2008. szeptember 01., hétfő ::

IBM

Az informatika is kizöldült idénAz IBM energiatakarékos tervezési módszerei és alacsony energiaigényű megoldásai segítségével akár 42%-kal is csökkenthető az adattároló központok energiafelhasználása. Májusban megkezdte működését Ausztria első környezetbarát adatfeldolgozó központja. A Kika/Leiner-csoport részére az IBM által St. Pöltenben felállított épület szerkezete az elektromos- áram-fogyasztást 40%-kal csökkenti.


A Közép-Európában és a Közel-Keleten zajló erőteljes terjeszkedésének köszönhetően a Kika/Leiner-csoport igénye az IT-szolgáltatásokra jelentősen megnőtt. Ezt az igényt új adatfeldolgozó központ létrehozásával elégítik ki. A tervezés és kivitelezés során a Kika/Leiner az IBM-mel működik együtt, a cég speciális „zöld” ismereteit alkalmazva: az új adatfeldolgozó központot májusban adták át. Az önálló épület kocka alakú és megközelítőleg 100 négyzetméternyi informatikai területet foglal magában. Az ablak nélküli, zárt helyiség vízálló és automata tűzoltó berendezéssel szerelték fel. Minden megfelel egy adatfeldolgozó központ csúcstechnológiájú biztonsági követelményeinek. A központban normál esetben nem tartózkodik egyetlen személy sem. A számítási igényeket energiatakarékos IBM moduláris szerverek (Modular Systems) elégítik ki, és a speciálisan tervezett hűtési rendszer jelentősen csökkenti a fogyasztást. A Kika/Leiner minden informatikai tevékenységét a St. Pölten-i központból irányítja. Ez magában foglalja többek között az áruirányítást, az elektronikus katalógusok elkészítését, az e-mail forgalmat, az időrögzítést és az adattárolást is.
A svájci Uitikonban a város uszodájának vizét fűti majd az a nagy teljesítményű adatközpont, amelyet az IBM a GIB-Services cégnek szállít. Egy hőcserélő segítségével 2800 MW hőt az uszoda vizének melegítésére fordítanak majd.
Energiatakarékos IBM adatközpontot helyezett üzembe a Telecom Egypt is az elmúlt évek folyamatos terjeszkedésének következtében fellépett egyre nagyobb adattárolási és számításikapacitás-igénye. A megnőtt igényeket a Telecom Egypt úgy akarta megvalósítani, hogy ne legyen szükséges sem nagyobb területet, sem több energiát felhasználnia.

További információért klikkeljen ide!

Kovács Péter

Az Elektronet magazin főszerkesztője...

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény