FőoldalArchívumMultik és KKV-k
2008. szeptember 03., szerda ::

Multik és KKV-k

Új sorozatot indítunk, bemutatva azokat a hazai elektronikai cégeket, amelyek nevéhez sikersztori fűződik, tanulságképpen a gazdasági porondon küzdőknek. Tudjuk, hogy a sikerhez és felemelkedéshez biztos recept nem létezik, pusztán ötletadónak szánjuk.
Az először a miltik közül a Robert Bosch Kft., a KKV-k közül a PowerStar Kft. mutatkozik be.


Robert Bosch Kft.

A Bosch több, mint multinacionális gyártó
Image Image
1. ábra Thomas Beyer ügyvezető igazgató


A rendszerváltást követően a patinás Bosch nevet a magyar (vásárló) közönség házi telefonközpontjairól ismerte meg, manapság szerszámairól, kisgépeiről ismert, a jellegzetes zöldeszközök a profi minőséget jelentik a barkácspiacon is. Az autósok korábban gyertyáiról és akkumulátorairól ismerték a márkát, manapság köztudott, hogy autóelektronikái világméretekben is számottevőek.
Image Image
2. ábra. A Bosch-csoport tulajdonosi struktúrája
A cég bemutatását Thomas Beyer ügyvezető igazgató, a Bosch-csoport magyarországi képviselője előadása alapján végezzük, amelyet a június 19-i évértékelő rendezvényen tartott.
Talán kevesen tudják, hogy a Bosch céget – amely manapság vezető multinacionális cégként ismert – alapvetően egy alapítvány üzemelteti. A valamikori családi vállalkozás alapítói (a Bosch család) ma már csak kis részben folyik bele a cég irányításába, de a 2. ábra szerint ráhatása megvan, ami főként a hagyományok megőrzésére szorítkozik.
Image Image
3. ábra. A Bosch cég pénzforgalmának és alkalmazottai számának alakulása az utóbbi 3 évben
A cég nagyon eredményes a piacon, évről évre növekszik.
A főbb mutatószámok a 3. ábrán láthatók. (A pénzforgalom millió euróban értendő.) A számok között szembeötlő a kutatás-fejlesztésre fordított összeg, amely forgalmának 8%-át teszi ki, és magasabb, mint az adózás utáni nyereség (2007-ben ez az összeg 3,6 milliárd euró volt). A Bosch K+F-részlegein összesen 33 ezer ember dolgozik világszerte. Ennek, és a költségráfordításnak is betudhatóan a
Image Image
4. ábra. A Bosch-csoport struktúrája
találmányok száma is kimagaslóan magas, 2007-ben a Bosch 3281új szabadalmat jelentett be. Ez naponta 14 szabadalmat jelent. Ezzel a Bosch 77 ezer védett gyártási eljárást birtokol. A Bosch-csoport működési struktúráját három területen fejti ki. Ezt mutatja a 4. ábra. Magyarország mindháromban érdekelt.
A Bosch valódi multinacionális cég, világszerte (nagyrészt Európában) 167 gyára van, amelyből 6 Magyarországon található.
Image Image
5. ábra. 167 Bosch-gyár Európa-szerte
A cég a rendszerváltást követő privatizáció első fecskéi közt szerepelt.
A Bosch-csoport jelenleg a legnagyobb multinacionális cég Magyarországon, kiterjedt gyártási és kutatás-fejlesztési tevékenységgel, sőt a felsőoktatásba is jelentős összegeket invesztál.
A sarokszámokat a 6. ábra táblázata tartalmazza.

Image Image
6. ábra. A magyarországi Bosch-csoport tevékenységének sarokszámai







PowerStar Kft.

Látogatóban a PowerStarnál

Image Image
Alapítók a 'Legjobb magyar termék' díjjal
A PowerStar Rendszerfejlesztési és Fővállalkozási Kft.-t 1991-ben alapította néhány, a Villamosipari Kutató Intézetből kivált mérnök. Ma több, mint húszan dolgoznak a cégnél Budapest III. kerületében, a Nagyvárad u. 11–17. szám alatti telephelyen. A cég képességeit jól érzékelteti, hogy a dolgozók közül heten korábban is kutatómérnökként tevékenykedtek, 5 főnek technikusi képesítése van, 6 fő pedig nagy szakmai tapasztalattal rendelkező szakmunkás. Az 1680 m2-es, saját tulajdonú épületben 790 m2-en folyik a gyártás, rendelkeznek egy 130 m2-es tesztelőhelyiséggel, egy 620 m2-es raktárral. A cégnél a teljes innovációs lánc minden eleme megtalálható, amihez hozzájárul az a tény is, hogy a magas színvonalú fejlesztésekre 120 m2-t különítettek el.
Megalakulásakor a Powerstar Kft. teljesítményelektronikai rendszerek fejlesztését, gyártását és helyszíni üzembe helyezését tűzte ki céljául. A piaci hátteret és igényt a távközlési energiaellátó rendszerek szállítása jelentette – ne feledjük, a ’90-es évtized elején kezdődött el Magyarországon a digitális telefonközpontok tömeges elterjedése!
A nagy telefonközpontok teljes rekonstrukciójával egy időben megkezdődött a rádiótelefon-rendszerek telepítése és üzembe állítása, amelyek speciális energiaellátást igényeltek.
Image Image
Kültéri tápellátó berendezés
A kifejlesztett áramellátó berendezéseknek meg kellett felelniük a szigorú távközlési szabványok követelményeinek, rendkívül nagy megbízhatósággal kellett rendelkezniük, ezenkívül a telepítési helyszín, vonalszám igényének megfelelően még rugalmasan konfigurálhatóknak is kellett lenniük. A felügyelet nélküli üzemeltetés megkövetelte valamilyen másfajta távfelügyeleti rendszerrel való kommunikációt, beleértve a műszaki paraméterek folyamatos továbbítását, a rendszerfunkciók állapotát és az esetleg előforduló hibaüzeneteket.
Mivel a cég már ekkor felismerte, hogy idővel okvetlenül ki kell lépnie a nemzetközi porondra, ezért a berendezéseket az export érdekében többnyelvű alfanumerikus kijelzővel is ellátták. Mindezeket a követelményeket mikroszámítógépes rendszervezérlő egység kifejlesztésével biztosították. A berendezések forgalmazásának feltétele volt, hogy a kifejlesztett áramellátó berendezéseknek rendelkezniük kellett a POTI (Posta Távközlési Intézet) fenti követelményeknek való megfelelőségről szóló tanúsítványával. Ezen túlmenően alkalmazkodni kellett a telefonközpontokat gyártó cégek (Siemens, Ericsson, Alcatel, Motorola, Nokia, Lucent Technologies, Atlas Telecom stb.) sokszor egyedi előírásaihoz is.
A kifejlesztett berendezések mindezeket a követelményeket sikeresen teljesítették, amit a fent említett távközlési cégek többezres darabszámú berendezésrendelései is igazoltak. A szünetmentes áramellátó rendszerek hálózatkimaradás esetén 2 órától 12 órás tartalék idővel képesek biztosítani a szükséges energiát a 48 V, 6 A és 48 V, 1000 A-es tartományban.
A termékek fejlesztése és gyártása is a Powerstar Kft. telephelyén történik. Mindkét tevékenység rendelkezik ISO 2001: IQNET tanúsítvánnyal, valamint a cég megszerezte a „T-Com minősített szállítója” és a „NATO minősített szállítója” tanúsítványt is. A távközlési cégeken kívül megrendelőik közé számos nagy kiemelt cég is tartozik (MVMT, OVIT, MOL, Magyar Honvédség, Antenna Hungaria, MÁV, NBH, ORFK, BRFK stb.).
Image Image
Westel (T-Mobile) állomás
Galántai Csaba ügyvezető méltán büszke arra, hogy az ő szünetmentes áramellátó berendezéseik ott vannak szinte az összes „Westel” bázisállomáson. A Magyarországon telepített berendezések száma meghaladja az 5000-et. A legyártott berendezések telepítését és üzembe helyezését, illetve a megrendelők kívánsága esetén a karbantartását is biztosítja a cég. Három önálló szerelőcsapat végzi a munkát a megrendelők igényeinek megfelelő időpontban és módon.
A megrendelések elnyeréséhez nem volt elég a berendezések megfelelősége, a tenderkiírás résztvevői közötti versenyt is meg kellett nyerni, sokszor jelentős nemzetközi cégekkel (ELIN, RAINBOW, BENIN, C&D) szemben. A kft. sikeres külföldi tender- szereplésének köszönhetően gyártmányai ma már sok külföldi országban is megtalálhatók: Anglia, Kína, Thaiföld, Kuvait, Líbia, Tunézia, Horvátország, Ausztria, Szlovákia, Csehország, Ukrajna, Románia. Néhány érdekesebb kül- és belföldi telepítési helyszín:
• A szerb–horvát háború ideje alatt a NATO által kitelepített AFOR-hadosztály parancsnokságának folyamatos energiaellátása 2x150 kW-os folyamatos üzemű dízelgenerátorokkal és a távközlési rendszerek működtetéséhez szükséges energiaellátó berendezésekkel két olyan háborús helyszínen, ahol a hálózati villamos energia nem volt elérhető.
• A taszári amerikai NATO-repülőtér távközlési berendezéseinek energiaellátása.
• Az Országos Rendőr főparancsnokság távközlési berendezéseinek energiaellátása.
• A Nemzetbiztonsági Hivatal távközlési berendezéseinek energiaellátása.
• Az elmúlt évben Magyarországon épült 2 db NATO-radar-állomás hírközlési berendezéseinek energiaellátása.
• Kuvaiti kőolajvezeték galvanikus korrózió védelmének napelemes energiaellátása.

Egy újabb példa a termékek minőségére: még 1992-ben az első magyar privát telefontársaság, a BALATEL is tendert írt ki a távközlési energiaellátó rendszerek szállítására és telepítésére a dél-balatoni helyiségek vezetékes telefonvonalakkal való ellátására.
A tenderbíráló bizottság az akkor frissen megalakult Powerstar Kft. pályázatát ítélte a legjobbnak, a korábban említett neves külföldi cégekkel szemben. Ez azt is jelentette, hogy a megalakulást követő alig több mint fél év elteltével a kft. termékei már 50 helységben szolgálták a régen várt telefonálás lehetőségét. Ez a rendelés a cégnek jó indulási lehetőséget biztosított. Ezek a berendezések mind az 50 helységben csaknem 20 év után is kifogástalanul működnek. Időközben mind a vezetékes, mind a mobil távközlési hálózat teljes lefedettséget ért el hazánkban, ezért szükség volt új profilok és új termékek irányában nyitni. Új fejlesztési célt tűztek ki maguk elé: részvétel a megújuló energia-iparágban. A napelemes energiaátalakító berendezések fejlesztésével és gyártásával egyre nagyobb piaci sikereket érnek el. A Powerstar által kifejlesztett napelemes energiaellátó rendszerek a napelemeken kívül az összes szükséges műszaki funkciót egy egységben tartalmazzák, olyan kialakításban, hogy azok akár egy lakáson belül is, a lakás hagyományos funkcióinak zavarása nélkül elhelyezhetők. A kft. Magyarországon kívüli napelemes referenciákkal bír Kuvaitban, Líbiában és Horvátországban is.

Kovács Péter

Az Elektronet magazin főszerkesztője...

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény