FőoldalÜzletNagy teljesítményű e-autó töltők az USA-ba
2018. május 07., hétfő ::

Nagy teljesítményű e-autó töltők az USA-ba

Az Electrify America döntése alapján az ABB Terra HP töltőállomásokat szállíthat az Egyesült Államok ez idáig legnagyobb e-járművek töltését biztosító infrastruktúra-fejlesztési projektjének keretében. Az USA 10 éves, nagyszabású projektje keretében az ABB nagy teljesítményű Terra HP elektromosjármű-töltőit telepítik az amerikai autópályák mentén

Az ABB töltőit, amelyek a legnagyobb kapacitású akkumulátorokat is kevesebb mint 15 perc alatt képesek feltölteni, az Electrify America választotta ki a projekt megvalósításához. Az Electrify America azt tervezi, hogy töltőállomások százait telepíti 17 nagyvárosba, azok agglomerációs övezetébe, illetve számos, az USA-t átszelő közlekedési folyosó mentén.

Az USA-ban az elektromos járművek széleskörű elterjedését segítő egyik döntő tényezőnek a benzinkúthálózattal egyenértékű alternatívát kínáló országos töltőállomás-hálózat kiépítését tekintik.

„Az Electrify America abból az alapkoncepcióból indult ki, hogy tapasztalt partnerek bevonásával olyan nagy teljesítményű töltési technológiákat telepít, amelyek egyformán képesek kiszolgálni napjaink akkumulátorról üzemelő járműveit éppúgy, mint a nagy kapacitású akkumulátorok következő generációjával felszerelt járműveket. Ezen elvárásainknak az ABB berendezései teljes mértékben megfeleltek, így nagy örömmel köszöntjük az ABB-t a kiemelt beszállítóink sorában,” – nyilatkozta Seth Cutler, az Electrify America főmérnöke. „Ezek az új töltési megoldások, a kialakításuknak köszönhetően, optimális vezetési élményt képesek garantálni, azaz minden autós számára – ahol és amikor szükséges – gyors, kényelmes és megbízható kiszolgálást nyújtanak.”

„Nagyon büszkék vagyunk, hogy bennünket választottak ki arra a megtisztelő feladatra, hogy beszállítóként támogathatjuk annak a grandiózus projektnek a megvalósítást, amelynek keretében az USA-t behálózó, világszínvonalú EV-töltési hálózat kerül kiépítésre,” –nyilatkozta Greg Scheu, az ABB Amerika régiójának vezetője. „A Terra HP típusú rendszereink biztosítják majd, hogy a fenntartható közlekedés térnyerését iparágvezető, nagy teljesítményű töltési technológia támogassa, és ez a kedvező folyamat a jövőben is folytatódjon.”

A nagyszabású projekt a következő években bizonyára felgyorsítja majd az elektromos járművek (EV-k) elterjedését. 2017-ben közel 200 000 EV-t értékesítettek az USA-ban. Azonban a töltési infrastruktúra eddig nem tartott lépést az e-járművek számának bővülésével, így szinte gátjává vált az EV-k további, gyors térnyerésének. Néhány leendő ügyfél számára a hatótávval kapcsolatos aggály – azaz, hogy az utazás során találnak-e majd töltőpontot, mielőtt lemerül a jármű akkumulátora – továbbra is olyan tényezőnek számít, ami miatt gyakran elállnak az elektromos autó megvásárlásától.

Az ABB Terra HP eloszlatja ezeket az aggályokat. A maximum 350 kW teljesítményű Terra HP egy benzines jármű tankolásához szükséges idő alatt annyira fel tudja tölteni egy EV akkumulátorát, ami közel 320 kilométeres hatótávot biztosít a jármű részére.

Az Electrify America azt tervezi, hogy az autópályák mentén legalább 120 mérföldenként (195 kilométerenként) telepít majd töltőket, így az e-járművek vezetői biztosak lehetnek benne, hogy mindig elérik majd a kitűzött úti céljukat.

Az ABB Terra HP töltők egyaránt kompatibilisek a CCS és a CHAdeMO DC töltési szabványokkal is, aminek köszönhetően az elektromos autó mellett döntő autósok bátran választhatják bármelyik nekik tetsző modellt, mivel biztosak lehetnek benne, hogy az új jármű akkumulátorát az Electrify America minden töltőállomásán fel tudják majd tölteni.

Vezető szerep az E-mobilitás terén

A fenntartható elektromos mobilitást szolgáló termékek és megoldások egyik kiemelkedő fejlesztőjének és szállítójának számító ABB kiválasztása az Electrify America projektjében való részvételre – amelynek köszönhetően az ABB nagy teljesítményű töltőinek eddigi legnagyobb méretű telepítésére kerül sor –, megalapozott, logikus döntésnek tekinthető.

Az ABB termékportfóliója elektromos autók, buszok és teherautók töltési technológiáit, illetve hajók, vasúti járművek és drótkötélpályák elektromos hajtási megoldásait tartalmazza. A világ 60 országában kiépített több mint 6 500 DC villámtöltő állomásával az ABB világszinten is vezető szerepet játszik a web-re csatlakozó DC villámtöltési technológia terén.

Az ABB e-mobilitásban kivívott vezető szerepét jelzi a Formula-E-vel, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) által szabályozott, teljesen elektromos hajtású autók számára rendezett versenysorozattal kötött partneri együttműködése is. Az ABB FIA Formula-E bajnokság versenysorozata kiváló terepet biztosít ahhoz, hogy az e-mobilitás céljait szolgáló elektromos és digitalizálási technológiákat az autóversenyzés világában leteszteljék. Az együttműködésnek köszönhetően az ABB és a Formula-E ideális helyzetben van ahhoz, hogy kitolják az e-mobilitás határait.

Az ABB honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény