FőoldalArchívumLátogatóban a Sagax Kft.-nél
2010. november 09., kedd ::

Látogatóban a Sagax Kft.-nél

Sikeres magyar elektronikai vállalkozásokat bemutató sorozatunk mostani részében egy speciális szakterületen, a védelmi elektronikai iparban dolgozó céghez kopogtattunk be

Út a disztribúciótól a saját termékskáláig

Dr. Eged Bertalan ügyvezető igazgató részt vesz a BME-n folyó mérnökképzésben is Dr. Eged Bertalan ügyvezető igazgató részt vesz a BME-n folyó mérnökképzésben is
A vállalkozás lassan 20, sikerekben gazdag évre tekinthet vissza: 1991-ben hozta létre két lelkes, a BME-ről frissen kikerült mérnök. A cég akkor még csak EDA és CAD szoftverek disztribúciójával foglalkozott. Pár év alatt azonban a piac telítődött, a magyar gazdaság is erősen visszaesett. A szükségből erényt kovácsolva, a cég tevékenységében egyre nagyobb hangsúlyt kaptak a saját fejlesztésű és gyártású termékek. A BME-vel és a KFKI-val együttműködve, az 1990-es évek közepén részt vettek egy nagy sebességű optikai linkekre épülő mérésadatgyűjtő rendszer fejlesztésében, amelyek a genfi CERN nagy hadronütköztetőjében (LHC) mai nap is dolgoznak. A vállalkozásról dr. Eged Bertalan ügyvezető igazgató úrral beszélgettünk.
A cég életében igazi változást, továbblépést az évezredforduló környéke hozott: ekkor kezdődött el a BME-vel együttműködésben a szoftverrádió (SDR) technológia kutatása, majd az erre épülő megoldások fejlesztése. 2004-re jutottak el oda, hogy egyes termékek piacéretté váltak. Ekkor kezdte meg működését a kft. tele- és infokommunikációval foglalkozó kutatási-fejlesztési részlege Sagax Communications néven, azzal a céllal, hogy a védelmi elektronikai készülékek és rendszerek piacán a legkorszerűbb digitális és szoftverrádió-alapú technológiai megoldásokat kínálja. Üzleti stratégiájuk a megbízóik számára végzett kutatási-fejlesztési és mérnöki konzultációs feladatok, valamint a független termékfejlesztés közötti egyensúlyon alapszik. Ma már a Sagax Kft. szaktanácsadói, mérnöki tervezési, gyártási szolgáltatásokat, valamint szélessávú jelfeldolgozó-generáló berendezésekhez nyílt felépítésű kártyákat, készülékeket és alrendszerszintű termékeket kínál.
Ezt az elméleti és megalapozó tudást versenyképes termékekké konvertáló spin-off tevékenységet tűzték ki célul, amikor 2003-ban a Budapest, IX. kerületi Haller utcában lévő telephelyre költöztek. Itt jelenleg 12 jól képzett és gyakorlott mérnök dolgozik, munkájukat mindössze 3, üzletfejlesztéssel foglalkozó kolléga támogatja. A mérnökök közül többen rendelkeznek tudományos minősítéssel, rendszeresen publikálnak. Megtalálható itt egy teljes mérési infrastruktúrával felszerelt hardver- és integrációs laboratórium, valamint egy dedikált szoftver- és applikációs laboratórium is. A tervező- és fejlesztőmérnöki munkaállomások hálózatba vannak kapcsolva. Azon feladatok esetében, amelyekre nem rendelkeznek saját infrastruktúrával (pl. a nyomtatottáramkör-gyártás, egyes mechanikai feladatok, festés) minősített gyártói és beszállítói háttér teszi lehetővé a gazdaságos munkamegosztást. Ugyanakkor - elsősorban a pár darabos sorozatok esetében - a beszállítói oldal nem mindig képes tartani a határidőket. Ezért a prototípusok legyártásának segítésére, kénytelenek voltak egy kisebb gyártási kapacitást saját maguk létrehozni. A cég a ma már szinte elengedhetetlen ISO9001:2008 minőségbiztosítási rendszerben végzi tevékenységét.

Főbb termékek és piacok

Kompakt rádió-iránymérő vevőkészülék és térképezőalkalmazás Kompakt rádió-iránymérő vevőkészülék és térképezőalkalmazás
Eged úr szerint a kft. sikerességének titka abban áll, hogy a piacon szinte egyedülálló módon sikerült egy kézben összefogni a nagyfrekvenciás analóg rádiótechnikai eszközök és a nagy sebességű digitális jelfeldolgozás hardver-szoftver komponenseinek együttes fejlesztését.
Nemcsak tele- és infokommunikációs részegységfejlesztést folytatnak, de kisszériás gyártást is megvalósítanak. Szak­tudásuk lehetővé teszi a konfigurálható (FPGA) és programozható (DSP) digitális jelfeldolgozó hardverek és szoftverek, nagy felbontású és szélessávú analóg-digitális átalakító hardverek és analóg frekvenciakiterjesztő front-end tunerekhez való nagyfrekvenciás analóg jelfeldolgozó egységek tervezését és kivitelezését.
A kísérleti gyártóműhelyben A kísérleti gyártóműhelyben
A végtermékek alapvető módon védelmi felhasználásokat szolgálnak, így piacuk szűk, ezért a legyártott darabszámok viszonylag kicsik. Gyártmányaik olyan high-end, high-tech beépített jelfeldolgozási megoldásoknál alkalmazhatók, mint a vezetéknélküli kommunikáció, radar, nyalábformálás, spektrumkeresés, jelértelmezés, elektronikai hadviselés és tesztelés, valamint ezek mérőműszerei. Ezt a színvonalas, magas technológiai tudás- és termékbázist számos nemzetközi kapcsolat is alátámasztja.
Nem titok, hogy a vállalkozás speciális termékei iránti hazai kereslet meglehetősen korlátozott, ezért elsősorban exportra termelnek. Eged úr büszkén említette meg, hogy egyik jelentős vásárlójuk az USA, ahol pedig az érvényben lévő jogszabá­lyok értelmében a közösségi pénzeket elsősorban amerikai gyártású termékek vásárlására kell fordítani (a "Buy American" elve). A piaci siker okai közül megint csak az előnyös módon kialakított fejlesztői képességeket kell megemlíteni, amelyek eredményeként olyan piaci rést, "niche"-t lehetett találni, amely révén be tudtak törni az amerikai piacra. Másik legjelentősebb kereskedelmi kapcsolatuk és referenciáik Indiában vannak, ahonnan a teljes ázsiai térséget kívánják meghódítani. Ezen a piacon a magyar védelmi elektronika hosszú ideig jelentős mértékben képviseltette magát, de mint annyi más, ez is a 90-es évek átalakulásának áldozatául esett. Most újra próbálnak megkapaszkodni, és országunk iparának korábbi referenciáira építve sikeres projekteket teljesíteni. De nem szabad megfeledkezni a német, francia, norvég referenciáikról sem.

A vállalkozás motorja: K+F+I
Eredményességük titkát a cégvezető az állandó fejlesztésben látja, aminek során a legfejlettebb technológiákat használják. A projektek megvalósulásának átlagideje mindössze 1 ... 1,5 év. Ehhez azonban arra van szükség, hogy a dolgozók állandóan továbbképezzék magukat, amihez a cég minden tőle telhető segítséget megad, hiszen létérdeke. A jelentős hozzáadott értéket termelő működéshez elengedhetetlen finanszírozást az elmúlt években több sikeres K+F-támogatási pályázati forrásból is pótolták. A cég több projektjét finanszírozta az NFÜ GVOP, az NFGM VBI, az NKTH NTP Jedlik Ányos-programja.
A Sagax igen szoros kapcsolatot tart fent a BME-vel és a ZMNE-vel. A Műegyetem végzős hallgatói és doktoranduszai közül többen éppen ennél a cégnél végzik alkalmazott kutatásaikat, vagy a Nemzet­vé­del­mi Egyetem hallgatói a legújabb technikai berendezéseken gyakorolhatják az éppen megismert elvek alkalmazását. Ennek eredményeként a diploma- és PhD-dolgozatok elméleti eredményei igen gyorsan meg tudnak jelenni a gyakorlatban is - vagyis ismét csak egy tipikus "spin-off" aktivitásról beszélhetünk.

Megbeszélés a debreceni katonai oktatóközpontban Megbeszélés a debreceni katonai oktatóközpontban
Állandó megújulási képességük egyik jó mutatója, hogy jelenleg az aerospace-szegmens felé nyitnak, és több repülőgép-fedélzeti rádióelektronikai berendezés fejlesztésén dolgoznak. A BME Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tan­széken működő Űrkutató csoporttal egy ESA-projekt keretében támogatják az ESEO műhold fejlesztését, amelyen remélhetőleg saját termékük is kilép a világűrbe. (Itt kell még megemlíteni, hogy több NATO kutatás-technológiai bizottságban is Eged úr képviseli hazánkat.)
A társaság tagja a MELT-nek is, valamint alapító tagja a nagy hozzáadott értékű, high-tech elektronikai területre koncentráló Elektronikai Klaszternek.

Elismerések, sikerek
A cégnél dolgozó egyetemi PhD-hallgatók és kutatómérnökök rendszeresen járnak tudományos konferenciákra. Nagy elismerésnek számított, amikor a NATO Research and Technology (RTO) szervezetének kommunikációs panelülését kö­vető konferencia legjobb előadásának választották Eged úr és BME-s doktoranduszhallgatója munkáját 2006-ban. Ezt azóta is több meghívás és "key-note" előadásra szóló felkérés követte a témában.
2010 márciusában a műveleti területeken is használatban lévő SRS/SRM-3000 típusú szoftverrádió-alapú felderítő rádióvevőkészülék kifejlesztéséért megkapták a Magyar Innovációs Alapítvány elismerő oklevelét.

A Sagax honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény