FőoldalArchívumRF chip design központ Budapesten
2010. október 21., csütörtök ::

RF chip design központ Budapesten

Látogatóban a Microchipnél. Interjúalanyunk Mr. Steve Caldwell, a Microchip RF fejlesztési osztályának igazgatója volt

ELEKTROnet: - Engedje meg, hogy egy kissé banális kérdéssel kezdjük: miért éppen Budapest?
Steve Caldwell: - Mindenekelőtt hadd mondjam el, hogy a Microchip egy globális vállalkozás: 5100 főt alkalmazunk, 2009-ben az árbevételünk 843 M USD volt. 47 kereskedelmi irodánk több mint 63 000 vevőt szolgál ki Európában, az amerikai kontinensen és Ázsiában.
Mielőtt 2008-ban megalakítottuk volna a mi "Hungarian Design Center"-ünket, a Microchipnek már 8 IC-fejlesztőközpontja volt; ebből kettő Európában, három-három Amerikában és Ázsiában. A harmadik európai fejlesztőközpont létrehozása egy olyan fontos lépés volt cégünk növekedésében, terjeszkedésében, amely teljesen beleillik vállalatunk globális gondolkodási rendszerébe.
Magyarországnak az oktatás színvonalát, a termelésben részt vevő mérnökök képzettségét illetően még mindig nagyon jó a híre. Erre alapozva határoztuk el, hogy Budapesten, magyar mérnökökkel létrehozzuk a Microchip analóg IC-tervező kiválósági központját (azaz Center of Excellence-t), ahol világszínvonalú analóg és rádiófrekvenciás IC-ket tervezünk.
Ma már 15 felsőfokú végzettségű munkatársunk van.

En.: - Elégedettek e döntésükkel?
S. C.: - Teljes mértékben. Rövid időn belül sikerült elegendő számú, megfelelő képzettségű szakemberre lelnünk.
Ezeknek a mérnököknek a Microchip világhálózatában együtt kell működniük a többi IC-tervezővel, és elmondhatom, a mi budapesti teamünk elsőrangúan megfelel az elvárásainknak, kiváló mikrokontrollert, analóg és RF IC-ket terveznek.
El kell mondanom, hogy amikor létrehoztuk a tervezőközpontot, a Microchip egy vezetőt küldött Budapestre, hogy segítsen létrehozni a csoportot. Ma már magyar kolléga áll a cég élén, ami éppen a jó eredményeknek köszönhetően vált lehetővé. Ugyanakkor továbbra is kiemelkedő teljesítményt várunk el munkatársainktól.

En.: - Milyen speciális igényeik vannak a szakemberekkel, dolgozóikkal szemben?
S. C.: - Olyan villamosmérnökökre van szükségünk, akik nem elégednek meg a már megszerzett magas tudásszínvonallal, hanem hajlandók továbbképezni magukat. Ehhez komoly elkötelezettségre van szükség, hiszen nem könnyű dolog együttműködni a világ másik végén dolgozó munkatárssal. Természetesen ehhez alapvető szükséglet a biztos írás- és szóbeli angol nyelvtudás.
A lehetőség nyitva áll új kollégák számára is, hiszen cégünk éppen most kíván fölvenni újabb munkatársakat.

En.: - Milyen a kapcsolatuk a magyar felsőoktatási intézményekkel?
S. C.: - Most, hogy a budapesti designcsoport immár magyar vezető irányítása mellett működik, nyitni kívánunk a magyar egyetemek felé. A Microchipnek kisebb közös projektek erejéig már a múltban is voltak kapcsolatai ezekkel az intézményekkel. Az új kollégák toborzása is e kapcsolatok bővítése irányába mozdít el bennünket.
En.: - Többször is kitért a létszámbővítésre. Ezek szerint cégük szempontjából a világgazdasági krízis végét érzik?
S. C.: - A válság nem csak a Microchipnek, de az egész IC-iparnak nagyon sok problémát, nehézséget okozott. Bár az anyacégünk árbevétele 40%-kal lecsökkent, mi a válság dacára 30%-kal növeltük a magyarországi létszámot. Ugyanakkor meg kell jegyeznem, hogy a Microchip világszerte egyetlenegy dolgozóját sem bocsátotta el a válság ideje alatt. Optimisták vagyunk: az elmúlt négy negyedév mindegyikében két számjegyű növekedést könyvelhettünk el, és új munkatársakat veszünk fel.
En.: - Köszönjük az interjút!

Kellemes látvány fogadott, amikor végignéztük a budapesti laborokat.
Erdélyi János, a magyarországi Design Center vezetője bemutatta, hogy a számítógépeken megtervezett áramköröket a cég "valahol" legyártatja, a chip kristálylapkás állapotban visszakerül a tesztlaborba, ahol fogadóadapterben az áramkör működtethető. A kiértékelés USB, vagy GPIB interfészen keresztül számítógépen történik. Erdélyi úr tájékoztatása szerint a mérés során nagyon kevés korrigálnivaló van, a bemért áramkör végső tervezési fázisa során tokozást kap, és adatlap készül róla. A Microchip - a nagy IC-gyártók elvárásainak megfelelően - pSpice modellt ad ki róla, amelyet a felhasználó a tervezéshez ingyen megkap, de ennek részletes változata további chipbe való integrálási igény szerint is szintén elérhető, bár ez már nem ingyen, külön ártárgyalást igényel.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény