FőoldalArchívumTöbblet-energia nyerhető a bioetanol gyártásása során
2009. szeptember 02., szerda ::

Többlet-energia nyerhető a bioetanol gyártásása során

A Siemens speciálisan a brazíliai adottságokhoz adaptált turbinái költséghatékonyabbá teszik az ország bioetanol-termelését, mivel általuk pótlólagos energiát lehet nyerni a termelési folyamatban keletkező biomasszából, a bagaszból (bagasse). Brazíliában a bioetanolt az erre a célra termesztett (és így nem a cukorgyártástól elvont) cukornádból állítják elő. A cukornád őrlése és a nedv kisajtolása után fennmaradó, cellulózban gazdag rostos hulladékot, a bagaszt a múltban eltüzelték, vagy a cellulóziparban dolgozták fel. Manapság sok cukorfinomító kis biomassza-erőművekben hasznosítja, és az energiát termelési folyamatába táplálja vissza - a bagasz ugyanis a növény által termelt energia 30%-át tartalmazza


Brazília a legnagyobb előállítója a motor-üzemanyagként hasznát bioetanolnak. Ott ez az alkohol olcsóbb, mint a benzin, és az autók mintegy fele jár etanol-benzin keverékkel hajtott ún. flex-fuel motorral. Európában ugyan a bioetanol négyszer annyiba kerül, mint a cukornádnak kedvező klímájú Brazíliában. Ennek ellenére a várakozások szerint 2020-ra a világ benzinfogyasztásában 10%-kal fog részesedni a bioetanol, nagyrészt az Indiában valószínűsíthető nagy mértékű elterjedésének köszönhetöen.
A biomassza-erőművek, amelyekben bagaszból áramot vagy gőzt termelnek, tovább javítják az etanolgyárak hatékonyságát, egyben a CO2-mérleget is, hiszen az álaluk kibocsátott CO2 zöme részt vesz a cukornád-újratermelés folyamatában. Sok brazil cukorgyár rendelkezik már hozzájuk kapcsolt, 25-70 MW teljesítményű erőművel, bár a magas beruházási költségek komoly akadályt jelentenek. Ezért a Siemens az SST300 típusú, Európában igen sikeres gőzturbináját a brazil viszonyokhoz adaptálta: brazil mérnökök bevonásával úgy módosították, hogy kizárólag helyi anyagokból, helyben gyártható legyen. Ezzel 30%-kal sikerült olcsóbbá tenni, ami lehetővé teszi a brazil etanol-gyártóknak, hogy erősítsék versenypozícióikat.

Kapcsolódó cikkek

LED fényforrások az utcai világításban is?

PC-alapú biztonsági rendszer?

Nélkülözhetetlen elemünk, a víz

A Siemens honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény