FőoldalÜzletBiztonságos okostelefonok a vállalati hálózatban
2013. augusztus 09., péntek ::

Biztonságos okostelefonok a vállalati hálózatban

Napjainkban az élet és a munka alig képzelhető el a mobil technológia nélkül. Korábban sosem továbbíthattuk ilyen könnyen és gyorsan ötleteinket, gondolatainkat és érzéseinket a világ különféle pontjain élő emberekhez. Ezt az okostelefonoknak köszönhetjük, ezeknek a fejlett kézi készülékeknek, amelyekkel nem csupán szöveges üzeneteket küldhetünk és telefonálhatunk, de fájlokat is szerkeszthetünk, céges és személyes e-mail üzeneteket fogadhatunk, szörfözhetünk az interneten, valamint hozzáférhetünk a közösségi oldalakhoz

Ma már több okostelefont adnak el, mint számítógépet. Az okostelefonok óriási népszerűsége pedig együtt jár a rosszindulatú támadások számának növekedésével, amelyek főként az Android-felhasználókat veszélyeztetik. A Trend Micro szakértőinek becslése szerint 2013-ban az Android operációs rendszert célzó fenyegetések száma a 2012-ben észlelt 350 ezerről több mint 1 millióra növekszik majd. A kiberbűnözők gondosan követik a trendeket, ezért az okostelefonok váltak számukra a legvonzóbbá. A vállalati kémkedés és a bennfentes kereskedés elkövetése minden korábbinál egyszerűbbé vált.

„A kiberbűnözők tevékenységét a pénzszerzés irányítja, és mesterei a pszichológiai manipulációnak. Megtévesztéssel elérhetik, hogy a felhasználó rosszindulatú szoftvert telepítsen" – figyelmeztet Rik Ferguson, a Trend Micro biztonságkutatási vezetője. „A fertőzött telefon azután titokban kiadhatja a felhasználó vagy a cég adatait, illetve emelt díjas telefonszámokat tárcsázhat. Az ilyen visszaélések nagyos súlyos következményekkel járhatnak" – tette hozzá.

A növekvő konzumerizáció egyben a vállalati adatok biztonságát is fenyegeti. Konzumerizációnak azt a jelenséget nevezzük, amikor az alkalmazottak egyéni felhasználásra tervezett eszközeiket és szolgáltatásaikat munkahelyi célokra használják.

Okostelefonokat magánemberek és vállalkozások egyaránt használnak. A magánélet és a munkavégzés közötti határvonal elmosódik. Az emberek közösségi oldalakon alakítanak ki üzleti kapcsolatokat, és a vállalati adatokhoz mindig és mindenhol hozzá kell férniük akkor is, ha éppen saját készülékeiket használják. Ez a jelenség súlyosan veszélyeztetheti a vállalati adatok biztonságát. A konzumerizáció ugyanakkor nem negatív jelenség. Megfelelő magatartás esetén számos előnnyel jár a cég számára: például növeli a termelékenységet és az alkalmazottak elégedettségét, akik így kényelmesen, bárhonnan, bármikor és tetszőleges eszközön végezhetnek munkát.

Szerencsére adott a lehetőség a vállalati hálózathoz csatlakozó okostelefonok biztonságosabbá tételére. A Trend Micro a kibertámadások kivédésére az alábbiakat javasolja:

  • Készülékét minden esetben zárja le jelszóval.
  • Ragaszkodjon a hivatalos helyről származó alkalmazásokhoz.
  • Ellenőrizze az összes letöltendő alkalmazás kiadóját és jó hírnevét.
  • Alkalmazás telepítésekor ügyeljen, hogy az milyen jogosultságokat kér.
  • Mindenképp vásároljon egy hatékony mobil biztonságtechnikai szoftvert.

Hogyan válik egy átlagos okostelefon adatlopásra alkalmas kémkedési eszközzé? A videó megtekinthető itt.

A Trend Micro honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény