FőoldalÜzletErős növekedésről számolt be a magyarországi Bosch csoport
2014. június 24., kedd ::

Erős növekedésről számolt be a magyarországi Bosch csoport

A Bosch 2013-ban 15 százalékkal, 719 milliárd forintra növelte teljes magyarországi árbevételét, beleszámítva a saját és résztulajdonú vállalatai között folytatott kereskedelmi tevékenységeket is. A magyar piacon realizált forgalom több mint 20 százalékkal emelkedett, így elérte a 161 milliárd forintot (az előző évi korrigált adat: 133 milliárd forint)

„2013 minden tekintetben a dinamikus növekedés éve volt a magyarországi Bosch csoportnál: a feléledő keresletnek köszönhetően növelni tudtuk árbevételünket, komoly létszámbővítést hajtottunk végre, és növeltük a kutatásra és fejlesztésre szánt kiadásokat is" – sorolta Javier González Pareja, a magyarországi cégcsoport vezetője a vállalat éves budapesti sajtótájékoztatóján. „Bízunk abban, hogy a fejlődés folytatódik Magyarországon: idén is számítunk az árbevétel növekedésére, valamint a magyarországi kutatási és fejlesztési tevékenységünk további erősítésére" – tette hozzá.

Erősödő jelenlét – már három fejlesztési központ Magyarországon

Magyarország egyre fontosabb K+F központtá válik a Bosch csoporton belül. Az elmúlt négy év során a Bosch több mint kétszeresére növelte kutatási és fejlesztési ráfordításait az országban, ami jól jelzi a magyar mérnökök munkájának elismerését. A 2013-as pénzügyi évben a vállalat 19 milliárd forintot invesztált a magyarországi K+F területen, ami az előző évhez képest több mint 10 százalékos növekedést jelentett.

A budapesti autóipari és a miskolci elektromos kéziszerszám fejlesztési központ után a Bosch nemrégiben nyitotta meg harmadik fejlesztési bázisát Miskolcon, amely szintén az autóiparhoz kapcsolódik. „Cégünk új, miskolci indítómotor- és generátor-fejlesztési központjának megnyitása igazi mérföldkő a magyarországi Bosch csoport számára" – mondta González. Az ehhez kapcsolódó, 2017-ig tervezett beruházások értéke összesen 594 millió forint. Jelenleg 40 mérnököt foglalkoztat a központ, de a tervek szerint a létszám 2016-ig több mint kétszeresére emelkedik.

A sikeres innováció kiemelkedő példája a tavaly 10. születésnapját ünneplő IXO, amely 2003-ban az első lítium-ion akkumulátoros csavarozó volt a világon. Növekvő népszerűségét bizonyítja, hogy egy évtized alatt csaknem 7,5 millió darabot gyártottak le belőle a miskolci Robert Bosch Power Tool Kft.-nél.

Tavaly a Bosch új, magyarországi központi bázisának első ütemét is megnyitotta Budapesten. A létesítmény 350 értékesítési, adminisztrációs és műszaki munkatársnak ad otthont. A tervek szerint a Bosch 2015-ig 30 milliárd forint összértékű beruházást végez majd Budapesten. A létesítmény teljes területe 50 ezer négyzetméter lesz, ami hat futballpálya területének felel meg. Ennek része a Budapesti Fejlesztési Központ is, ez az épület jelenleg építési fázisban van. A központ 2015-ben készül el, a jelenleg bérelt irodákban dolgozó mérnökök közül mintegy 1000 fő költözik majd ide. Az új épületegyüttes az egyik jelentős központja lesz a Bosch csoport nemzetközi kutatási és fejlesztési tevékenységeinek. „Büszke vagyok arra, hogy a Budapesti Fejlesztési Központ az egyik legfontosabb fejlesztési bázissá vált a Bosch csoporton belül" – szögezte le González.

2013-ban a Bosch a hatvani autóipari gyárat is 2 ezer négyzetméterrel bővítette, így a gyár területe már meghaladja a 92 ezer négyzetmétert. Az új irodai szárny – amelyben beszerzési és logisztikai tevékenységeket folytatnak – 100 új munkaállomást eredményezett. A hatvani gyár nemcsak termékvolumenek jubileumait ünnepli – a tíz milliomodik műszerfal, a harminc milliomodik fedélzeti vezérlő vagy a hatvan milliomodik érzékelő legyártását –, hanem idén ünnepli a gyártás elindításának 15. évfordulóját is.

700 új munkahely a magyarországi Bosch csoportnál

„A magyarországi Bosch jól képzett munkaerő-állománya és a magyar mérnökök nemzetközi szinten is versenyképes tudása nyomán az innovációból magas hozzáadott értékű termékek és egyedülálló technológiák születtek, életre tervezve" – mondta Gonzalez. A magyarországi Bosch csoport tavaly is élen járt a munkahelyteremtésben, hiszen közel 700 új munkahelyet hozott létre. Ennek eredményeként a létszám csaknem 8 900 főre emelkedett (a korrigált előző évi adat: 8 200 fő). Az összes nem konszolidált vállalat – mint például az egri ZF Lenksysteme Kft. – beszámításával együtt a magyarországi Bosch csoportnál jelenleg több mint 9 600 fő dolgozik. Ezzel egyidejűleg a Bosch Magyarországon évek óta töretlenül a legvonzóbb magyarországi munkáltatók között van. Idén az előkelő harmadik helyet szerezte meg a munkahelyek versenyében az Aon Hewitt és az AIESEC Munkáltatói Márka Kutatásában.

A Bosch csoport üzleti kilátásai 2014-ben, világszinten

A Bosch 3 és 5 százalék közötti árbevétel-növekedésre számít 2014-ben. A vállalat jövőbeni üzleti tevékenységének egyik fókuszpontja az internetes termékek és szolgáltatások. A felhalmozott hardware know-how és a széles körű technológiai ismeretek birtokában a technológiák és szolgáltatások szállítója készen áll arra, hogy elmozduljon ebbe az irányba. „A Bosch hagyományos erősségei – az innovációs erő, a magas minőségi színvonal, a globális jelenlét és a vállalati kultúra integrációs ereje – szintén értéket képviselnek a hálózatba kapcsolt világban" – szögezte le Dr. Volkmar Denner, a Bosch igazgatótanácsának elnöke a vállalat közelmúltban megrendezett németországi éves sajtótájékoztatóján. Emellett a Bosch piacvezetőnek számít a mikromechanikai érzékelők (MEMS) terén is, ami kulcstechnológiát jelent a termékek internetes hálózatba kapcsolása esetén. Az érzékelők a technikai támogatás új formáját teszik lehetővé a mindennapokban – ilyen például a saját magát vezető autó vagy az intelligens otthon. A Bosch stratégiai célkitűzése, hogy megoldásokat hozzon létre a hálózatba kapcsolt mobilitás, a hálózatba kapcsolt gyártás, a hálózatba kapcsolt energiarendszerek és a hálózatba kapcsolt épületek számára.

Megjegyzés: a számviteli szabályozások változása miatt a 2013. évi számadatok csak korlátozott mértékben vethetők össze a korábban közzétett 2012. évi számadatokkal. Az arányos konszolidálás kerüléséről szóló döntés főként a BSH Bosch und Siemens Hausgeräte GmbH-t és a ZF Lenksysteme GmbH-t, valamint az azok tulajdonában lévő vállalatokat érinti.

A Bosch honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény