FőoldalArchívumAutomatizálási konferencia Tihanyban
2008. október 20., hétfő ::

Automatizálási konferencia Tihanyban

2008. szeptember 16-17 között Tihanyban az ABB Magyarország Kft. rendezett kiállítással egybekötött automatizálási konferenciátA fókuszában az energiatermelés, optimális felhasználás és energiatakarékosság állt.


Az energetikai területeken is komoly eredményeik vannak, sőt az ABB Angliában külön e témában tudományos kutató részleget is működtet.

Image Image
1. ábra. Az ABB AC870P erőművi kontrollere
Az ABB bemutatta elsősorban erőművekben alkalmazható, egészen új AC870P típusú folyamatirányító berendezésének központi elemét.
Az ABB új erőmű koncepciója hagyományos és nukleáris rendszerekre terjed ki. Az AC800xA és AC870P szoftver-hardver automatizálással felépített alkalmazás nagyságrendjét a Boxbergben létesült barnaszénerőmű jellemzőin keresztül értékelhetjük igazán:
• teljesítménye 907 MW,
• hatásfoka 41,8 %, ami a világ barnaszénerőművei közül a legmagasabb,
• az automatizálásához, illetve a teljes rendszer felügyeletéhez 21400 különböző feladatot kellett megoldani,
• a megvalósítási tervek 40600 oldalnyi tervrajzot és 11000 bekötési (kapcsolási) rajzot tartalmaztak,
• 85600 ki/bemeneti jel mellett 109 műszerszekrényt kellett telepíteni,
• a műszertermi 6 óriás kivetítő mellett 32 darab mérnöki és operátori állomásra is szükség volt.

A legnagyobb erőmű automatizálási és teljes rendszerirányítási feladatot az AC800xA és AC870P párossal az olaszországi Torre Nord erőműben alkották meg: 100 darab AC870P kontrollerrel vezérelnek 75000 I/O jelet.
A teljesen elosztott, de mégis rendszerfelügyeleti szinten rengeteg integrált komplex feladattal felépülő berendezést legalább négyféle infokommunikációs hálózat köti össze: a terepi szinten HART, Profibus és ipari Ethernet hálózatok, az ún. Control és Plant Network részben vezeték nélküli WLAN átviteli módon működik. Külön integrált és célirányos felügyeleti rendszert kaptak a kiemelt technológiai berendezések: a turbinák és a kazánok. Az egyéb integrált funkciók a következők: rendszeroptimalizálás, készletnyilvántartás, automatikus diagnosztika és karbantartás szervezés, kommunikációs központ az SAP (integrált vállalatirányítási rendszer) és a Számítógéppel Támogatott Karbantartó Rendszerek (Computer Managed Maintenance Systems – CMMS) alrendszerek felé. Mondanám, hogy természetesen a hagyományos műszertermi feladatok (trendfigyelés, terepi események és jelek valamint vészjelzések kezelése, adatgyűjtés, tárolás és feldolgozás, naplózás) a legmagasabb szinten kivitelezettek, de itt is az újdonság jelenti számomra a meglepetést: az ASPECT. Röviden és igen primitíven úgy tálalnám, hogy ez egy „adathalászati szűrő": a keletkezett hatalmas adatbázisból egy rendszermérnöknek egészen más adatokra és információ rendszerezési szempontra van szüksége, mint mondjuk az üzemeltető/karbantartó személyzetnek.

Eddig az ABB igen nagy rendszereiről (Large Scale Systems) volt szó, most ejtsünk néhány szót a közepes és kisebb automatizálási eszközeiről is. A Freelance 2000 automatizálási szoftver plusz az AC800F (AC700F) közepes és kisteljesítményű DCS együtt alkotják a népszerű Industrial IT Control System Freelance 800F rendszert (Freelance Baum Titel.jpg). Az AC800F univerzális a csatlakoztatható ipari buszok szempontjából (FF, Profibus, Hart és a Modbus), míg az AC700F inkább egy erősebb PLC, mint DCS, amelynek az adottságait az új Freelance 9.1 verzióval lehet igazán kihasználni. Ennek a verziónak a legfőbb újdonságai: a batch, Aspect és history (PGIM – Power Generation Information Management) szerver támogatás, a teljes DTM/FDT terepi készülék kezelés.
Image Image
2. ábra. Szivárgásra hajlamos kötési helyek
Végül, ha leérünk a terepi készülékek szintjére (távadók és pozicionálók), akkor itt is egy új műszergyártási technológiával találkozhatunk. Az egyetemi hallgatóimnak szoktam mondani, hogy kicsit röstelkedem, hogy a XXI. században is oktatni kell a terepi műszerekben oly gyakran használt részegységet, elemet – a különböző membránokat. Az ABB itt is tudott újat nyújtani: a távadók esetén felmérte, hogy a technológiával közvetlen kapcsolatban lévő részeknél, hol találhatók szivárgásra hajlamos kötések.
Image Image
3. ábra. Hegesztett kötések
Meglepően sokat talált (2. ábra), de megtalálta ennek a problémának elhárítására szolgáló tökéletes műszaki megoldást is: miden kritikus kötést hegesztenek ezután (3. ábra). Ha már a távadóknál járunk, akkor meg kell említeni a SIL2 minősítésű új távadó családjukat és a SIL3 minősítéssel rendelkező komplex irányító berendezéseiket is.

További információ

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény