FőoldalÜzletEgyedülálló K+F együttműködésről kezdődtek tárgyalások
2011. augusztus 22., hétfő ::

Egyedülálló K+F együttműködésről kezdődtek tárgyalások

Az MTA SZTAKI és a Bosch stratégiai partnerséget tervez A Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézete (MTA SZTAKI), az ország legnagyobb és legsikeresebb informatikai kutatóintézete és a Bosch

Budapesti Fejlesztési Központja a közelmúltban nemzetközi szintű tárgyalást indított a kutatás-fejlesztés és az oktatás területén történő nagyszabású stratégiai partnerség előkészítéséről
A labordemonstrációval és szakmai bemutatkozással egybekötött találkozóra a Bosch reutlingeni központjából hazánkba utazott Christoph Kübel, a Bosch Automotive Electronics üzletág elnöke és Klaus Meder, a Bosch Automotive Electronics üzletág fejlesztésért felelős alelnöke. A vendégeket Inzelt Péter, a SZTAKI igazgatója és Bokor József, akadémikus, a SZTAKI tudományos igazgatója fogadták.
Kübel üdvözölte az együttműködés lehetőségét: "A Bosch számára nemzetközi szinten is stratégiai fontosságú terület Magyarország és az itt folyó kutatás, fejlesztés és gyártás. Ennek értelmében a magyarországi mérnökképzés támogatására koncentrálunk. Meggyőződtünk a magyar mérnökök, a magyar tudás versenyképességéről, valamint arról, hogy magyarországi befektetéseink a globális értékteremtés fontos pillérei. Nagy várakozással tekintek a tárgyalások folytatása elé."
Az MTA SZTAKI a Magyar Tudományos Akadémia intézethálózatának tagja, a tágan értelmezett informatika tudományának műhelye, az információtechnológia, számítástudomány és rokonterületeinek nemzeti kutatóbázisa. Kutatási területei közé tartozik az automatizált irányítási rendszerek, ezen belül a rendszer és irányításelmélet, gépjármű irányítási és navigációs rendszerek, mérnöki és üzleti intelligencia, melyek az együttműködés legfontosabb stratégiai pilléreit jelentik majd.
"Célunk a mérnöki, matematikai és számítástudományi területen elért eredmények integrálása a problémamegoldásokban és a rendszerfejlesztésekben. Összhangban az európai kutatási térség kialakítását célzó törekvésekkel, nemzetközi együttműködéseket is elősegítünk. Nagy öröm számunkra, hogy szakmai tevékenységünket bemutathattuk a Budapesti Fejlesztési Központ munkatársai mellett a Bosch nemzetközi szaktekintélyeinek is." - nyilatkozta a szakmai találkozót követően Bokor József, a SZTAKI tudományos igazgatója.
A Budapesti Fejlesztési Központ a Bosch gépjármű innovációjának egyik legjelentősebb bázisa. 2005-ös megalapítása óta kínál vonzó munka- és karrierlehetőséget a legjobb pályakezdő mérnökhallgatók és mérnökök számára. A tavaly ötödik évfordulóját ünneplő, a Bosch stratégiai innovációs szemléletét megtestesítő Budapesti Fejlesztési Központban idén már közel 600 fő dolgozik.
Jan Peter Stadler, a Budapesti Fejlesztési Központ igazgatója a találkozó kapcsán hangsúlyozta, hogy az autóipari K+F központnak a Bosch csoport a jövőben is kiemelt stratégiai szerepet szán, melyben a magyar mérnökök magas színvonalú munkájának elengedhetetlen szerepe van.
"A Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetével történt szakmai kapcsolatfelvétel és a lehetséges együttműködés méltó példája annak a közös, stratégiai jelentőségű együttgondolkodásnak, amely új utakat nyit a szakmai célok kiteljesítése felé. A Bosch nemzetközi szintű bekapcsolódása ebbe az együttműködésbe azt is bizonyítja, hogy a magyar mérnökök tudása, hozzáállása és kreativitása remek partnere a Bosch több mint egy évszázados innovációs kultúrájának." - hangsúlyozta Stadler.
A Bosch évente több mint 3,5 milliárd eurót költ kutatásra és fejlesztésre, és világszerte több mint 3800 szabadalmi kérelmet nyújt be. A hazai Bosch csoport 2010-ben 11 milliárd forintot költött a stratégiai jelentőségű hazai kutatás-fejlesztésre.

A Bosch honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény