FőoldalArchívumTöbb mint 1.000 Mrd Ft eredmény innovációból
2010. december 20., hétfő ::

Több mint 1.000 Mrd Ft eredmény innovációból

Az elmúlt 18 évben innovációs díjat nyert társaságok által létrehozott Magyar Innovációs Klub nyílt találkozójára, a 2010. évi konferenciára december 14-én került sor a Magyar Tudományos Akadémián. A konferencia első részében Pálinkás József, az MTA elnöke tájékoztatást adott arról, hogy a tudományos kutatás szoros kapcsolatban van az innovációval, és az MTA kutató intézeteiben - elsősorban a természettudományi intézetekben - jelentős, és innovációs díjakkal is elismert, innovációs tevékenység folyik

Nikodémus Antal az NGM Innovációs Főosztály vezetője ismertette az NKTH átalakításával kapcsolatos terveket. Az NKTH a Nemzetgazdasági Minisztérium felügyelete alatt olyan Nemzeti Kutatási Hivatallá fog átalakulni, amelyik innovációs ügynökségként segíti a vállalkozások innovációs tevékenységét.

Pakucs János a MISZ tiszteletbeli elnöke közzé tette a Magyar Innovációs Szövetség és a Magyar Innovációs Alapítvány által 19. alkalommal kiírt 2010. évi Magyar Innovációs Nagydíj pályázatot.

A pályázaton azok a Magyarországon bejegyzett vállalkozások vehetnek részt, ill. azokra lehet javaslatot tenni, amelyek a 2010. évben kiemelkedő műszaki, technológiai, gazdasági innovációs teljesítménnyel jelentős üzleti hasznot értek el. Az innováció kiindulási alapja kutatás-fejlesztési eredmény, szabadalom, know-how alkalmazása, technológia-transzfer stb. lehet. A Magyar Innovációs Nagydíjat az a vállalkozás nyeri el, amelyik a 2010. évben a legkiemelkedőbb innovációs teljesítményt érte el.

Az elmúlt 18 évben:

  • 5 nagyvállalat
  • 11 KKV és
  • 2 MTA kutatóintézet részesült Innovációs Nagydíjban.

Ezen kívül 128 egyéb innovációs díj került átadásra 72 nagyvállalatnak, 47 mikro-, kis- és középvállalkozásnak, valamint 9 kutatóintézetnek.

A regisztrált innovációs teljesítményekből 1.000 Mrd Ft-ot meghaladó többleteredmény származott.

A konferencia második részében a 2009. évi innovációs díjazottak bemutatták, hogy az innovációs díj elnyerése milyen eredmény-, ill. teljesítmény-növekedést generált cégüknél. Erről beszélt:

  • Hamvas István László, a Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója,
  • Dr. Güntner Ottó, a FUX Ipari Szolgáltató és Kereskedelmi Zrt. kutatási igazgatója,
  • Dr. Hegedűs Lajos, a TEVA Gyógyszergyár Zrt. vezérigazgatója,
  • Vass Attila, az Electrolux Lehel Kft. gyárigazgatója és
  • Fejes Sándor, a Hedz Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény