2008. szeptember 01., hétfő ::

EKRA

A 2 1/2 D™ forraszpaszta-vizsgálat
Forraszpaszta-lenyomatok és a stencil vizsgálata
Az EKRA cég kifejlesztette a forraszpaszta- vizsgálat 2 1/2 D™-s módszerét. Ez az elnevezés arra utal, hogy ez a módszer a hagyományos 2D-s vizsgálóberendezéseknél többet nyújt, mert a stencil és a hordozó vizsgálatára egyaránt alkalmas.


Felhordott pasztalenyomatok hibája két fő részre osztható. Az egyik hiba, hogy a kontaktusfelületekre (padekre) egyáltalán nem, vagy csak kis mennyiségben jut forraszpaszta. A másik hiba, hogy híd képződik a lenyomatok között. Ilyen hibákat okozhat a stencilablakok teljes, vagy részleges elzáródása, a rossz stencil pozíció, vagy a nem megfelelő stencilelválasztás.
A vizsgálat első lépésében a stencilthomogén fényforrásokkal (B) világítják meg a vizsgálatot végző szürkeárnyalatos CCD kamera felőli oldalról. Ebben a lépésben pozicionálja a stencil és a hordozó helyzetét a beredezés. A következő lépésben a stencil mögött elhelyezett fényforrást kapcsolják be. Ezzel az elrendezéssel a stencil ablakait lehet megvizsgálni. Az elzáródott ablakokat letörli, vagy vákuumpipettával tisztítja meg a berendezés. Szükség esetén többször is elvégzi ezt a műveletet, de ha ezzel a hiba nem hárul el, akkor a berendezés kezelő segítségét kéri.
A pasztalenyomatok vizsgálata során a hordozót világítják meg. A különböző fényforrások a kontaktusfelületet (pad), vagy a paszta felületét teszik csillogóvá. Homogén fényforrások (A) alkalmazásával a pad mérete, a kör alakban elhelyezett diffúz fényforrásokkal a pasztalenyomat mérete válik láthatóvá. A kettő arányából megállapítható, hogy elegendő -e a felhordott paszta mennyísége. A hídképződés vizsgálata során is diffúz fényforrásokat használnak. Ez esetben a padek közötti terület középvonalát vizsgálják meg. Ha itt pasztát érzékel a berendezés, akkor az hídképződésre utal. Ezzel elkerülhető, hogy a forrasztási művelet során rövidzár alakuljon ki. A szürkeárnyalatos képeket a célszoftver dolgozza fel. A hibás részeket feltűnő szinekkel jelöli meg. A hiba mértékétől függően más és más színt használ a szoftver.

További információért klikkeljen ide!

Kovács Péter

Az Elektronet magazin főszerkesztője...

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény