FőoldalArchívumMemrisztoros memória a HP-tól
2010. november 16., kedd ::

Memrisztoros memória a HP-tól

Az amerikai vállalat a dél-korai Hynix­szel együtt készül bevezetni a piacra a memrisztorra épülő termékeket. Az első ilyen, a ReRAM a tervek szerint már 2013-ban készen lehet. A HP a kooperációval nem akar memóriagyártóvá előlépni, csupán felhasználója lesz majd a termékeknek

Dr. Stanley Williams, a HP memrisztorkutatási projektjének vezetője Dr. Stanley Williams, a HP memrisztorkutatási projektjének vezetője
Dr. Stanley Williams, a HP memrisztorkutatási projektjének vezetője szerint a ReRAM chipeket a hagyományos félvezetőgyártó módszerekkel lehet majd gyártani, és akár ugyanolyan interfészt is kaphatnak, mint a flashchipek, így problémamentesen felválthatják ez utóbbiakat. Azonos költségek mellett várhatóan kétszer akkora kapacitású lesz a ReRAM, mint a flash, miközben annál jóval gyorsabb és jóval kevesebb energiát fogyaszt. Az új típusú memóriával például olyan számítógépeket lehet majd építeni, amelyek bekapcsolás után azonnal felállnak.
A vállalat nem tervezi kisajátítani a technológiát, a licenc elérhető lesz a riválisok számára is. A HP több memóriagyártóval is tárgyalt a memrisztortechnológia kereskedelmi bevezetéséről, de végül a világ második legnagyobb DRAM-gyártójaként - és egyben hetedik legnagyobb chipelőállítójaként - jegyzett Hynixszal lépett hosszú távúra tervezett stratégiai szövetségre. A többi, szóba jöhető cég ugyanis már jelentős összegeket fektetett más technológiákba, ezért nem szívesen kezdtek volna bele egy új fejlesztésbe.
A két technológiai óriásvállalat elsőként olyan memóriachipeket fejleszt ki, amelyek tizedannyi energiát használnak, miközben legalább tízszer gyorsabban írhatóak és olvashatóak, mint a ma széles körben használt flashmemóriák, de hosszú távon összetettebb áramkörökben is gondolkodik. A közölt ütemterv szerint a Resistive Random Access Memory kifejezés rövidítésével ReRAM-nak nevezett memóriachipek már 2013-ban piacérettek lesznek.
A ReRAM csak a leginkább magától értetődő felhasználási területe a memrisztornak, amely alkalmas logikai műveletek elvégzésére is. Így hosszabb távon olyan áramkörök kifejlesztése előtt nyithatja meg az utat, amelyek adattárolásra és számítások elvégzésére egyaránt alkalmasak, azaz egyszerre processzorok és memóriachipek.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény