FőoldalÜzletAktívan alakítják a jövőt
2015. június 04., csütörtök ::

Aktívan alakítják a jövőt

A Bosch sajtótájékoztató keretében ismertette a tavalyi üzleti év eredményeit és a jövőbeli terveket. Röviden: 1: A Bosch csoportnak Németország után Magyarországon van a legtöbb munkavállalója. 2: A ZF Lenksysteme GmbH és a BSH Bosch und Siemens Hausgeräte GmbH felvásárlása. 3: a teljes magyar GDP közel 3%-át a Bosch csoport adja

Javier González Pareja úr, a magyarországi Bosch csoport vezetője köszöntötte a résztvevőket és első – a nemzetközi csoport eredményeit ismertető – beszédében kiemelte, hogy a fejlődő piacok növekedési ütemének lelassulása és a világgazdaság szerény növekedés ellenére a csoport 2014-ben is sikeres évet zárt. Az árbevétel 6,3%-kal 49 milliárd €-ra nőtt, melynek leginkább jelentős szeletét a Mobilitási megoldások üzletág adta a maga 33,3 milliárd €-jával. Ezen üzletágon belül a befecskendező, a vezetéstámogató és az infotainment rendszerekkel értek el nagy sikereket.

Az ázsiai és az óceániai régióban valamint az USA-ban elért nagyszerű növekedési eredményeket sajnos ellensúlyozza valamelyest a dél-amerikai piacok visszaesése. Európában a német piac gyengélkedése és az orosz piaci kereslet visszaesése éreztette hatását.

Az üzletágakon belüli növekedésnek-csökkenésnek a piaci mozgások és a felvásárlások-eladások hatásai miatt nehéz konkrét számokat mondani, de az említett automotive rendszerek mellett az elektromos kéziszerszámok, az akkumulátoros és a lézeres mérő eszközök, az internetes videó rendszerek és a hangszóró rendszerek hozták a legnagyobb üzleti sikereket.

A kutatási-fejlesztési kiadások az árbevétel 10,1%-ára, 5 milliárd €-ra emelkedtek, elsősorban az automotive rendszerek megnövekedett fejlesztési költségeinek köszönhetően.

Torma Krisztina, a Robert Bosch Kft. gazdasági igazgatója a magyarországi Bosch csoport eredményeit ismertette. Tavaly ismét rekord árbevételt ért el a csoport, 15%-os növekedéssel 825 milliárd Ft-ot. A csoport munkavállalóinak száma két ok miatt növekedett jelentősen. Egyrészt a felvásárlások, másrészt a saját toborzás után idén április elsejei adatok szerint 10 500 dolgozót foglalkoztatnak. A tavalyi évben közel 1000 új munkahelyet teremtettek.

A kutatási-fejlesztési tevékenység jelenleg két városban, három telephelyen működik, 24 milliárd Ft-ból, mely összeg az elmúlt öt évben megduplázódott.

A csoport jövőbeni nemzetközi és magyarországi terveiről ismét Pareja úr beszélt. Az idei év kiváló indulása után az árbevétel valószínűleg világszinten 3-5%-kal, Magyarországon 5-10%-kal fog növekedni idén. Az új vállalati irányelvek – a fejlődő piacok, a villamosítás, az automatizálás, az energiahatékonyság és a hálózatba kapcsolhatóság – szerinti fejlesztések még sikeresebbé fogják tenni a csoportot. A BSH teljes felvásárlásával az okosotthonokba szánt rendszerek területén léptek nagyot előre, a ZF felvásárlásával pedig az automatizált vezetéshez szükséges mindhárom funkció – a fékek, az erőátviteli rendszerek és a kormányzás – fejlesztése és gyártása egy kézbe került. Idén számos új vezetést támogató rendszerük kerül a piacra és a terv az, hogy 2020-ra kifejlesszék azokat a rendszereket, melyek összehangolt működésével lehetővé válik az automatizált autóvezetés az autópályákon.

A Bosch honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény