FőoldalGyártósorKézi forrasztástechnikai eszközök a termelésben
2011. május 03., kedd ::

Kézi forrasztástechnikai eszközök a termelésben

Napjaink automatizált elektronikai gyártósorai nem nélkülözhetik a javításra és korrigálásra használt kézi forrasztástechnikai eszközöket. A legnagyobb hangsúlyt mindig az eszköz kiválasztása kapja, hiszen a helyes döntés adott esetben a gyártásban elérhető darabszámot és minőséget is befolyásolhatja

A termelésben felállított javító- és munkaállomásokon a forrasztás mellett legtöbbször meg kell teremteni a lehetőséget a forrasztóón eltávolítására is, amelyre a korábbiakban számtalan megoldás született. A legjobb alternatívának a melegítést és az ónszippantást egyesítő ónszippantós forrasztópáka bizonyult. A Weller kínálatában ezt a változatot a jól bevált DS 80-as pákatípus képviseli. A szériát a gyár szakemberei továbbfejlesztették, és megalkották a DSX 80-as sorozatot is, amely különbözik elődjétől a fej rögzítésében.
A csavarmenetet kúpos kiképzés váltotta fel. Az új fejprofil előnye a jobb hővezetésben és a könnyebb, gyorsabb cserélhetőségben nyilvánul meg.

Teljes forrasztóállomás
Ha már kialakult elképzelésünk van a javító- és munkaállomást illetően, át kell gondolnunk a célnak megfelelő forrasztástechnikai berendezések alkalmazását. A Weller szakemberei - mintegy segítségként - megalkották a WDD 161 V típusú forrasztóállomást. Ennek fő összetevője a PUD 161 V vezérlő, amely képes egyszerre kiszolgálni egy ónszippantós pákát (DSX 80 vagy DS 80), valamint egy szokásos forrasztópákát (WSP 80). Ez az egység a WSD 81-es és a WDD 80-as állomást egyesíti, így alkalmazásával további előnyökhöz juthatunk:

  • csökken a helyigény, amely mindig problémás pontja a munkahelyek kialakításának: esetünkben a két vezérlőegység helyett csak egy szükséges.

Elektronikus szabályozás
A VVD 161 V esetében a hőmérséklet-tartomány szabályozása elektronikus úton történik. Az üzemi hőmérsékletről 3 digites kijelző ad tájékoztatást, mégpedig mindig a váltókapcsoló által választott forrasztópákára vonatkoztatva.
Az egység a WCB 1 és WCB 2 készülékkel ellenőrizhető. Adott esetben az említett eszközökkel a hőmérséklet-változtatás lehetőségét is ki lehet iktatni, vagy csak adott intervallumon belüli szabályozást tudunk lehetővé tenni. Így a konkrét technológiai előírásoknak megfelelően beállított hőmérsékletet a javítást végző személy vagy az operátor nem tudja megváltoztatni. A felsorolt lehetőségek kiváló műszaki paramétereik mellett előnyös áruknak köszönhetően is vonzó alternatívát kínálnak a felhasználóknak.
  • A készülék elektronikája felismeri a csatlakoztatott forrasztópákákat, így 2×80 W vagy 1×150 W teljesítmény leadására képes.
  • Az egység az üzem kiépített sűrítettlevegő-hálózatából Ventouri-szelep segítségével állítja elő a kívánt vákuumot.

A WDD 161 V főbb jellemzői
  • Méretek: 166×115×101 mm
  • Hálózati feszültség: 220 V, 50 ... 60 Hz
  • Sűrítettlevegő-igény: 500 ... 600 kPA
  • Teljesítmény: 2×80 W vagy 1×150 W

Az ELG Electronic Kft. honlapja

Kovács Péter

Az Elektronet magazin főszerkesztője...

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény