FőoldalÜzletEmberi erővel világítanak Las Vegas utcáin
2016. november 18., péntek ::

Emberi erővel világítanak Las Vegas utcáin

Az arra sétálók lépéseinek energiáját használják fel a közvilágításhoz. Ritka az olyan város az Egyesült Államokban, ahol gyalogosan is érdemes az utcán közlekedni. Ezek egyike Las Vegas, amely éppen ezért tökéletes terep, hogy az EnGoPlanet nevű cég kipróbálja a kinetikus járdalapokkal meghajtott utcalámpáit

Az akkuval felszerelt járdalapok a belvárosi Boulder Plaza ledjeit, biztonsági kameráit, WiFi hotspotjait és töltőállomásait látja el árammal. A járdába szerelt mikrogenerátorok lépésenként 4-8 wattot állítanak elő, a rájuk nehezedő nyomástól függően. Ez csak egy kiegészítő egység, a rendszer alapvetően úgy lett kialakítva, hogy napelemekről kapja az áramot, de ki kellett találni valami arra a problémára, hogy nem mindig süt a nap.

A rendszer független, azaz nincs rákötve a nyilvános áramhálózatra. Az akkuk töltöttségét a városi karbantartók távolról tudják ellenőrizni, sőt különleges alkalmakkor meg tudják változtatni a fények színét is. És ha már okosjárdát telepítettek, szenzorokat is telepítettek bele, hogy a levegő minőségét és más környezeti paramétereket is monitorozni tudják.

las vegas jarda 1

Az EnGoPlanet természetesen nem Las Vegast tekinti végállomásnak, hiszen a becsléseik szerint a világ 300 millió utcalámpája összesen körülbelül 100 millió tonna szén-dioxid kibocsátásáért felel, és ennek igen nagy részétől meg lehetne szabadulni.

Az emberi testet energiaforrásként használó megoldásokról többet olvashat az Elektronet 2016/7 számában Dr. Madarász László: Az energy harvesting, az energiagyűjtögetés (8. rész) című cikkében

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény