FőoldalArchívumIsmét Bosch-rendezvény a Hungaroringen
2008. szeptember 29., hétfő ::

Ismét Bosch-rendezvény a Hungaroringen

A Bosch toborzónapján 500 hallgató ismerkedett meg a jövő munkahelyével.Tíz felsőoktatási intézmény 500 diákja vett részt a Bosch-csoport szeptember 11-i toborzónapján, a Hungaroringen.


A Tiéd a pálya! elnevezésű, egész napos rendezvényre a hallgatókon kívül az intézmények oktatói, tanárai és a szaksajtó is meghívást kaptak. A toborzónap egyik legfontosabb célja az volt, hogy a Bosch közelről, élményszerűen mutassa be a vállalatnál kínálkozó karrierlehetőségeket a végzősöknek és a szakirányválasztás előtt álló hallgatóknak.

Image Image
Dr. Garamhegyi Ábel szakállamtitkár megnyitója
A rendezvényt dr. Garamhegyi Ábel, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium szakállamtitkára nyitotta meg.
A Bosch évek óta elkötelezett híve a hazai műszaki felsőoktatás támogatásának és az autóipari szakirányok népszerűsítésének. A vállalat kiemelten fontosnak tartja, hogy a képzés lépést tudjon tartani a piac igényeivel, ezért évről évre jelentős összegeket fordít a műszaki oktatásban élenjáró intézmények támogatására. Jól példázza ezt, hogy 2007-ben a Bosch egy autóelektronikai labort és egy képfeldolgozó készüléket adott át a BME részére, ahol gépész- és villamosmérnök- hallgatók egyaránt gyakorlati tapasztalatokat szerezhetnek.
Az idei évben a vállalatcsoport 75 millió forinttal támogatta a BME-t, és további intézmények támogatását tervezi még ebben az évben.
Dr. Garamhegyi Ábel, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium szakállamtitkára a toborzónap kapcsán így fogalmazott: „A Bosch évek óta komoly szerepet vállal a magyarországi műszaki felsőoktatás fejlesztésében. Erre a szerepvállalásra szükség is van, mert önmagában a munkahelyteremtés nem elég. Ha nincsenek megfelelően képzett, gyakorlatorientált szakemberek, csak üresen kongó csarnokokat, gazdátlan tervezőasztalokat kapunk. A munkára képesítés és a munkára ösztönzés elengedhetetlen feltétele annak, hogy egyre többen járuljanak hozzá az ország gyarapításához, teremtsenek maradandó, külföldön is elismeréssel fogadott értéket."
Az egyetemek, főiskolák támogatása a Bosch számára egy hosszú távú, de garantáltan megtérülő befektetést jelent, hiszen a friss diplomások legjobbjai remélhetőleg a cégnél kamatoztatják megszerzett tudásukat.
Image Image
Thomas E. Beyer, a Bosch-csoport magyarországi képviselője beszéde
Thomas E. Beyer, a Bosch-csoport magyarországi képviselője köszöntőjében elmondta:
„Az elmúlt évben közel 300 pályakezdő és fiatal diplomás szakember felvételére került sor a Bosch magyarországi vállalatainál. A felsőoktatási intézményekkel való példaértékű együttműködéseink kapcsán nagy számban tudunk pályakezdő egyetemisták számára gyakorlati, illetve munkalehetőséget biztosítani".
A vállalat 2008. decemberig 450 főt szeretne foglalkoztatni a Bosch Budapesti Fejlesztési Központban, valamint 550 főre kívánja növelni a legnagyobb, hatvani autóelektronikai gyárában foglalkoztatott mérnökeinek számát. Emellett egyéb, magasan kvalifikált szellemi munkaerőt igénylő területekre, technikusokra és betanított munkásokra is állandó a kereslet.
A Bosch komoly hozzáadott értéket képviselő termékeket fejleszt és gyárt, amelyek színvonala hosszú távon csak akkor garantálható, ha valóban a legfelkészültebb mérnökökkel dolgozik. A vállalathoz bekerülő mérnökök komoly szakmai kihívásokra és biztos perspektívára számíthatnak a Bosch-csoport magyarországi leányvállalatainál.
A sajtótájékoztatón szerkesztőségünk is részt vett. Az elhangzott szakképzési elképzeléseket, beleértve a Bosch erőfeszítéseit és az NFGM segítő tevékenységét, nagyon pozitívan értékeljük. Ugyanakkor aggodalmunknak adtunk hangot amiatt, hogy a műszaki pályát választó fiatalokat már az általános iskolában kellene orientálni, kiemelni a szakma szépségeit és a karrierlehetőségeket, hogy később a végzős mérnökök körében ne fenyegessen a kontraszelekció veszélye. Ehelyett viszont azt tapasztaljuk, hogy pl. a fizikaoktatás óraszámát az oktatási tárca csökkenti, amire a kormányon belül nincs ráhatással az Ipari Minisztérium.
Garamhegyi Ábel államtitkár elismerte az összhang hiányát, azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy ezt a társadalom szemléletváltása fogja tudni megváltoztatni, amikor a közfelfogásban pl. a matematikai ismeretek hiánya legalább olyan mértékben minősíti le az embert, mint Petőfi Sándor születési helyének nem ismerése. További fontos kérdés a nyelvismeret hiánya, sok jelentkezőt a nem kellő (tárgyalási szintű) német vagy angol nyelvismeret miatt kell eltanácsolni, pedig szakmai tudása alkalmassá tenné az állás betöltésére. Ennek főként a Bosch vezetői adtak hangot.
Az eseményen szinte minden hazai műszaki felsőoktatási intézmény képviseltette magát.
A Bosch toborzónap programjain 500 diák és 50 oktató vett részt, a legtöbben a Budapesti Műszaki Egyetem hallgatói közül érkeztek.
Thomas E. Beyer az eseménnyel kapcsolatban így fogalmazott: „Cégünk hosszú távra tervez, már most a jövőre gondolunk. A mai napon azokat az embereket kerestük, akik 2015-ben a vállalat vezetői lehetnek."

Lambert Miklós

ELEKTRONET szerkesztőbizottság elnöke

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény