FőoldalÜzletEgyüttműködési megállapodás a KIM Nemzeti Biztonsági Felügyelet és az Óbudai Egyetem között
2013. március 27., szerda ::

Együttműködési megállapodás a KIM Nemzeti Biztonsági Felügyelet és az Óbudai Egyetem között

2013. március 25-én Zala Mihály, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Nemzeti Biztonsági Felügyelet elnöke együttműködési megállapodást írt alá Prof. Dr. Rudas Imrével, az Óbudai Egyetem rektorával, melyben a felügyelet vállalja, hogy előmozdítja a biztonságvédelmi szakma – fizikai biztonság, informatikai biztonság, kisugárzás-védelem, sérülékenység vizsgálat – szegmenseiben az egyetem működésének oktatás-szakmai támogatását. Az Óbudai Egyetem az együttműködés során segíti a Nemzeti Biztonsági Felügyelet biztonságtechnikai, informatikai biztonsági termékajánlási, terméktanúsítási szakmai irányelveinek, szakmai követelményeinek kidolgozását, elfogadtatását és aktualizálását

Az aláírási ceremónián elsőként Dr. Gáti József kancellár üdvözölte a megjelenteket, bemutatta a két szerződő intézmény képviselőit. Majd az egyetem rektora köszöntötte a jelenlévőket. Rudas Imre kiemelte, a megállapodás mindkét fél érdekeit szolgálja és hosszú előkészítő munka előzte meg. Ezáltal az egyetem hivatalos kapcsolatba kerül a felügyelettel és intenzíven részt tud venni a munkájában.

A következőkben Zala Mihály, a felügyelet elnöke felvázolta a hivatal előtt álló feladatokat. Olyan tanúsítási rendeletet kívánnak felépíteni, amely lehetővé teszi, hogy a titokvédelem területén csak olyan eszközök kerüljenek használatra, amelyek egy előzetes vizsgálat alá estek. Ehhez szükségük van olyan intézmények, elsősorban az Óbudai Egyetem támogatására, amelyek megfelelő szaktudással, jól felszerelt laboratóriumokkal, kutatásokkal és fejlesztési potenciálokkal rendelkeznek ezen a területen. Várják továbbá az egyetem segítségét a jogszabályok megalkotásához is.

Az NBF hitet tesz szakmai feladatai végzésének tudományos megerősítése mellett, mellyel nem utolsó sorban a minősített adatvédelem ügyének és egyéb feladatainak fejlesztését, valamint esetleges szakmai utánpótlását is segíti.

Az egyetem részéről Dr. Horváth Sándor dékán elmondta, hogy egy húszéves sikertörténet végére kerül pont ezzel az aktussal: az intézmény jogelődjében 20 éve kezdték a biztonságtechnikai mérnökképzést, amelyhez kapcsolódóan 2012-ben biztonságtudományi doktori iskolát is indítottak. Hangsúlyozta, értékes tudás és tapasztalat halmozódott fel a két évtized alatt, kiépült egy széleskörű hazai és nemzetközi kapcsolatrendszer. A jubileumhoz kapcsolódva konferencia megrendezésre kerül sor ez év őszén.

A megállapodás megkötésével az Óbudai Egyetem erősíti kapcsolatait a közigazgatásnak az NBF nevével fémjelzett speciális területével, fejlesztve oktatási és kutatási tevékenységét, laboratóriumainak kihasználását.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény