FőoldalArchívumMegalakult az Európai Innovációs és Technológiai Intézet
2008. szeptember 17., szerda ::

Megalakult az Európai Innovációs és Technológiai Intézet

Szeptember 15-én, a Magyar Tudományos Akadémia épületében megalakult az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EITI). A délelőtti ünnepi ülésen hazai és uniós közjogi méltóságok szólaltak fel. Délután megtartotta első, alakuló ülését az Intézet Igazgatótanácsa, amely elnökének Martin Schuurmans-t választotta.

Az ünnepi ülésen felszólalt Dr. Molnár Károly, kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter, Dr. Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, Rodi Kratsa-Tsagaropoulou, az Európa Parlament alelnöke, illetve a francia elnökség képviseletében Valérie Pécresse, a francia kormány felsőoktatásért és kutatás-fejlesztésért felelős minisztere.

A felszólalók beszédükben mind kiemelték: Európa számára létkérdés, hogy kutatási-innovációs tevékenységét a 2000-ben kötött és nemrégiben felülvizsgált Lisszaboni Szerződés értelmében a világ élvonalába juttassa. Ebben kulcsszerepe lehet a ma megalakult intézetnek, amelynek elsődleges feladata az lesz, hogy kapcsolatokat teremtsen a felsőoktatási, a kutatási, illetve a gazdasági szféra szereplői között. Az intézet létrejötte nem korlátozza majd az egyes tagállamok kutatási önállóságát; lehetőséget teremt ezen tevékenységek összehangolására. Az intézet tevékenységét bizonyos előre meghatározott, kulcsfontosságú kutatási területekre fókuszálja majd, támogatást pedig kiválósági alapon ad majd a jelentkezőknek.

A rendezvény utáni sajtótájékoztatón Molnár Károly megerősítette: a kormány szeptemberben elfogadta az intézet felállásához szükséges intézkedés-csomagot, illetve gondoskodott az intézet kapcsán tett magyar vállalások (az EITI-nek otthont adó épület 20 éves bérleti díja, illetve az Intézet 20 alkalmazottjának 5 éves bére) anyagi fedezetéről is. Ján Figel, az Európa Bizottság tagja elmondta, hogy az EITI megalakulása egy fordulópont a Lisszaboni Szerződésben tett vállalások teljesítményében. Alapvető szerepe lehet abban, hogy a kutatóhelyeken létrejött tudás a piacra kerülhessen, és ezzel a kutatás valóban az innováció motorjává válhasson. Ráadásul az intézmény létrehozása tökéletesen illeszkedik az EU szervezetébe is.

Az EITI igazgatótanácsa első ülését délután két órai kezdettel tartotta; első elnökét is ekkor választotta meg Martin Schuurmans személyében. Elnökként ő vezeti majd az igazgatótanács üléseit, ő határozza meg az ülések napirendjét, illetve az ő hatásköre lesz a hozott döntések végrehajtásának felügyelete is. Saját vezetési stílusáról elmondta, hogy elsődleges feladatának mindig azt tartotta, hogy biztosítsa: a szükséges döntések végül is megszülessenek. "Figyelni, gondosan megtárgyalni, majd dönteni" – röviden így foglalta össze vezetői filozófiáját. Kifejtette még, hogy éppen itt az ideje, hogy az európai kutatás új lendületet kapjon, és a világ élvonalába kerüljön.

Martin Schuurmans több évtizedes akadémiai és ipari kutatási, kutatásmendzsmenti tapasztatai közül a Philipsnél végzett alapkutatási tevékenységét emelte ki, ahol elsősorban szupravezetőkkel, félvezetőkkel foglalkozott; megfogalmazása szerint mindig azzal, ami a legnagyobb újdonság volt.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény