg csökkentett utasításkészletű számítógép (RISC22), DSP-magok, alkalmazásspecifikus segédprocesszorok és I/O-egységek integrációjára. A KeyStone ugyancsak úttörő a többmagos architektúrák között abból a szempontból, hogy elegendő belső sávszélességet biztosít zérus késleltetésű, ütközésmentes hozzáférésre valamennyi feldolgozómag, periféria, segédprocesszor és I/O-egység számára. A hardveres gyorsítók tömkelege jelentősen csökkenti az LTE-rendszerekben tapasztalható késleltetéseket, és súlyos terhektől mentesíti a központi feldolgozóegységeket, amellyel optimális kapacitást biztosít, és gazdasági értelemben vett szolgáltatás-differenciálást tesz lehetővé. A TI a rendszerchip mellett kínál LTE PHY szoftvert is, amely alapelemeket szolgáltat a fizikai réteget tervezők számára, természetesen erős C66x-optimalizációval együtt. A TMS320TCI6618 igen robusztus hardverfejlesztési platform, amely nem nélkülözi a teljesen optimalizált LTE PHY könyvtárszoftvert, valamint a platformfejlesztési támogatást sem.

1 W-CDMA: Wideband Code Division Multiple Access
2 W-CDMA: Wideband Code Division Multiple Access
3 PHY: Physical Layer
4 3GPP: Third Generation Partnership Project
5 FDD: Frequency Division Multiplexing
6 TDD: Time Division Multiplexing
7 MAC: Medium Access Control
8 RCC: Radio Resource Control
9 HARQ: Hybrid Automatic Repeat Request
10 CRC: Cyclic Redundancy Check
11 FEC: Forward Error Correction
12 QPSK: Quadrature Amplitude Shift Keying
13 16QAM: 16-Quadrature Amplitude Modulation
14 64QAM: 64-Quadrature Amplitude Modulation
15 OFDM: Orthogonal Frequency Division Multiplexing
16 HSPA+: High-Speed Packet Access
17 MIMO: Multiple Input, Multiple Output
18 FFT: Fast Fourier Transformation
19 MRC: Maximum-Ratio Combining
20 MMSE: Minimum Mean Square Error
21 DSP: Digital Signal Processor
22 RISK: Reduced Instruction Set Computer

Kapcsolódó honlapok:
Texas Instruments
Farnell
element14

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény