FőoldalGyártósorBelső szerkezetek ellenőrzése a Nikon Metrology specialistáival
2011. szeptember 13., kedd ::

Belső szerkezetek ellenőrzése a Nikon Metrology specialistáival

Az Európa minden részéről érkező gyártók rendszeresen látogatják a belgiumi Leuvenben található Elektronikai Röntgen és Ipari CT Központot. Az itt felvett tűéles röntgenképek lehetőséget biztosítanak a rejtett szerkezeti és összeszerelési hiányosságok felderítésére, amelyek a termékek nem megfelelő működéséhez vagy meghibásodásához vezethetnek. A 3D számítógépes tomográfia (CT) használatával felderíthetők az anyaghibák, megmérhetők a szerkezetek külső és belső méretei, összehasonlíthatók a mértani formák és kiszámíthatók a térfogathoz viszonyított arányok. A Nikon Metrology képzett munkatársai és saját gyártmányú rendszerei részletes betekintést biztosítanak a termékek belső szerkezetébe, elősegítve azok jobb és megbízható fejlesztését

A termékek egyre összetettebb kialakítása, azok különleges műanyagból, gumiból, szintetikus anyagból, kompozitanyagból és speciális ötvözetekből készült elemei egyre fokozódó kihívást jelentenek a gyártók számára. A funkcionális és a vizuális ellenőrzés nem képes teljes mértékben garantálni a prototípusok vagy a sorozatgyártásból kikerülő termékek minőségét. A potenciális veszélyeket okozó hibák gyakran a belső szerkezetekben keletkeznek, megnehezítvén a felderítést és a megfelelő megoldás kidolgozását.
A belgiumi Leuvenben található Elektronikai Röntgen és Ipari CT Központ a 130 ... 450 kV mikrofókuszos berendezései segítségével szakértő bevizsgálási szolgáltatást biztosít. A gyártó cégek igénybe vehetik ezt a színvonalas szolgáltatást, lehetőséget biztosítva hibaelemzésre, szerkezeti ellenőrzésre, anyagvizsgálatra és a méretek ellenőrzésére.
Egy vezető amerikai rendszerintegrátor és gyártóvállalkozás belgiumi üzeme nemrégiben azzal a kéréssel fordult a Nikon Metrology specialistáihoz, hogy vizsgáljanak meg egy lezárt műanyag tokban lévő vezérlőegységet a közlekedési lámpák részére. A vizsgálat kiterjedt az egység belső elektromos forrasztásainak értékelésére is. A szerkezet részeinek eltérő vastagsága és az alkalmazott anyagok különböző sűrűsége révén, a röntgentechnológia alkalmas az összes betokozott elem, a műanyag részek, valamint az elektromos áramköri kártyák, alkatrészek és azok csatlakozásainak megjelenítésére. A röntgenfelvételeken kimutatható volt a belső műanyag rekeszek öntési hibája. A grafikus ábrázolás lehetőséget nyújtott a mérnökök részére, hogy kiküszöböljék a fröccsöntés hibáját, biztosítva a termék jó minőségét és üzembiztosságát, csökkentve az utólagos javításokból adódó költségeket.
A valós időben működő röntgensugaras képalkotás ideális eszköz a belső szerkezet roncsolás nélküli vizsgálatára. A röntgenképeket gyakran alkalmazzák a termékek rejtett tulajdonságainak felderítésére, az értékelhető képek létrehozása nem igényel néhány másodpercnél hosszabb időt. Sok esetben az ügyfelek is meglepetéssel ismerik fel a saját termékeik belső hibáit. A röntgenképek által kínált betekintés azonnali ötletek forrása lehet például az egyenetlenségek, az anyaghibák, a hibás összeillesztés vagy az elzáródások elkerüléséhez.

A CT-felvételek grafikus feldolgozásával kimutathatók a belső hibák, és kiszámítható azok térbeni kiterjedése A CT-felvételek grafikus feldolgozásával kimutathatók a belső hibák, és kiszámítható azok térbeni kiterjedése
A számítógépes tomográfia életre kelti a röntgenképeket. A rekonstrukciós program a mintadarab 360°-os forgása során felvett röntgenképekből háromdimenziós térbeli leképezést készít. A fejlesztőmérnökök virtuálisan bejárhatják a mintadarab belsejét, a CT térbeli leképezésében navigálva. A CT tipikus alkalmazásai közé tartozik a távolságok mérése, a belső részék formájának összevetése a CAD-adatokkal, valamint a zárványok térfogati részarányának kiszámítása.
A CT által biztosított belső leképezés révén felbecsülhető és mérhető a repedések és a levegőzárványok térfogati aránya, eszközöket biztosítva az anyagminőségben és a gyártási folyamatban végrehajtott változtatások eredményének mérésére.
A prototípusok ellenőrzésével a Nikon Metrology belgiumi Elektronikai Röntgen és Ipari CT Központjában a tervezők és a technológusok sokkal pontosabb minőségi és mennyiségi értékelésekre támaszkodva hozhatnak kritikus döntéseket.
Magyarországi cégek az E-Tronics Kft. közvetítésével vehetik igénybe ezt a szolgáltatást.

Kovács Péter

Az Elektronet magazin főszerkesztője...

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény