FőoldalArchívumAz Emerson fóruma a a debreceni Energoexpo-n
2008. október 30., csütörtök ::

Az Emerson fóruma a a debreceni Energoexpo-n

2008. szeptember 24-én a debreceni Energoexpo keretén belül az Emerson fórumot hirdetett meg.Az Emerson fórumán három előadás hangzott el: Folyamatirányító rendszerek karbantartása erőművekben, On-line rezgésdiagnosztika és távoli felügyelet az EMERSON CSI 4500 rendszer alkalmazásával, Wireles (Vezeték nélkül, hatékonyan).

Image Image

Az első előadásból a Guardian Support támogatást emelem ki (1. ábra): személyre szabott support weboldal – minden egyes felhasználó a saját rendszerére vonatkozó információkat látja (KBA). Automatizált felhasználó által specifikált e-mail értesítések. Két rendszer-analízis évente. A felhasználó rendszerére vonatkozó – specifikus, műszaki konzultáció.

A második előadásban két dolog ragadott meg: annak a kontrasztnak a bemutatása, hogy mi történik a nagy, erőművi berendezéseinkkel, ha nincs diagnosztika, illetve ha van (és); nagyon meggyőző on-line bemutatót láthattunk a weben keresztül egy erőművi kompresszor rezgésdiagnosztikájáról (valós időben!).

Már eddig is tudtuk, hogy nagykiterjedésű energiatermelő üzemekben, változatos terepi és ipari körülmények között az információátvitel vezetékes eszközökkel sokszor lehetetlen (például igen magas kémények által kibocsátott füstgázok jellemzőire vagy víz- vagy atomerőművek táplálását biztosító folyóvizek – általában meder közepén mért információra gondolva). Az ilyen terepviszonyok esetén a megoldás a mobiltelefonra alapozott biztonságos jelátvitel, tehát egy régi technológia 1973-ból, de több oknál fogva (biztonságos kommunikáció, energiaellátás, szabványos protokoll hiánya) a folyamatműszerezésben csak manapság kezd elterjedni.
Nos az adatátvitel biztonsága 99 %-nál magasabb (a vezetékes jelátvitel esetén ez 99,5 %, tehát a wireless technológia abszolút versenyképes), az új szabványok megjelentek (IEEE 802.11, IEEE 802.15.4 és a HART-7), és egységesítik a fizikai felületet és protokollt (2,4 GHz-es csatornán időszinkronizált szita protokoll – TSMP). A teljesítményfelvétel – tekintettel arra, hogy nem gyors és nem állandó adatátvitelre van szükség azokon a technológiai helyeken, ahol ezeket az eszközöket alkalmazni lehet – 7,2 V-os lítium elemmel akár hét évre is megoldott. Az egy eszközzel áthidalható távolság sem nagy – átlagos terepen mintegy 150 m –, de megfelelő topológia kialakításával és átjátszók (amiket maguk az eszközök valósítanak meg, így alakulhat ki egy-egy elemnél az, hogy a saját maga által közvetíteni kívánt adat és a mások „kisegítésére" lekötött kapacitás között 1:99 arány is lehet) alkalmazásával az áthidalható távolság jelentős lehet. Mibe kerül ilyen megoldással az információ? Az ábránk mutatja, hogy a telepítési és kábelezési költségek jelentősen csökkennek.

További információ

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény