FőoldalÜzletA kíváncsiságunk fertőz
2011. április 05., kedd ::

A kíváncsiságunk fertőz

Több mint egymillió magyar internetező annak ellenére látogatja a vírussal fertőzött weboldalakat, hogy egyértelmű riasztást kap a vírusirtójától. Tíz felnőttből egy pedig ki is kapcsolja a biztonsági szoftvert, ha hozzá akar férni egy fájlhoz, amit a vírusirtó blokkolt

"Egyetlen biztonsági szoftver sem védheti meg a felhasználókat, ha nem foglalkoznak annak riasztásaival" - hívja fel a figyelmet a veszélyre Kiss Zoltán Gergő, az ESET magyarországi képviseletének vezető tanácsadója. Az ESET megbízásából az NRC végezte el a kutatást, mely bizonyította azt a vélekedést, hogy a magyar felhasználók jelentős része nem veszi komolyan a vírusirtó szoftverek jelzéseit, így önként és tudatosan fertőzi meg a számítógépét.

A kutatás eredményei szerint a magyar internetezők egynegyede a vírusirtó szoftverének riasztása ellenére is végignéz egy fertőzött weboldalt, ha annak tartalma érdekli. A férfiak 15%-a ezenkívül ki is kapcsolja vírusirtóját, hogy el tudjon indítani egy fájlt, amit a biztonsági szoftver fertőzöttnek jelzett, míg a nőknek 6%-a tesz így. Különösen veszélyeztetettek a fiatalok. A 18-29 évesek 17%-a szokta kikapcsolni a vírusirtóját azért, hogy fertőzött fájlokat tudjon elindítani, 12%-uk pedig azért, hogy fertőzött weboldalakat látogathasson.
"A vírusok készítői kihasználják az emberi kíváncsiságot és a monitor előtt ülő felhasználók téves biztonságérzetét. A felmérésünkből az is kiderült, hogy a legnagyobb veszélynek pont a tapasztaltabb internetezők vannak kitéve. Ők azok, akik tévesen azt gondolják, hogy könnyedén tudják kezelni a veszélyeket, és azt is megengedhetik maguknak, hogy fertőzött weboldalakat látogassanak, vagy kikapcsolják a vírusirtót annak érdekében, hogy meg tudjanak nyitni egy fertőzött fájlt" - mondja Kiss Zoltán Gergő, aki szerint a megfelelő számítógépes védelem alkalmazása mellett a felhasználóknak a felelősségteljes internet használatra is törekednie kellene.

Hiábavaló riasztás?
Az ESET magyarországi képviseletének megbízásából 2011 februárjában végzett felmérés szerint a hazai internetezők több mint negyedével fordult már elő, hogy böngészés közben riasztást kapott a vírusirtó programtól, de mégis az adott honlapon maradt, és megnézte a veszélyes tartalmat.
A vírusirtó program jelzéseinek figyelmen kívül hagyása, vagy a biztonsági szoftver kikapcsolása jellemzőbb a férfiakra és a fiatalabb korosztályra (18-29 évesek), míg a legóvatosabb a legidősebb korcsoport (50-69 évesek).
Az NRC által végzett piackutatás a magyar internetezők viselkedését vizsgálta online kérdőíves felmérés segítségével, többszörösen rétegzett, véletlen mintavétellel. A minta reprezentatív a 18-69 év közötti, legalább heti rendszerességgel internetezőkre nem, korcsoport, végzettség és lakóhelytípus szerint.

Az ESET honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény