FőoldalArchívumNyertes pályázat a Debreceni Egyetemen
2008. szeptember 01., hétfő ::

Nyertes pályázat a Debreceni Egyetemen

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) 2007-ben hirdette meg a Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretében a GOP-2007-1.1.2 jelű „Kutatás-fejlesztési központok fejlesztése, megerősítése” című pályázatát. Ezen indult a „Debreceni Egyetem Tudományegyetemi Karok” is, amely informatikai vállalkozások (Geo­view Systems Kft., az ISH Kft., a Cor­vex Zrt., az Orgware Kft., valamint a Net­lock Kft.) részvételével Informatikai Kutató-fejlesztő Központot hozott létre Debrecenben.


A Debreceni Informatikai Kutatófejlesztő Központ Szolgáltató Non-profit Kft. olyan részprojektek végrehajtására nyert el 1 Mrd forint pályázati támogatást, amelyek sikeres megvalósítása a cégek közötti együttműködés mellett az egyetem részvételét, k+f tevékenységét tételezi fel. Céljuk, hogy társaságot meghatározó piaci szereplővé fejlesszék az Észak Alföldi Régió kutatási és fejlesztési szolgáltatásainak piacán. A program futamideje 3 év.
A kft. 10 részprojekt indítását vállalta fel a pályázatban, amelynek ún. „támogatásintenzitása” 50%. Ez azt jelenti, hogy az 1 milliárd forintos támogatás mellett a részt vevő cégek ugyanekkora összegű saját forrást vonnak be a fejlesztői munkába. A Debreceni Egyetemnek, mint felsőoktatási intézménynek, nem kell saját erőt biztosítani. Az elnyert összeg az eddigi legnagyobb volumenű sikeres informatikai pályázat Debrecenben.
A megvalósuló részprojektek sok szállal kapcsolódnak a Debreceni Egyetemhez, különösképpen a Tudományegyetemi Karokhoz. Az Informatikai Kar kutató-fejlesztő tevékenysége mellett a kivitelezéshez szükséges az egyetem jogi, valamint közgazdasági szakmai háttere is. A részprojektek végrehajtásába bekapcsolódnak a különböző karok (Informatikai Kar, Állam és Jogtudományi Kar, Közgazdaságtudományi Kar) oktatói, kutatói, akik olyan tapasztalatokat szerezhetnek, amelyeket később az oktatásban is tudnak használni, hasznosítani. A projekt költségvetésének 10%-át, 200 millió forintot a PhD-hallgatók ösztöndíjára, valamint fiatal pályakezdők alkalmazására fordítják.
A program résztvevői más vállalkozásokkal kiegészülve pályázatot nyújtottak be egy informatikai inkubátorház megvalósításra is. Az informatikai inkubátorházban alacsony költségen, kezdő vállalkozások, magas innovatív értéket képviselő informatikai termékek fejlesztésére létrejött spin-off cégek indíthatják be tevékenységüket. Ha megvalósul az inkubátorház a Debreceni Egyetem Kassai úti campusán, az Informatikai Kar tervezett új épülete mellett kap majd helyet.
A közeljövő tervei között szerepel egy olyan, az Informatikai Kar által koordinált informatikai klaszter létrehozása is, amelynek alapító törzstagjai többek között a sikeres pályázatokban részt vevő vállalkozások. A klaszter alapvető célja a regionális informatikai ipar megerősítése, olyan kölcsönösen együttműködő hálózat létrehozása, amely a legkülönbözőbb informatikai feladatok magas szintű megoldására képes, s innovatív erejénél fogva motorja lehet a fejlődésnek.

Kovács Péter

Az Elektronet magazin főszerkesztője...

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény