FőoldalÜzletElkészült a budapesti GSM-R központ
2015. június 30., kedd ::

Elkészült a budapesti GSM-R központ

Az év végére kész lesz a MÁV és a GYSEV GSM-R rendszere is. Agárdi Ferenc a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. projektigazgatója szerint ezzel Magyarország csatlakozik az Egységes Európai Vasúti Közlekedésirányítási Rendszerhez (ERTMS)

A rendszer első fázisa egy budapesti és egy vidéki központból, 147 bázisállomásból, 1150 kilométer optikai hálózatból, valamint egy új diszpécser rendszerből áll. Az első fázisa az év végére készül el, és a Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) keretében 85 százalékos, 23 milliárd 670 millió forintos európai uniós támogatással valósul meg – ismertette a projektigazgató. A most átadott budapesti központ párja már elkészült Székesfehérváron. Üzemzavar esetén az egyik központ át tudja venni a szükséges funkciókat a másiktól.

Európában mintegy 35 különböző vasúti rádiós rendszert üzemeltetnek, ami számtalan problémát vet fel. Ezért a Vasutak Nemzetközi Szövetsége (UIC) egy projektet indított el, melynek keretében kifejlesztettek egy, az európai rendszerekkel kompatibilis új digitális vezetéknélküli átviteli szabványt. A GSM-R (Global System for Mobile Communications – Railway) forgalomirányító rendszere kapcsolatot teremt a mozdonyvezetők, a pályán dolgozók és az állomások között. Biztonságosabbá és gördülékenyebbé teszi a vasúti forgalmat.

A GSM-R technológiát az Európai Unió által koordinált MORANE projekt keretein belül dolgozták ki. A fejlesztés során kialakított rendszer egyszerre alkalmas hang- és adatátvitelre, úgy alakították ki, hogy megfeleljen a vasútüzemeltetés során felmerülő összes vezetéknélküli kommunikációs igénynek. A különböző digitális technológiák összehasonlítása után 32 európai vasúttársaság szándéknyilatkozatban rögzítette, hogy elkötelezett a GSM-R rendszer bevezetése mellett. A GSM-R rendszer lehetővé teszi például, hogy a vonatoknak ne kelljen megállniuk az országhatáron, sem mozdonyt, sem pedig mozdonyvezetőt nem kell cserélniük.

Az év végére 935 kilométer vágányhosszon elkészülő új rendszer része két európai vasúti folyosónak. Az egyik a spanyolországi Valenciából indul, és Franciaországon, Olaszországon, Szlovénián áthaladva érinti Budapestet. A másik folyosó pedig Drezdától indulva Csehországon és Ausztrián át érkezik Magyarországra, majd halad tovább Romániába. A fejlesztés második szakaszában – várhatóan 2020-ra – 2500 kilométer hosszan épül ki a GSM-R rendszer.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény