FőoldalGyártósorIpari digitális nyomtatási megoldások a Mimaki-tól
2013. január 07., hétfő ::

Ipari digitális nyomtatási megoldások a Mimaki-tól

A tárgyak, merev, sík felületek és speciális anyagok (fém, fa, különböző műanyagok) nyomtatása korábban korlátozott grafikai részletességgel (szitanyomás) vagy csak drága gépekkel, ipari méretek mellett volt gazdaságosan megoldható. Ma már asztali megoldások is léteznek, „házon belül” is lehetséges a kezelőfelületek, sík felületű eszközök, táblák, öntapadós címkék fotóminőséget megközelítő, digitális nyomtatása – akár kis sorozatokban is

Ezek a gépek és megoldások rendkívül egyszerűen vihetők be a gyártási folyamatba. Különösen akkor érdemes digitális nyomtatási megoldásokat választani, ha a darabszámok mellé sokféleség társul, gyakran kell egyedi, vagy kis sorozatokat gyártani. Sokan a legegyszerűbbnek tűnő utat választják: külső gyártót, beszállítót vonnak be a gyártási folyamatba, aki általában a számára legegyszerűbb megoldást kínálja. Az eredmény gyakran silány vizuális nívó, valami tipikusan kelet-európai megjelenésű dolog lesz — kétségtelenül olcsónak tűnő áron.
Pedig a készülékdobozokat, kezelőfelületeket fotóminőséget megközelítő részletességgel nyomtatni éppen annyira egyszerű, mint egy szöveges dokumentumot kinyomtatni.

Grafikai kivitelezés házon belül?
Több gyártó használ Mimaki nyomtatókat, a gépeikre kerülő címkék, biléták, dekorációs matricák, csomagolási jelzések házon belüli gyártására éppúgy, mint például a gépjármű-műszerfalak, kezelőpanelek, műszerdobozok, berendezésburkolatok, plasztikkártyák, raktári jelzések elkészítésére — gazdaságossági és minőségbiztosítási megfontolásból.
Grafikai kivitelezésre évi több százezer, több millió forintot is kiadhatunk, ha külső beszállítóval dolgozunk. Azzal győzzük meg magunkat, hogy nem rendelkezünk az eszközzel, nem szeretnénk még egy embert munkába állítani, és nem is értünk hozzá. Inkább vállaljuk az összecsiszolódás sokszor pénzügyi veszteségekkel is járó nehézségeit.
Ezek az érvek valóban meggyőzőek, ha nem ismerjük azokat a megoldási lehetőségeket, amelyeket például a Mimaki fejlesztései kínálnak.
A Mimaki gépekkel úgy gyárthatunk, hogy a folyamat nem igényel külön munkaerőt, a gépek kezelése pár óra alatt megtanulható, és a Mimaki gépei élen járnak a felügyelet nélküli üzemelésben is. A darabárak pedig lényegesen alacsonyabbak lesznek.

Nincs lehetetlen!
Az oldószeres és UV-nyomtatási technológiák szinte minden felületre lehetővé teszik a nyomtatást. Az oldószeres (solvent) integrált nyomtató-vágó gépekkel öntapadós matricákat, címkéket, fóliákat, de papírt és textileket is nyomtathatunk. A gép a nyomtatást és a vágást is egy folyamatban végzi el, készterméket ad. A merev anyagokra, sík felületű tárgyakra — szinte anyagtól függetlenül — a síkágyas UV-nyomtatók jelentik a megoldást. UV-nyomtatóval fémre, fára, üvegre éppúgy lehet nyomtatni, mint szinte az összes műanyagra.
A digitális nyomtatás elvitathatatlan előnye, hogy — szemben a tamponnyomással és a szitás technológia alkalmazásával — sokkal szebb, akár fotóminőséget is megközelítő részletességű grafikát is készíthetünk, akár egyedi darabok, vagy kis sorozatszámok mellett is, mindezt a legjobb költséghatékonysággal, legyen szó egy megrendelő számára készülő egyedi termékkülsőről (színek, logó), vagy speciális, egyedi darabokról.

UV – szinte minden tárgy nyomtatható

A CJV30-as sorozat
A Mimaki UV-táblanyomtatói kifejezetten a sík vagy megközelítőleg sík felületek nyomtatására alkalmasak. A Mimaki típusválasztéka a munkafelület és a tárgymagasság vonatkozásában is sok lehetőséget hordoz magában. A nagyobb berendezések burkolati elemeinek, kezelőfelületeinek nyomtatásához éppúgy találunk megoldást, mint a magasabb tárgyak, pl. 15 cm magasságú műszerdobozok vagy kezelőpanelek dekorációjához. A 15 cm-es, rendkívül pontos nyomtatás lehetővé teszi összeszerelt berendezések nyomtatását is.
A nyomtatható anyagok skálája az UV-technológia alkalmazása során nagyon széles.
Az olyan porózus felületeket, mint például a mészkő, márvány is szépen lehet nyomtatni, az UV-eljárásnak köszönhetően az üveg, a csempe és a fémfelületek is nyomtathatóak.
Az UJF-3042FX
A Mimaki CJV30, UJF3042 és JFX-sorozatú nyomtatói is tudnak fehér színnel nyomtatni, így az átlátszó felületeket is színessé lehet varázsolni. Ez különösen fontos, amikor például háttér-világítású kezelőfelületről, átlátszó plexiről vagy üvegről van szó. Nyomtathatósági szempontból „problémás” anyagok nyomtatása előtt általában egy speciális alapozó (primer) felvitele szükséges. A Mimaki UJF 3042 már alkalmas ennek nyomtatófejjel történő felvitelére, így az kizárólag a nyomtatási felület alá kerül.

Komplett megoldás a Nyomdakertől
A Nyomdaker Kft. a Mimaki ipari nyomtatók magyarországi forgalmazója, tanácsadói és szervizszolgáltatásokkal, valamint a nyomtatható anyagok széles választékával komplett megoldást kínál partnereinek.

A Nyomdaker honlapja

Kovács Péter

Az Elektronet magazin főszerkesztője...

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény