FőoldalArchívumEgyüttműködési megállapodás a GE és a BMF között
2008. október 21., kedd ::

Együttműködési megállapodás a GE és a BMF között

A GE Healthcare számára technológiai és üzleti szempontból kiemelt fontosságú a globális innovációs folyamat és szervezet erősítése. Ennek egyik legfontosabb eleme a szoros akadémiai kapcsolatok és együttműködés kialakítása.E folyamat keretében mérföldkövet jelent, hogy szeptember 18-án a GE Healthcare magyarországi szervezete és a Budapesti Műszaki Főiskola (BMF) közös együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá.


A projektben a BMF keretein belül működő Neumann János Informatikai Kar (NIK) vesz részt. A kar nemcsak hazai, hanem nemzetközileg is elismert, sikeres projektekben működött közre az utóbbi években. Jó példa erre a nemzetközi bioinformatikai adatbázisokhoz tervezett adatbányász szoftver, a szekvenciális alkalmazások párhuzamosításában, optimalizálásában történő együttműködés nagy nemzetközi informatikai cégekkel, valamint kereskedelmi szoftverekhez kifejlesztett külső szoftvermodulok (pl.: digitális mikroszkópia területén 2D-3D képalkotó szoftverhez grafikus felület) készítése.
A partneri kapcsolat célja olyan hosszú távú együttműködés kialakítása, mely közelebb hozza egymáshoz a BMF magas értékű akadémiai tevékenységét a GE Healthcare ipari kihívásaihoz.
Az együttműködés kiterjed a közös K+F projektek indítására, melynek jó példája egy nemrégiben elnyert – Nemzeti Technológia Program által kiírt – K+F pályázat az úgynevezett életvitelt segítő technológiák terén.
További lehetőség van például ösztöndíj program kialakítására és egyéb együttműködésekre vagy gyakornoki programokra is. Remélhető továbbá, hogy hosszú távon lehetőség nyílik a GE Healthcare számára kiemelkedő képességű diákok megismerésére és megnyerésére, hogy tanulmányaik után a GE Healthcare technológiai szervezeténél találják meg szakmai kihívásaikat.
A mintegy hároméves projekt keretén belül a NIK többek között szoftverfejlesztést végez, melynek célja egy szoftver alapú szenzor kialakítása, valamint vezeti a rendszerintegrációs munkafázist. A fejlesztés során adatbiztonság, funkcionalitás, valamint a rendszer teljesítményének szempontjából rendszervizsgálatokat végez. A megvalósított rendszer későbbi felhasználói számára felhasználói felületet alakít ki, valamint a projekt második felében elemzéseket végez a pilot rendszer üzemeltetése során keletkezett adatokon.

A General Electric az 1990-es évek elején privatizálta a Tungsramot, amelyen alapulva létrehozta Európa legnagyobb fényforrásgyártó komplexumát. A későbbi években aztán sorra megjelentek a GE további profiljai is: közöttük az energetika, a hajtóműgyártás és az orvos elektronika. Mint arról korábban már hírt adtunk, a hagyományos izzólámpákat 2015 után a múzeumokba kívánja száműzni az Európai Unió energiaügyi hatósága. A már ma is érzékelhetően csökkenő izzólámpa igény miatt a GE-nek is az egyéb területeken kell erősítenie.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény