2008. szeptember 01., hétfő ::

Montana

A Montana Zrt. működés közben, élőben mutatta be saját fejlesztésű tudásmenedzsment-rendszere, az Infovadász legújabb alkalmazását, amelyet a Jedlik Ányos kutatás-fejlesztési pályázat keretében fejlesztett ki az ORFK részére.


„A KPMG felmérése szerint a nyugat-európai cégek 78 százaléka érzi úgy, hogy komoly üzleti lehetőségeket szalaszt el a saját szervezetében meglévő tudásának kihasználatlansága miatt, az ebből származó bevételkiesés pedig éves forgalmuk 6 százalékát is elérheti. Az Infovadász olyan, a tartalmi találat hatékonyságát növelő tudásalapú segédeszköz, amely értékes információt készít a korábban strukturálatlan adathalmazokból. Segítségével a keresésre fordított idő és energia az elemző- és a tartalmi munkára, a megalapozottabb döntéshozatalra fordítható – mondta Vadász Pál, a Montana Zrt. elnök-vezérigazgatója – Mivel az innovációban látjuk vállalatunk hosszú távú fejlődésének, jövőjének biztosítékát, az ezredforduló óta folyamatosan növekvő összeget fordítottunk és fordítunk a jövőben is kutatás-fejlesztésre. Célunk, hogy saját forrásból a következő időszakban is folyamatosan növekvő anyagi és emberi erőforrásokat fordítsunk K+F-re, mert valljuk, hogy a Montana jövőjét többek között az olyan innovatív fejlesztések, mint az Infovadász, vagy ennek a szoftvernek a képeket és hangokat is kezelni tudó tudásmenedzsment-rendszerek irányába történő továbbfejlesztése biztosíthatja” – tette hozzá.„A hagyományos kereső lényege, hogy keres. A ma széles körben használt keresőprogramok hihetetlen számú találatot eredményeznek, amelyek áttekintéséhez tulajdonképpen további, intelligens keresőkre lenne szükség. Az Infovadász másképpen fogja fel a feladatot: veleje, hogy talál. A végtelen sok találat helyett a tartalmilag fontos és releváns információkat találja meg. Használatával az elektronikus formában meglévő adatokból a tapasztalatok szerint 60%-kal több tartalmilag releváns információt nyerhetünk, a jelenleg keresésre fordított idő 9 százaléka alatt” – emelte ki a rendszer legfontosabb tulajdonságát az elnök.
Az ORFK részére 2007. október végén átadott Infovadász tudásmenedzsment-rendszert a Jedlik Ányos kutatás-fejlesztési pályázat keretében elnyert 400 millió 600 ezer forint, vissza nem térítendő támogatásból és 193 millió 308 ezer forint önrész-keretösszegből, 24 hónap alatt hozta létre a Montana Zrt. által vezetett konzorcium, melynek tagja volt a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézete (MTA SZTAKI) és a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete (MTA NYTI) is. Az „Európai Rendőrségek számára Tudásmenedzser Szakrendszer kifejlesztése” elnevezésű pályázat keretében az ORFK-nál pilot projektként megvalósított Infovadász-alkalmazás nyelvi adaptálás után bármelyik európai rendőrségnél bevezethető.

Kovács Péter

Az Elektronet magazin főszerkesztője...

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény