FőoldalGyártósorÚj rework-állomások
2012. október 09., kedd ::

Új rework-állomások

Újramunkáló (rework), javító és fejlesztő munkahelyeken egy forrasztópáka sohasem elég. Furatszerelt és felületszerelt alkatrészek ki- és beforrasztása egyaránt követelmény. Az ERSA kiválóan bevált i-CON koncepciójára és konstrukciójára építve, újonnan kifejlesztett eszközökkel bővítve, a "sok jó szerszám kis helyen is elfér" elvét követve alkotta meg új, multifunkciós forrasztóállomásait

A speciális piaci igényeket felismerve fejlesztette ki és bocsátotta útjára az ERSA új, többcsatornás be-, illetve kiforrasztóállomásait. Az ERSA i-CON Vario 2 és Vario 4 elnevezésű állomások (1. és 2. ábra) megfelelnek a javítóberendezésekkel szemben támasztott mai, modern követelményeknek. A különböző csatlakoztatható pákák igény szerint variálhatóak, a rendelkezésre álló eszközökhöz a hegyek és a fejek széles választéka áll rendelkezésünkre, teljesítményüket tekintve minden tekintetben kielégítik az ólommentes forrasztás követelményeit. Az új állomásokhoz csatlakoztatható forrasztóeszközök segítségével csaknem minden olyan elképzelhető alkatrész ki- és beforrasztását el lehet végezni, amelynek látszó forrasztási pontjai vannak. (A rejtett forrasztási pontokhoz az ERSA IR és Hybrid rework berendezések közül választhatunk.)

1. ábra. ERSA i-CON Vario 4 állomás

A Vario 4 fantázianévvel ellátott állomás tekinthető az ERSA i-CON állomások zászlóshajójának. A készülékhez egyszerre négy forrasztóeszköz csatlakoztatható.

2. ábra. ERSA i-CON Vario 2 állomás

A Vario 2 nevű állomás mindössze a csatlakoztatható eszközök tekintetében különbözik nagyobb testvérétől. Ez az állomás a forrasztási feladatnak megfelelően egyszerre két csatornát tud kezelni.

Első forrasztóeszköz: hiánypótló, meleg levegős páka
microsolder-12-6-4.jpg3. ábra. Az új ERSA i-Tool Air S meleg levegős pákaA csatlakoztatható eszközök közül elsőként említendő az ERSA újdonsága, az i-Tool Air S 200 W-os meleg levegős páka (3. ábra), amely kontaktus nélküli energiaközlést biztosít a be-, ill. kiforrasztási feladatokhoz. Az eszköz kialakításánál igyekeztek karcsú és könnyű (mindössze 90 g), emellett hatékony (200 W) pákát megalkotni a tervezők. A levegőszállítási mennyiség (2 ... 20 l/min) és a hőmérséklet (50 ... 550 oC) szoftveresen a Vario 4 vagy Vario 2 állomáson keresztül szabályozható, az éppen aktuális beállított értékek pedig leolvashatók az állomások kijelzőin.
Meleg levegős pákára már nagyon vártunk! Számos felületszerelt forrasztási feladat kézi végrehajtásához ez a legmegfelelőbb eszköz.

Második forrasztóeszköz: modern forrasztópáka
Másodikként az i-CON állomásoknál már jól bevált i-Tool pákát említjük meg, amelynek a lelke egy 150 W maximális teljesítményre képes, speciális mikro-fűtőbetét. Mérete akár egy golyóstollé.
Manapság egyre több helyen követelmény az ólommentes forrasztás technoló­giai elvárásainak megfelelő, "nagyobb" teljesítményű (jellemzően 80 W-nál nagyobb) pákák használata. A 80 W-nál kisebb teljesítményű pákák sokszor nem képesek olyan gyorsan helyreállítani a pákacsúcs lecsökkent hőmérsékletét, ezáltal elnyújtják a forrasztás idejét. Sorozatforrasztás esetén igen szembetűnő problémát okoz ez a jelenség. Ilyenkor egyszerűen a harmadik-negyedik forrasztási csomópontnál már nem lehet a pákával forrasztani: szinte odafagy a páka csúcsa a csomóponthoz. Ennek a jelenségnek a kivédésére szokták a pákák hőmérsékletét magasabbra venni (400 ... 450 oC), és így fenntartani a megfelelő pákacsúcs-hőmérsékletet a forrasztás alatt. Ez viszont nem célravezető megoldás, mert a magas hőmérséklet károsíthatja a forrasztandó alkatrészt, vagy akár magát az áramköri kártyát is, de legfőképpen növeli a folyasztószer fröcsögését, csökkenti hatékonyságát. Az ilyen esetek elkerüléséhez lehet hasznos a nagyobb fűtőbetét-teljesítmény. Nagyobb hőelvonás esetén a nagyobb teljesítményű páka gyorsabban tudja pótolni a pákacsúcsról elvont hőmennyiséget, ezért nem is kell olyan magas hőmérsékletet beállítani. Így kímélhetjük meg a beforrasztandó alkatrészt és környezetét a túlságosan magas hőmérséklet okozta hősokktól és kihozni a legjobbat a folyasztószerből is.

4. ábra. ERSA i-tool páka, belsejében a várakozási állapotot érzékelő elektronikával

Az i-Tool páka méreteit (160 mm) és tömegét (30 g) tekintve teljesen megegyezik az i-CON 1 és i-CON 2 típusoknál használtakkal. Az ERSA megtartotta az i-CON első szériájában sikeresen debütált, pákanyélben elhelyezett mozgásérzékelő elektronikát is, amely figyeli és felismeri, ha az eszköz használatban van (4. ábra). Ha a páka a tartójában pihen, automatikusan alacsonyabb várakozási (stand-by) hőmérsékletet állít be. Ez a pákacsúcs-kímélő funkció szinte már követelmény a mai, modern pákáknál.

Harmadik forrasztóeszköz: kézhez álló csipeszpáka
Harmadikként ismét egy újdonság! Az ERSA továbbfejlesztette korábbi csipeszpákáját.

5. ábra. Az új ERSA Chip-Tool Vario csipeszpákája

A régi 2×20 W-os teljesítményét megduplázták (2×40 W), a páka méretét pedig szinte a felére csökkentették, tömege minimális (75 g). Kézhez álló, ergonomikus kialakítású (5. ábra). Így teljesen új eszközt kaptunk az alkatrészek eltávolításához, amely összesen 80 W-tal járul hozzá akár a nagyobb hőelvonású alkatrészek sikeres cseréjéhez is.

Negyedik forrasztóeszköz: erőteljes kiforrasztópáka

6. ábra. ERSA X-Tool furatszerelt alkatrészek kiforrasztásához

Végül megint egy olyan eszköz, ami már korábbi állomásokban is bizonyította alkalmasságát a furatszerelt alkatrészek kiforrasztásánál, eltávolításánál. Ez az X-Tool páka (6. ábra), amely teljes mértékben megtartotta bevált formáját és teljesítményét (120 W).

Állomások igény szerint
A Vario 4 állomás képes az összes eszközt egyszerre vezérelni és működtetni.
A Vario 2 állomásban alap a meleg levegős páka (i-Tool Air S) kezelése és mellé választhatunk szabadon egy másik pákát; lehet i-Tool, vagy X-Tool, vagy Chip-Tool Vario.
A pákák hőmérsékletének és minden egyéb értéküknek a beállítására, szabályozására 2 db (Vario 4), vagy 1 db (Vario2) tekerő/nyomógomb áll rendelkezésünkre. A gombok használata kifejezetten egyszerű és logikus, akárcsak az egész menürendszer.
A meleg levegős i-Tool Air S pákához és az X-Tool szippantós pákához nincs szükségünk külön levegőforrásra vagy vákuumra, mert ezeket a vezérlőegység szolgáltatja. Lehetőségünk van még az állomásokhoz csatlakoztatni forrasztásifüst-elszívó berendezést és infravörös előfűtő egységet, amelyeket az állomások szintén tudnak vezérelni a hátlapon elhelyezett csatlakozókon keresztül. (A füstelszívó nem megy feleslegesen, ha a pákákkal nem dolgozunk.)
Igény esetén az állomások bizonyos paramétereit felprogramozhatjuk a számítógépünkön is. Ebben az esetben az ERSA honlapjáról ingyenesen le tudunk tölteni egy programot, amit az asztali számítógépünkön tudunk paraméterezni. Ennek az értékeit egy microSD kártya segítségével fel tudjuk tölteni mind a Vario 4, mind a Vario 2 állomásra.
Természetesen az állomások az ESD-védelem előírásainak minden tekintetben megfelelnek.
A berendezések ára az ERSA-tól megszokott kitűnő ár-érték arányt tükrözi. A pákacsúcsok és a fűtőbetétek nincsenek egybeépítve, külön-külön cserélhetők. Ennek megfelelően a pákacsúcsok időnként kikerülhetetlen cseréjének költsége is viszonylag alacsony.
Az állomások tesztpéldányai már megérkeztek, a hazai forgalmazó, a Microsolder Kft. készen áll bemutatásukra akár az érdeklődők telephelyén is.

Legfrissebbek a szerzőtől: Jakab Zoltán

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény