FőoldalArchívumHatékonyság-növelés GPS-alapú technológiákkal
2008. szeptember 24., szerda ::

Hatékonyság-növelés GPS-alapú technológiákkal

A szállítmányozás, a termelés és a közúti árufuvarozás/raktározás területén dolgozó észak-amerikai informatikai döntéshozók bejelentették, hogy a Motorola Inc. (NYSE: MOT) megbízásából a közelmúltban elvégzett felmérés eredménye szerint a globális helymeghatározó rendszerhez (GPS) kapcsolódó technológiák a mobil dolgozók számára kiemelten fontos eszköznek számítanak.


A GPS-alapú technológiákkal fokozható a mobil munkaerő termelékenysége és lehetővé teszik a vállalatok számára, hogy az éves üzemanyag- és munkabér-költségek csökkentése révén növeljék a hatékonyságukat.

A kutatás eredményei szerint a jelenleg GPS-alapú technológiákat alkalmazó vállalkozások csaknem fele által elsőként említett előny a számottevő üzemanyag-megtakarítás volt, melyet a hetente megtett távolság átlagosan 231,2 mérföldes (371,7 km) csökkenése és az éves szinten számított 51 582 US dolláros üzemanyagköltség-megtakarítás is jól tükröz. Az Egyesült Államokban működő több mint egymillió közúti árufuvarozót figyelembe véve ez ágazati szinten akár 53 milliárd dolláros üzemanyagköltség-megtakarítást is jelenthet.

A kutatásból az is kiderült, hogy a GPS-alapú technológiákat alkalmazó vállalkozások naponta kb. 54 perc munkaidőt is megtakarítottak, ami éves szintre vetítve alkalmazottanként 5484 dollár, vizsgált vállalkozásonként pedig 5,4 millió dollár munkabér-megtakarítást jelent.

A költségcsökkenés mellett a helymeghatározó alkalmazások javára írták azt is, hogy segítségükkel jobban meg lehet szervezni az alkalmazottak által bejárt útvonalakat, így a vállalatoknál pontosabban tudják, hogy melyik dolgozó mikor hol tartózkodik, ezért lehetővé vált az új útvonalak életszerűbb összeállítása is.

A vizsgált vállalkozások arról is beszámoltak, hogy a GPS-es megoldásoknak köszönhetően a mobil munkatársak kevesebb időt töltenek közlekedési dugókban vagy a célállomást keresgélve, így több időt fordíthatnak az új vagy már meglévő ügyfelekre. Olyannyira, hogy amikor azt kérdeztük, miért lennének hajlandóak GPS-alapú vagy más új technológiákba beruházni, a megkérdezett vállalkozások az ügyfeleknek nyújtott szolgáltatások színvonalának javulását említették első helyen.

A felmérés során más kulcsfontosságú felhasználási területekre is fény derült – a navigációs rendszer javította az érkezési pontosságot és az útvonal-optimalizálást. E két előny megoldást jelenthet azokra a problémákra, amelyekkel a külső helyszínen dolgozó, mobil munkatársak szembesülnek a műszak során felkeresendő következő állomás helyének meghatározásakor és a kézbesítési útvonal gazdaságos összeállításakor.

További információ

Kovács Péter

Az Elektronet magazin főszerkesztője...

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény