FőoldalArchívumHoltig tanulni? - de hol? - Átadták a graphIT Kft. új oktatási központját
2008. október 01., szerda ::

Holtig tanulni? - de hol? - Átadták a graphIT Kft. új oktatási központját

A felsőoktatási intézmények ugyan nagy erőfeszítéseket tesznek a gyakorlati oktatás mind jobb kiterjesztésére, hogy a végzős hallgatók azonnal bekapcsolódhassanak a mérnöki munkába, ennek gyakorlati kivitelezése sok kívánni valót hagy maga után.A speciális laboratóriumok felszerelése részint tetemes költséget igényelne, részint olyan szerteágazó, sokirányú a korszerű technika, hogy valamennyi működtetése még az óraszámba sem férne bele.


Nagy szükség van tehát az egyetemi oktatás gyakorlati képzésének folyamatos kiegészítésére (amely jórészt a piacvezető cégek támogatásával valósul meg), de a programba első sorban az alapok megtanítására van lehetőség, a speciális tudás és továbbképzés az oktatási központokra hárul. Ezeknél is cél az akkreditáció, amely biztosítja, hogy a képzés illeszkedik az országos oktatási rendszerhez, a megszerzett tudás pedig komoly karrier befutására ad lehetőséget. Ez különösen igaz a számítógépes tervezőrendszerekre. A Microsoft ismert szoftvertanfolyamai mellett nagy szerepük van a mérnöki tervezési szoftvereknek, mind a villamosmérnöki, mind a gépészmérnöki szakterületen.

Image Image
1. ábra. A munkaállomásokat a 3D munkát segítő kezelőeszközzel szerelték fel
Az elektronikai tervezőrendszerek (Cadence, Mentor Graphics) mellett a villamosmérnöki gyakorlatban nagyon fontosak a gépészeti tervezőprogramok ismerete is. A graphIT Kft., a hazai PLM (CAD/CAM) piac egyik meghatározó szállítója, a Siemens PLM Software magyarországi megoldásszállító partnere, a közelmúltban megnyitotta új oktatási központját ügyfelei számára. A graphIT kezdetektől fogva nagy hangsúlyt fektet felhasználóinak képzésére, és folyamatos szakmai támogatására. Az új oktatóbázis megnövelt kapacitással, modern infrastruktúrával járul hozzá a szoftverek hatékony elsajátításához.

A graphIT Kft., mint akkreditált felnőttképzési intézmény 5 programmal, és ezen belül 20 modullal, a Siemens minden PLM termékéhez kínál tanfolyamokat alap és haladó szinten egyaránt. A szoftverek elterjedtségével arányosan leggyakoribbak a hagyományos CAD tréningek a Solid Edge és az NX termékekhez kapcsolódóan, de az elmúlt időszakban megnövekedett a mérnöki adatok kezelését biztosító Teamcenter tanfolyamok iránti igény is, valamint elkezdődtek a Tecnomatix digitális gyártással foglalkozó kurzusai.

Image Image
2. ábra. Sallay Péter igazgató megnyitója
„Az iparban megnövekedett versenyhelyzet szükségessé teszi, hogy ügyfeleink mérnökeit hatékonyan és azonnali rendelkezésre állással tudjuk kiképezni. Más szavakkal, általános elvárás felhasználóink részéről, hogy a tanfolyamok elvégzése után a műszaki kollégák azonnal termelni tudjanak a szoftverekkel. Úgy érezzük, ezeknek az elvárásoknak sokkal jobban meg tudunk felelni az új oktatási központtal." – nyilatkozta Sallay Péter, a graphIT Kft. ügyvezető igazgatója a fejlesztés hátteréről.

2008-as termékújdonságok a Siemens PLM Software palettájáról

A Siemens tavaszi nagy horderejű bejelentése a forradalmian új Szinkronmodellezési Technológiáról már előrevetítette, hogy idén a gyártó fantasztikus új verziókkal fog megjelenni a piacon, és ezek a fejlesztések év közepére realizálódtak.
Image Image

A Siemens csúcskategóriás, integrált CAD/CAM/CAE rendszerének megjelent az új verziója, az NX6. A legfrissebb NX csomag súlyponti fejlesztési területei az alábbiak:
1. Megnövelt modellezési képességek az új szinkronmodellezési technológia beépítésével, intuitív (szerep- és folyamat-orientált) felhasználói környezettel, és a grafikai képességek maximális kihasználásával.
2. Továbbfejlesztett szimulációs képességek, melyek segítségével komplex CAE problémák analizálhatók, mely akár 30%-os megtakarítást is eredményezhet a prototípusok készítésénél.
3. Új, egyedülálló eszközök a központi adatok globális eléréséhez, 20%-al gyorsabb kollaboratív termékfejlesztéshez.
4. Tudás újrahasznosítási eszközök, rendszerek és modulok a produktivitás növelésére, az eddigi visszajelzések alapján legalább 40%-os mértékben.

A Velocity termékcsaláddal a Siemens dedikált PLM megoldás portfóliót biztosít a kis- és középvállalatok számára, előre beállított konfigurációkkal, könnyebb és gyorsabb bevezetéssel, és alacsonyabb teljes bekerülési költséggel. A Velocity Series 2008 minden szoftvere új verzióval jelent meg idén nyáron:
1. A Solid Edge ST a szinkronmodellezési technológiával és megújult felhasználói felületével már magyar nyelven is rendelkezésre áll a végfelhasználók számára.
2. A Teamcenter Express 4-es verziója, mint a mérnöki kollaboráció gerince, átkerült a Siemens egységesített adatbázis platformjára, valamint megkapta a projektek és programok menedzseléséhez szükséges eszközöket.
3. A Femap V10 végeselem szoftverben új algoritmusok jelentek meg a még pontosabb mérnöki analízisek futtatásához, és nagy hangsúlyt fektettek a könnyebb kezelhetőségre.
4. A CAM Express V6 legfontosabb újdonságai az alaksajátosság alapú megmunkálások megjelenése és a továbbfejlesztett 3-tengelyes marási funkciók.

Az elektronikai szakmában nagy szükség van a készülékek tervezésekor a „formába öntés" számítógépes megvalósítására. Kérdésünkre az igazgató elmondta, hogy szoftvereik teljes átjárhatóságot tartalmaznak az elektronikai tervező és szimulációs szoftverekkel (Cadence, Mentor), sőt, a dokumentációkezelésben a számítógépes vállaltirányítási rendszerekkel is teljes kompatibilitást biztosít. Érdemes hát tanfolyamokon részt venni az egyébként is korszerű körülmények között működő Montevideo-utcai oktatási központban.

Kovács Péter

Az Elektronet magazin főszerkesztője...

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény