FőoldalArchívumiNEMI-fórumok a környezetszennyezés ellen - Új, együttműködésalapú intézkedések
2009. március 09., hétfő ::

iNEMI-fórumok a környezetszennyezés ellen - Új, együttműködésalapú intézkedések

Az International Electronics Manufacturing Initiative (iNEMI) nevű szervezet új intézkedéseket szervez a környezetszennyezési problémák megoldására. Az iNEMI a tavalyi év végén két olyan fórumot is támogatott, amelyek az elektronikai ellátási lánc, kormányzatok, oktatási intézmények és nem állami intézmények felsővezetőit hozta össze annak érdekében, hogy az elektronikai ipar stratégiai fontosságú környezetszennyezési ügyeiről tanácskozzanak.Mindkét fórum ipari intézkedések körvonalait adta meg, amelyek a jelenlegi és várható jövőbeni problémákra térnek ki. Erre reagálva állapította meg és dolgozta ki az iNEMI az új együttműködésen alapuló intézkedéseket


Az első csúcstalálkozó az amerikai Illinois állambeli Schaumburgben tartott iNEMI Sustainability Summit nevű rendezvény volt, amelynek a résztvevői olyan területek után kutattak, amelyeken az elektronikai ipar segíthet a prioritási sorrend helyes megállapításában és azoknak a proaktív programoknak a definiálásában, amelyeknél az elektronikai ellátási lánc hathatósan közreműködhet. A viták során négy új iNEMI-projektre tettek javaslatot a résztvevők:
- információs- és kommunikációtechnológiai termékek nem kompetitív életciklus-felbecslése (LCA = Life Cycle Assessment: életciklusbecslés) alapelem-megközelítés alapján,
- a PVC-k helyettesítési lehetőségei, PVC-s és PVC-mentes szerelvények összehasonlítása LCA alapján,
- piacok teremtése környezetbarát („zöld") termékek népszerűsítésére (pl. polikarbonátok, ABS stb.),
- új elektronikai alkalmazások beolvasztott, végfelhasználói termékekből származó műanyagokra (pl. dugasztápegységek burkolata).

Ezen intézkedések közül kettő jelenleg fejlesztési stádiumban van. Az Alcatel-Lucent küldöttje, Tom Okrasinski és a Cisco képviselője, Todd Myers önként elvállalták a nem kompetitív LCA-intézkedés kidolgozását, a Delltől érkező Scott O'Connell pedig a PVC-alternatívákra fog megoldásokat keresni. A projektekkel kapcsolatosan további információt és közreműködési lehetőségeket az iNEMI konzulensétől, Jim Arnoldtól lehet kapni a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen, a csúcstalálkozó prezentációs anyagai a www.inemi.org webcímről letölthetők, az interjúkat pedig a www.realtimewith.com címen, az iNEMI­fül alatt lehet megtekinteni.
A második csúcstalálkozót tavaly novemberben, Sanghajban tartották és az Intel mikrochipóriás Symposium on Environmentally Friendly Materials címet viselte. A találkozó az ún. HFR1-anyagok és PVC-k komplett mellőzésére fókuszált, amely kétségkívül jelentős hatással lenne az elektronikai ellátási lánc egészére, beleértve az alapanyagok árát és elérhetőségét, a költségeket és megbízhatóságot is. A szimpózium fórumain adott volt a lehetőség az alternatív anyagokkal kapcsolatos aggályok megbeszélésére és a lehetséges megoldások felvázolására.
A HFR-ek eltávolítása a nyomtatott huzalozású hordozók nagy részében használt FR4 jelölésű alapanyagot alapvetően kellene, hogy megváltoztassa. Egy ilyen változás nagy befolyással lenne az anyagtulajdonságokra, a tervezési módszerekre és a végtermékek teljesítményére is. A HFR-mentes anyagok számos tekintetben gyengébben teljesítenének, egyebek mellett páratartalom-elnyelő képességük is jelentősen romlana, továbbá a szabványosított gyulladásgátló helyettesítése többféle anyaggal igen változó termékminőséget eredményezne.
A sima átálláshoz elengedhetetlen, hogy az iparban a folyamatokat és termékminőséget folyamatosan teszteljék. Az OEM- és ODM-vállalatoknak teljesen tisztában kell lenniük a halogénmentes anyagok ter­mékekre gyakorolt befolyásaival. A nyomtatott huzalozású hordozók gyártóinak HFR-mentes gyártási eljárásokat kell kifejleszteniük és meg kell szerezniük azokhoz az UL-minősítést, előkészítve a terepet az átálláshoz. Ezzel együtt a laminátumok gyártóinak fejleszteniük kell a HFR-mentes anyagok tulajdonságain.
Az ólommentes elektronikai gyártáshoz hasonlóan a HFR-ek használatának mellőzésénél is szükség lesz anyagmegfelelőségi felmérésekre és az anyagok, alkatrészek és szerelvények megkülönböztethetőségét szolgáló jelölési sémák kidolgozására. A további, ipari beavatkozást igénylő területek az alábbiak:
- együttműködés az IPC szabványosítási testületeivel annak érdekében, hogy gyakorlati ipari definíció szülessen a „halogénmentesség" leírására,
- tesztspecifikációk és méréstechnikai megoldások kidolgozása HFR- és PVC-mentes alkatrészekhez és áramköri hordozókhoz,
- kézben tartható és felbecsülhető költségek, szállítások és minőségmegvalósítás a HFR- és a PVC-mentes anyagoknál.

A Symposium on Environmentally Friendly Materials prezentációs anyagai 75 USD ellenében elérhetők, további információ a www.inemi.org weboldalon található.

2 HFR = Halogenated Flame Retardant (halogéntartalmú gyulladásgátlók). Olyan anyagok, amelyeket sokféle terméknél használnak fel (leginkább műanyagokban és egyéb mesterséges anyagokban) azok gyúlékonyságának csökkentésére.

Kovács Péter

Az Elektronet magazin főszerkesztője...

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény