FőoldalGyártósorIdő- és pénzmegtakarítás LED-beültetésnél SIPLACE-megoldásokkal
2013. február 12., kedd ::

Idő- és pénzmegtakarítás LED-beültetésnél SIPLACE-megoldásokkal

A „LED Pairing” névre hallgató újdonságot kifejlesztő SIPLACE-csapat már bemutatta egyszerűsített megoldását komplex LED-rendszerek automatizált alkatrész-beültetésére, amely képes a különböző fényerő-osztályozású alkatrészek és illesztő ellenállásaik időigényes kezelésére. Ezt a jó elgondoláson alapuló és méltán sikeres SIPLACE LED Pairing eljárást most továbbfejlesztették a vállalat mérnökei, így az immár képes az áramköri kártyák mindkét oldalán a LED-ek és illesztő ellenállásaik beültetésére, amely lényegesen hatékonyabbá és takarékosabbá teszi az elektronikai szerelést

A kétoldalas beültetés alapfeltétele az azonosító vonalkódok hozzárendelése az áramköri hordozókhoz. E kódok alapján a továbbfejlesztett SIPLACE LED Pairing eljárás bizonyossággal felismeri, hogy melyik LED-hez melyik ellenállás beültetésére van szükség, amely természetesen az áramköri kártya mindkét oldalára igaz. Az új rendszer az egyszerűségén felül tehát rendkívül alapanyag- és időtakarékos is egyben.
A LED-ek helyes és hatékony beültetéséhez sok műszaki paramétert kell figyelembe venni. A különböző fényerő-osztályozású LED-ek és a hozzájuk tartozó illesztő ellenállások összerendelése korábban igen időigényes, kézi munkavégzést igénylő feladat volt, és ennek következtében a hibalehetőségek melegágya is volt egyúttal. Az új SIPLACE LED Pairing eljárással mindez a múlté, hiszen a SIPLACE-féle szoftver lehetőséget ad a fényerőosztályok megfelelő kezelésére, megjelenítésére és a hozzájuk tartozó ellenállások társítására. Ha az előzőtől eltérő fényerőosztályú LED-et vesz fel a beültetőgép, a szoftver automatikusan vált a megfelelő illesztő ellenállásra.

Beültetési program fejlesztésénél a helyhiány vagy a termékspecifikus megkötések miatt néha rákényszerülünk, hogy a nyomtatott áramköri hordozó mindkét oldalára beültessük a LED-eket és az ellenállásaikat. A SIPLACE e probléma megoldására kínált megoldása lényege, hogy amikor a kártya rákerül a gyártósorra, a rendszer beazonosítja azt a vonalkód alapján, elvégzi a felső szerelési oldalon a LED-ek beültetését, és a vonalkódhoz társítva megjegyzi, hogy mely fényerőosztályú alkatrészeket használta fel.
Amint a kártya újra bekerül a beültetőrendszerbe az alsó szerelési oldalon történő beültetésre, a rendszer újfent beolvassa a vonalkódot, kikeresi a hozzá társított beültetési információkat, és ennek megfelelően választja ki az illesztő ellenállásokat. Ha a szükséges ellenállások nem állnak rendelkezésre, a kártya be sem kerül a gépbe, valamint ha a kártyát a második beültetési folyamatban fel sem ismeri a gép, a beültetési folyamatot megszakítja, elkerülve a selejtgyártást és felesleges alkatrész-felhasználást.

A SIPLACE LED Pairinget ennek megfelelően támogatja a SIPLACE Setup Center nevű ellenőrző központja is, amely a beültetési folyamat megkezdése előtt ellenőrzi, hogy a gyártósoron rendelkezésre állnak-e a szükséges LED-ek, ellenállások és beültetési programok.
A SIPLACE Setup Centerrel kombinált SIPLACE LED Pairing továbbá arra is képes, hogy megakadályozza különböző fényerőosztályú LED-eket tartalmazó alkatrésztekercsek összefonását, így ezek többé nem keveredhetnek össze. A továbbfejlesztett SIPLACE LED Pairing egy új funkciója arra is felhívja a gépkezelő figyelmét, ha rövidesen kiürül az egyik alkatrésztekercs, és az áramköri kártya csak akkor léphet be a gépbe szerelésre, ha még rendelkezésre áll a kellő mennyiségű és fajtájú alapanyag az alkatrésztárakban.

„Az új, továbbfejlesztett SIPLACE LED Pairing által kínált funkciók a nagy bonyolultságú LED-beültetést sokkal egyszerűbbé teszik. Az általunk fejlesztett, kétoldalas szerelésre alkalmas automatizálási megoldást különösen azok az ügyfeleink értékelik nagyra, akiknél a LED-beültetés mindennapos feladat” - fűzte hozzá a bejelentéshez Stefan Zühlke, a SIPLACE termékmenedzsere. A SIPLACE továbbfejlesztett gyártásautomatizálási megoldását leghatékonyabban a gépjárműipari termékeket gyártó, LEDekkel sokat dolgozó, elektronikai szerelőüzemek fogják kihasználni.

A SILPACE honlapja

Kovács Péter

Az Elektronet magazin főszerkesztője...

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény