FőoldalArchívumContinental
2008. szeptember 02., kedd ::

Continental

Az üzemcsarnok átadása Látványosan fejlődik elektronikai iparunk – a Continental új EBS-gyártócsarnokot nyit BudapestenA magyarországi elektronikai ipar több mint 90%-a multinacionális vállalat, amelyek fejlődése, bővülése számottevő gazdaságunk életében. Különös jelentősége van ennek a jelen történelmi pillanatban, amikor gazdaságunk az elvártnál és szükségesnél alacsonyabb szinten gyarapítja a nemzeti jövedelmet. Örvendetes továbbá, hogy a hazánkban ipart telepített világcégek – bízva az ország tenniakarásában, és építve a helyi adottságokra – hosszú távon gondolkodnak, és megalapozott invesztícióval fejlesztik cégüket, munkahelyet teremtve alacsony és magas képzettségű szakembereknek.


Május 19-én ünnepélyes üzemcsarnok-avatóra volt hivatalos lapunk. A Continental, a sikeres nemzetközi autóipari beszállító közel 24 millió euró értékben hajtott végre beruházásokat a budapesti telephelyen 2007-ben, amelyet 2008-ban tovább kíván növelni. Az idei év legnagyobb beruházása az új EBS-üzemcsarnok felépítése és gyártósorokkal való megtöltése. Az új épület 2008. május 19-i hivatalos átadóünnepségére többek között olyan magas rangú vendégek kaptak meghívást a Continental vezetőségéből, mint Henner Cnyrim, a Központi Elektronikai Gyárak elnöke és Dr. Herbert Dreher, a Continental Chassis & Safety divíziójához tartozó EBS üzletág vezetője.

Image Image
Luc Quisthoudt igazgató beszédet mond
A meghívott vendégek, és Luc Quisthoudt, a gyár igazgatója beszédet mondtak.
Az új üzemcsarnok rekordgyorsasággal, mintegy 5 hónap alatt felépült, székesfehérvári tervezők és építők közreműködésével. Az áprilisban betelepített gyártósoron az első megrendelés el is készült az avatási ünnepségre, amelynek végén – a meghívott vendégek saját kezű közreműködésével – a szállítmányt becsomagolták, és még aznap elindult Frankfurtba.
Az új csarnokban 700 ember fog dolgozni 4 gyártósoron. A 700 főből 150 fő új munkatárs lesz.
Magyarországon a Continental 1990-ben kezdte meg érdekeltségeinek kiépítését, és jelenleg 7 többségi tulajdonú vállalkozással képviselteti magát hazánkban.
A budapesti gyár a konszern egyik magyarországi leányvállalataként autóelektronikai részegységek és mikroelektronikai áramköri modulok gyártásával foglalkozik, és ehhez világszínvonalú robotizált technológiákat alkalmaz. A gyár tevékenységi körébe tartozik különböző komfort- és karosszériaelektronikák, olajszenzorok, valamint blokkolásgátló fékrendszerek és menetstabilizáló rendszerek elektronikai vezérlőegységeinek gyártása.
A telephely termékfejlesztési tevékenysége is jelentős: az ezzel foglalkozó mérnöki részleg EBS- (Electronic Brake Systems – Elektronikus Fékrendszerek) vezérlők fejlesztését végzi.
A közel 12 000 m2 beépített alapterülettel rendelkező gyár 1400 fő részére biztosít munkalehetőséget. A fizikai és szellemi munkatársak aránya 80/20%.
Az új EBS-gyártócsarnok a közel 2300 m2-nyi korszerű gyártófelületen kívül a szükséges raktári, valamint szociális és öltözőhelyiségeket is magában foglalja, továbbá helyet biztosít a bővülő fejlesztőrészleg számára, ahol 70 fejlesztőmérnök fog dolgozni.
Az építkezés helyszíni előkészületei 2008 januárjában kezdődtek. Új gyártócsarnok létesítése több okból is indokolttá vált. Az elmúlt években számos új termék gyártása indult el a telephelyen, illetve bővítésre került a már gyártott termékek gyártókapacitása.
A budapesti beruházás szerves része a cég világméretű fejlesztésének. A 2008-ra több mint 26,4 milliárd eurós éves árbevételt tervező Continental Vállalatcsoport a világ öt vezető autóipari beszállítója közé tartozik. A fékrendszerek, a futómű-rendszerek, ill. részegységek, különféle műszerek, az infotainment megoldások, a gépjármű-elektronika, a gumiabroncsok és a műszaki elasztomerek beszállítójaként a vállalat nagyban hozzájárul a még biztonságosabb közlekedés megvalósításához, valamint a globális klímavédelemhez. A Continental az integrált gépjármű-kommunikációs rendszerek piacának meghatározó résztvevője. A vállalat jelenleg körülbelül 150 000 alkalmazottat foglalkoztat a világ 36 országában lévő közel 200 telephelyén.
A gépjárműipar vezető technológiai és rendszerbeszállítójaként a Continental AG Chassis & Safety divíziója jelentős szakértelmet és a legmagasabb minőséget egyesíti az aktív és passzív vezetésbiztonság, a gépjárműbiztonság, valamint a karosszéria-részegységek és érzékelők területén.
A divízió több mint 5 milliárd euró árbevétellel (2006-os adatok alapján) és 27 500 alkalmazottal (2007) büszkélkedhet. A Chassis & Safety divízió elektronikus és hidraulikus fékeket, alvázvezérlő rendszereket, szenzorokat, vezetéstámogató rendszereket, légzsákvezérlő rendszereket, utasérzékelő rendszereket és elektronikus légrugórendszereket fejleszt és gyárt.

Kovács Péter

Az Elektronet magazin főszerkesztője...

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény