FőoldalArchívumA világ kutatás-fejlesztési kiadásai 2007-ben
2008. december 08., hétfő ::

A világ kutatás-fejlesztési kiadásai 2007-ben

Világviszonylatban 9 százalékkal emelkedtek 2007-ben a vállalatok kutatási-fejlesztési kiadásai. Az Európai Bizottság (EB) által 2008. októberében kiadott összeállítás szerint 39 ország 2 ezer cége összesen 380 milliárd eurót költött e célra.

Az anyagban ezer-ezer uniós és unión kívüli vállalat adatait dolgozták fel. Ebből kiderül, hogy bár a növekedés látványos, ám üteme 1 százalékponttal elmaradt a 2006-ostól. Az összeg háromnegyedét öt ország – az USA, Japán, Németország, Franciaország és Nagy-Britannia – vállalatai adták.

A világon a legtöbbet, 143 milliárd eurónyit az USA 544 cége költött K+F-re, utána a 244 japán következik összesen 68 milliárddal. Európában Németország vezet, 189 vállalata 42 milliárdot fordított e célra. Ez az összeg közel akkora, mint a lista 113 francia és 289 brit cégének együttes K+F-kiadásai. Ázsia két legdinamikusabb gazdaságát, a kínait és az indiait tíz, illetve 15 vállalat képviseli. Az ágazatok közül a gyógyszeripar, a biotechnológia, az informatika és a szoftvergyártás ráfordítása a legmagasabb, együttesen az összes kiadás 40 százaléka.

Az ezres uniós listán négy kelet-közép-európai állam szerepel: Lengyelország négy, Csehország és Magyarország három-három, Szlovénia két vállalattal. A magyar cégek közül a legtöbbet a Richter Gedeon költött K+F-re (71,5 millió eurót), rajta kívül az Egis (32,2 millió) és a Graphisoft (6,4 millió) került fel a listára.

Image Image

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény