FőoldalÜzletRobotokkal a környezetünk tisztaságáért
2015. november 23., hétfő ::

Robotokkal a környezetünk tisztaságáért

A verseny történetében először 2016-ban Németországon kívül rendezik meg a FIRST® LEGO® League (FLL) nemzetközi robotikaverseny-sorozat közép-európai döntőjét. A 10-16 éves fiataloknak szóló megmérettetés fináléjának rendezési jogát a debreceni NI Hungary Kft., a mérés- és irányításautomatizálás terén vezető gyártóközpont alapítványa nyerte el. Most a robotprogramozók regionális küzdelmét rendezték meg november harmadik hétvégéjén tizenegy magyar csapat részvételével az Agóra Tudományos Élményközpontban

A kezdeményezés a világ 80 országának mintegy 290.000 fiatalját szólítja meg. A közép-európai régióban 2002 óta minden évben megtartják. Az FLL többek között azzal is kiemelkedik a hasonló műszaki természetű erőpróbák sorából, hogy a résztvevőket komplex kihívások elé állítja. A diákoknak nemcsak az oktatási célra kifejlesztett LEGO® Mindstorms robotokat kell megtervezniük, felépíteniük és autonóm feladatok elvégzésére programozniuk, de emellett egy meghatározott kutatási projekt eredményeit, valamint a csapatmunkára való képességüket is prezentálniuk kellett. Az idei versenytematika a hulladék feldolgozása és újrahasznosítása volt.

A versenysorozat egyszerre képes felkelteni a felnövekvő generáció érdeklődését a mérnöki és természettudományok iránt és olyan készségekkel felruházni őket, amelyek bármely más területen is felkészült munkavállalókká teszik majd őket. A TRASH TREKSM Challenge keretében a fiataloknak a való életből vett hulladékgazdálkodási problémákat kellett megoldaniuk. Így a korábbi évekhez hasonlóan olyan meglepő és kreatív megoldásokat is lehetett látni például a szemét szelektálására, mint az eldobott műanyag palackok szenzoros érzékelése a folyókban vagy egy hulladék szelektáló adagoló bemutatása. A jelenlévők megismerhették, hogy a haj nemezelése hogyan segíthet az olajszennyezés elleni küzdelemben vagy például találkozhattak a „Trashpoly” nevű társasjáték ötletével is, amellyel a tudatos hulladékgazdálkodásra nevelés már gyermekkorban elkezdhető.

Nagy küzdelemben végül a robotika verseny debreceni regionális döntőjét a Kecskeméti Szakképzési Centrum Kandó Kálmán Szakközépiskolájának Lego Rockers csapata nyerte meg, ezzel kivívták a február 12-én megrendezésre kerülő közép-európai elődöntőn való indulás jogát. A kassai elődöntőt követően pedig Ausztria, Németország, Svájc, Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország legjobbjai 2016. március 19-20-án Debrecenben találkoznak majd. Erőpróbájuknak rendhagyó módon a nagyközönség is tanúja lehet! A National Instruments a Virtuális műszerezésért alapítványának szervezésében hét ország legtehetségesebb műszaki érdeklődésű fiataljai a Kölcsey Központban mérik össze tudásukat és kreativitásukat.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény