FőoldalArchívumElkészült a flexibilis memrisztor
2009. augusztus 27., csütörtök ::

Elkészült a flexibilis memrisztor

Flexibilis memrisztor
Az amerikai Nemzeti Szabványügyi és Technológiai Intézet (National Institute of Standards and Technology, NIST) tudósai megalkották a hajlítható memrisztort. Ez az első alkalom, hogy a tavaly nyáron bemutatott új áramköri elemet sikerült flexibilis formába önteni - így a lapka eddig nem látott memória- és chipfejlesztési technológiák alapkövét képezheti


Mint arról tavaly beszámoltunk, a negyedik passzív áramköri elemnek is nevezett "emlékező ellenállás" létezését 1971-ben jósolta meg először Leon Ong Chua. Az ő matematikai egyenleteit a HP Labs kutatóinak 2008-ban sikerült kézzel fogható eszközzé kovácsolnia. Az áttöréshez a nanoelektronika eredményeire volt szükség. A memrisztor a számítástechnikában a maiaknál gyorsabb és egyszerűbb nemfelejtő memóriák, vagy nagyobb időtávlatban a neuronszámítógépek alapeleme lehet.

A hajlítható memrisztor megalkotásához a kutatók titán-dioxidot vittek fel flexibilis, az írásvetítőkben használatos fóliához hasonló áttetsző polimerre, majd elektromos áramot vezettek az így megalkotott lapkára. Az eredmény egy kevesebb, mint 10 volt feszültségen működő abszolút hajlékony memrisztor lett: az áram kikapcsolása után is megőrizte "emlékezetét", ráadásul közben legalább négyezerszer meghajlították. A NIST-féle memrisztor olyan jövőbeli flexibilis chipek megalkotása előtt nyithatja meg az utat, mint az egészségügyben alkalmazható szívritmus- és vércukorszint-mérő mikroberendezések - áll a tudósok közleményében.

Kapcsolódó cikkek

Megszületett az első memrisztor-tranzisztor IC

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény