FőoldalÜzletAz ABB felvásárolta a Gomtec-et
2015. május 29., péntek ::

Az ABB felvásárolta a Gomtec-et

Az akvizíció célja, hogy az ABB az együttműködő robotok termékszegmensben bővíteni tudja a kínálatát. A két fél abban állapodott meg, hogy a tranzakció pénzügyi részleteit nem hozzák nyilvánosságra

A németországi Gomtec innovatív technológiája, mérnöki és gépgyártási szaktudása megfelelő támogatást jelent az ABB számára, hogy nagyobb hangsúlyt helyezzen az együttműködő robotokra alapozott automatizálásra. Az ABB 2015 áprilisában, a Hannoveri Vásáron mutatta be YuMi-t, a világon az első, igazi együttműködő, kétkarú robotot.

A németországi München közelében működő, magántulajdonban álló Gomtec a különböző iparágakban tevékenykedő ügyfeleinek szállít olyan mechatronikai rendszereket, amelyekben a cég mechanikai, elektromos, telekommunikációs, vezérlési és automatizálási megoldásokat ötvöz. A cégnek 25 alkalmazottja van.

A Gomtec technológiai platformja olyan, konstrukciójuknál fogva biztonságos („safe-by-design"), együttműködő robotok kifejlesztésében segíti az ABB-t, amelyek „rácsokon" (azaz robotcellákon) vagy védőkerítéseken kívül is üzemeltethetők, kiszélesítve ezzel a robotok új alkalmazásokba telepítésének lehetőségét.

A Gomtec felvásárlása újabb lépés az ABB Next Level stratégiájának a megvalósításában, amelynek célja, hogy a cégcsoport felgyorsítsa a fenntartható értékteremtést. A stratégia a következő három prioritási területre épül: a nyereséges növekedés, az üzleti folyamatok következetes végrehajtása és az üzletszempontú együttműködés. A cégcsoport a súlypontjának a gyors növekedési ütemű célpiacok felé történő áthelyezésével, a versenyképesség javításával és az üzleti modellekben rejlő kockázat csökkentésével nyereséges növekedés elérésére törekszik.

A Gomtec felvásárlása kiegészíti az ABB-nek az ember és robot közti együttműködést támogató, automatizálási technológiákat átfogó portfólióját. Ebbe a portfólióba tartozik YuMi is, amely a világon az első valóban együttműködő, kétkarú ipari robot, amit a cég az alkatrész-összeszerelés automatizálásának kiterjesztésére fejlesztett ki.

YuMi képes ugyanazon feladatok végrehajtásán együtt dolgozni az emberekkel, miközben garantálja a körülötte dolgozók biztonságát. A robot kezei flexibilisek, alkatrész-adagoló rendszerekkel, kamera-alapú alkatrész-lokalizációs képességgel és csúcsszínvonalat képviselő robotvezérléssel van felszerelve. YuMi a karóráktól a táblagépekig bárminek az összeszerelésére egyaránt alkalmas, és olyan precizitással dolgozik, hogy még a cérnát is be tudja fűzni a tűbe. YuMi, amelynek neve az angol te és én szavak rövidítéséből tevődik össze a lehetőségek végtelen sorát nyitja meg előttünk, és radikálisan megváltoztatja az összeszerelés automatizálásáról alkotott képet. YuMi hivatalosan 2015. április 13-án, a Hannoveri Vásáron debütált.

„Az automatizálási innováció erősödő trendjének lehetünk szemtanúi, amely előrevetíti, hogy az emberek és a robotok úgy dolgoznak majd egymás mellett, ahogy az korábban elképzelhetetlen volt" – mondta Pekka Tiitinen, a gyártásautomatizálás és hajtások divízió elnöke. „A Gomtec megoldásaival kiegészülő robotikai termékkínálatunk segít majd felgyorsítani az ABB belépését az új piacokra és terjeszkedését a hagyományos iparágakban, mivel a gyártók új utakat keresnek, hogy javítsák az gyártás rugalmasságát, gyorsaságát és versenyképességét."

Az ABB és a Gomtec innováció és robotika iránti elkötelezettsége lökést adhat olyan új technológiák kifejlesztéséhez, amelyek megváltoztathatják az iparnak az ember-robot közötti együttműködésre vonatkozó szemléletét.

„A cégünk továbbfejlődése szempontjából a legjobb partnert sikerült megtalálnunk"mondta Bernd Gombert, a Gomtec vezérigazgatója. „A globális jelenléttel, a kiépített termékek széles körével és világszínvonalú tevékenységekkel rendelkező ABB segítségével innovatív robotokkal és megoldásokkal jelentkezhetünk majd a kollaboratív automatizálás gyorsan növekvő piacán."

Az ABB honlapjahttp://www.abb.hu

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény