FőoldalArchívumNapelemes bázisállomás a Pannonnál
2008. október 14., kedd ::

Napelemes bázisállomás a Pannonnál

A Pannon GSM baracskai napelemes bázisállomása
A Pannon még áprilisban, a Föld Napja alkalmából deklarálta, hogy 2011-ig 24 százalékkal csökkenti éves szén-dioxid kibocsátását.A vállalat villamos energiafelhasználásának meghatározó hányadát a hálózati infrastruktúra fogyasztja el, így a napenergiával működő bázisállomások létesítése az egyik első lépés a vállalás teljesítése felé.


A lépés szervesen illeszkedik a vállalat hosszú távú jövőképébe, ugyanis stratégiai kérdéssé tették az energiafelhasználás csökkentését. A Pannon nyolc évvel ezelőtt kezdte bevezetni az első, a bázisállomások környezeti terhelését jelentősen csökkentő újítást: fokozatosan átállt az ún. szabadlevegős hűtésre, és jelenleg az adótornyok 90%-nál ezt a megoldást használja, Ennek köszönhetően jelentős mértékben csökkent az állomásokon használt a légkondicionálók energiafelhasználás-igénye, így a CO2 kibocsátás is. Ezen túlmenően fokozott figyelmet kívánnak fordítani a mobiltelefonok és hálózati berendezések újrahasznosítására is, sőt az épülő új irodaházuk tervezésénél – Magyarországon egyedülálló módon – a környezetvédelmi szempontok játszották a legfontosabb szerepet.
A Baracskán (Fejér megye) nemrégiben felállított tizenhét napelem-panel névleges teljesítménye egyenként 160 W. Ha figyelembe vesszük a hazánkban jellemző fényviszonyokat, úgy a napelemek az évi 10 … 11 kWh fogyasztású bázisállomás energiaigényének mintegy felét képesek fedezni. Ezáltal évente 2,2 tonna szén-dioxid kibocsátástól lehet megóvni a környezetet.
Sajnálatos módon a napelemes adótornyok felállítása pillanatnyilag csak hosszabb távon térül meg, de az energiaárak növekedésével mindinkább előtérbe kerülnek a megújuló energiaforrások.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény