FőoldalArchívumA GPS és video házassága
2008. december 05., péntek ::

A GPS és video házassága

A videonavigációs kép
December 2.-án mutatta be az LCP a szaksajtó képviselőinek az igényes szórakoztatóelektronikai termékeiről híres Bosch Csoportbeli német gyár, a Blaupunkt újdonságát, a videóval házasított TravelPilot navigációs készülékcsaládját.Az LCP Systems a navigációs készülékek és rendszerek egyik legnagyobb hazai disztribútora, immár külföldi képviseleti irodákkal is.


Image Image
Wolf Richárd, LCP üzletfejlesztési igazgató
Image Image
Lukács Andrej, a Blaupunkt képviselője

A sajtótájékoztatón a Blaupunkt képviselője, Lukács Andrej bemutatta a Blaupunkt autórádió családját, amelyeket a magas minőség és megbízhatóság jellemez (éppen ezért termékei nem az olcsó, noname kategóriában találhatók). A cég újabban GPS navigációs készülékekkel is foglalkozik, és ebben a kategóriában most egy világújdonságról számolhatunk be.

A rendezvény igazi szenzációját a Blaupunkt mobilnavigációs szegmenséhez tartozó TravelPilot 700 és a TravelPilot 500 elnevezésű készülékek bemutatása jelentette.
Megszoktuk, hogy a képernyőn megjelenő térkép, úthálózat és az autó haladását mutató nyíl adja a navigációt, amelyet a műholdak helyzetjeleit feldolgozó számítógép vezérel, sőt, hangos szövegeléssel (Moha-bácsi) is eligazítja a vezetőt. Azután idén tavasszal hallottuk a szenzációt, amelyet a Nav N Go mérnökei alkottak meg, és vittek világsikerre, hogy nevezetes épületek háromdimenziós képei és axonometrikus térképábrázolás segíti a navigációt. A Blaupunkt most ezen is túllépett (lehet, hogy ez adta az ötletet a fejlesztésre?).
Bevezette ugyanis a video-navigációs technikát. Ennek alkalmazásával már nem csupán valóságközeli képet kaphatunk, hanem egy beépített kamera segítségével a valós közlekedési helyzetet láthatjuk készülékünk képernyőjén, és a helyes utat jelölő nyilak is ezen a felületen jelennek meg. A videó-navigáció a Blaupunkt hitvallásának megfelelően a közlekedési biztonság és a kényelem fokozását szolgálja.

További újdonság az ugyancsak kizárólag a Blaupunkt navigációkra jellemző videó-alapú jelzőtábla-felismerő funkció. A biztonság további fokozása érdekében a készülékeket úgy tervezték, hogy navigáció közben többnyire akusztikus információval segítsék a vezetőt, ezzel minimálisra csökkentve a képernyő folytonos figyeléséből származó balesetek lehetőségét.
A vezetési élmény és kényelem fokozására a készülékek belső memóriába telepített, TeleAtlas alapú 42 országot tartalmazó Európa térképpel kerülnek forgalomba. Ez sajnos némi hátrányt is jelent a hazai felhasználó számára, mert a TeleAtlas nem követi olyan rugalmasan a változásokat, mint a Nav N Go térképei.
A navigáció során a célállomást a hagyományos manuális alkalmazás mellett már hangvezérléssel is kiválaszthatjuk. A készülékekbe épített TMC vevő segítségével sikeresen elkerülhetjük a forgalmi torlódásokat, mert szerencsére ez már Magyarországon is működik.
A szoftver megírásakor a tervezők szintén túlteljesítették az eddigi normákat. A navigációs útvonal kiválasztásánál az új modelleknél már nem csupán az út jellemzőit és sajátosságait figyelembe véve kalkulálhatunk (leggazdaságosabb, legrövidebb, leggyorsabb, környezettudatos út), hanem akár a gépjármű profiljához (gyors, normál, lassú), sőt, akár a sofőr vezetési temperamentumához alkalmazkodva is kialakíthatjuk az útvonalat.
A kisebb változat, a TravelPilot 500 „mindössze" ennyit tud, a TravelPilot 700-at további funkciókkal látták el. A rendkívül könnyen kezelhető készülékek rendelkeznek Wi-Fi kapcsolattal és internet elérhetőséggel, képnézegető, videó és audio-lejátszó, hangfelvevő funkcióval, a 18 nyelven működő fordítóprogram pedig az előre beprogramozott mondatokat mind leírva, mind hangosan kiejtve segíti tulajdonosát az idegen nyelveken való boldogulásban. A praktikusság jegyében több Office alkalmazás (PDF, Word, PowerPoint, Excel, Paint, Calendar) is elérhető a TravelPilot 700-as modelljén. A kiegészítők közül kiemelkedően hasznos lehet a készülékhez csatlakoztatható tolatókamera, amely a biztonságos parkoláshoz és kényes manőverekhez jól jöhet.

A bemutatott készülékek a csúcskategóriát képezik, ára alapján inkább a „státusszimbólum" minőségét adják, bár kétségtelen, hogy a cég ezzel új utakat nyitott a műholdas navigáció területén. Az emberhez ugyanis legközelebb áll a vizuális tájékozódás, a térkép segédeszköz, a kettő kombinálása iskolát teremt az ergonomikus tájékozódásban. Ezt ma még keményen meg kell fizetni.

További információ

Lambert Miklós

ELEKTRONET szerkesztőbizottság elnöke

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény