FőoldalÜzletMagyarországon keresi a jövő innovatív vezetőit a Huawei
2011. február 24., csütörtök ::

Magyarországon keresi a jövő innovatív vezetőit a Huawei

"Huawei - A Holnap Innovatív Vezetői" elnevezéssel ösztöndíjat alapított magyar egyetemistáknak a világ egyik legnagyobb telekommunikációs vállalata. A kínai Huawei magyar leányvállalata a Budapesti Corvinus Egyetemmel és a Műegyetemmel most megkötött szerződése alapján öt esztendőn keresztül minden évben 15 diáknak nyújt anyagi támogatást

Hosszú távú, háromoldalú megállapodást kötött egymással a mai napon a Magyar Tudományos Akadémián a Huawei, a Budapesti Corvinus Egyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. A magyar kormányt képviselő, az Oktatásért felelős államtitkár, Dr. Hoffmann Rózsa és a kínai nagykövetasszony, Gao Jian jelenlétében aláírt együttműködés célja, hogy a két felsőoktatási intézményben tanuló, az ösztöndíj programba beválasztott diákok közelről tanulmányozhassák, illetve megismerhessék a legújabb telekommunikációs fejlesztéseket, technológiai trendeket. Olyan hallgatókat várnak a logisztikai, marketing, infokommunikációs és technikai szakirányokról, akik kiválóan tanulnak, illetve a választott szakterületükkel, a tanórák keretein túl is rendszeresen foglalkoznak, és kutatási eredményeikről publikálnak.

"Huawei - A Holnap Innovatív Vezetői" elnevezésű ösztöndíjat 2011 - 2015 között minden évben 15 diák kaphatja meg. Közülük tízet a Műegyetem, ötöt pedig a Budapesti Corvinus Egyetem delegálhat a programba. A résztvevők kiválasztását a vállalat az intézményekre bízza. Az egyetemek Tudományos Bizottságai minden szeptemberben rangsorolják az ösztöndíjra jelentkezőket. A pályázók közül a tanulmányi osztályzataik, illetve kutatói többletfeladataik, elért eredményeik alapján választják ki az adott esztendő ösztöndíjasait. A támogatást elnyerő diákok egy évre 2000 amerikai dollár hozzájárulást kapnak szakmai továbbképzésükhöz, és ennek részeként 2011-ben például elutaznak majd a Huawei shenzeni kutató központjába.

"Egyetemünk stratégiájában kiemelt szerepe van a délkelet-ázsiai kapcsolatok erősítésének, hisz ott olyan jelentős és technológiailag meghatározó cégek vannak jelen, mint a Huawei."- hangsúlyozta bevezetőjében Péceli Gábor, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora. Mészáros Tamás, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora zárszavában szintén az együttműködés távlati eredményeit méltatta. "Ez az ösztöndíj nem csupán az intézményeinknek, hallgatóinknak jelent óriási lehetőséget új ismeretek, a legújabb technológiák megismeréséhez. Biztos vagyok abban, hogy rövid időn belül Magyarország fejlődése szempontjából is igen hasznossá válik a Huawei révén megszerezhető tudás."

A Huawei számára is új távlatokat nyit a most aláírt megállapodás a szakember-utánpótlás terén, amelynek köszönhetően akár a képzésből kikerülő friss magyar diplomások is aktívan bekapcsolódhatnak vállalati fejlesztéseikbe.
"Minden résztvevő számára hasznos, jövőbe mutató együttműködés körvonalazódik az ösztöndíj programunk beindításával. A hallgatók olyan tudás birtokába juthatnak, amelyet jól hasznosíthatnak, az intézmények új elemekkel bővíthetik oktatási rendszerüket, és a Huawei számára is fontos, hogy olyan szakemberek képzésében vehet részt, akik a jövőben meghatározó tagjai lesznek az infokommunikációs iparágnak." - jelentette ki Gavin Dai, Huawei Technologies Hungary Kft. ügyvezető igazgatója. Hozzátette az ösztöndíj-alapítás kifejezi a Huawei elkötelezettségét az innováció mellett. A Huawei elhivatott fejlesztési programjának köszönhetően jelenleg az ötödik a világon a "Leginnovatívabb Cégek" rangsorában a Facebook, az Amazon, az Apple és a Google után.

A Huawei a világ egyik vezető kereskedelmi telekommunikációs szolgáltatója, a globális piacon jelenlévő 50 legnagyobb telekommunikációs cég közül 45 számára nyújt szolgáltatásokat. Termékeivel és megoldásaival több mint 100 országban van jelen, és a Föld lakosságának egyharmada számára biztosít kommunikációs szolgáltatásokat. A Huawei 2009-es árbevétele elérte a 21,8 milliárd dollárt, nettó profitja pedig a 2,7 milliárd dollárt.

A Huawei 2009 decemberében több mint 95.000 munkavállalót foglalkoztatott, akiknek mintegy 46 százaléka részt vett a kutatás - fejlesztési tevékenységben, amelyre a vállalat éves bevételeinek 10 százalékát fordítja. A Huawei 17 tagvállalatból álló globális K+F hálózatot épített ki, továbbá több mint 20 innovációs központot hozott létre, amelyeket ügyfeleivel közösen működtet.

A Huawei a szellemi tulajdonjog védelmének elkötelezett képviselője. A Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) megállapítása szerint 2009-ben a Huawei 1847 találmányával a második volt a Szabadalmi Együttműködési Szerződésre pályázó vállalatok közül.
2009. december végéig a Huawei összesen 42.543 szabadalomra nyújtott be kérelmet, amelyből a vállalat összesen 13.236 találmányra kapta meg a szabadalmi jogot.

Az ENSZ Globális Megállapodása (UNGC) tagjaként a Huawei a társadalmi felelősségvállalás elkötelezett támogatója. A vállalatot az a cél vezérli, hogy az emberek életét gyarapító kommunikációs szolgáltatásokat nyújtson, valamint hozzájáruljon a digitális szakadék csökkentéséhez, és a helyi közösségek építéséhez.

Huawei Ösztöndíj

2010. november 1-én Orbán Viktor miniszterelnök és delegációja látogatást tett a Huawei shanghaj-i kutatás-fejlesztési központjában, ahol Ren Zhengfei, a Huawei elnök-vezérigazgatója bemutatta a tehetséges magyar diákoknak alapított ösztöndíj programot, amelynek célja a két ország közötti együttműködések minél több területen való erősítése és kibővítése.

  • Az ösztöndíj elnevezése: Huawei - A Holnap Innovatív Vezetői
  • Az ösztöndíjat évente tizenöt hallgató támogatására lehet fordítani 2011 és 2015 között, 2000 dollár/diák/év összegben.
  • Az ösztöndíjban évente a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tíz, illetve a Budapesti Corvinus Egyetem öt hallgatója részesül, akik műszaki-, infokommunikációs-, marketing-, vagy logisztika szakon tanulnak bachelor, master vagy PhD képzésben.
  • 2011-ben az ösztöndíjat elnyert diákok elutaznak Kínába, ahol látogatást tesznek Shenzenben, a Huawei központjába, illetve Shanghajban a kutatás-fejlesztési központban. (Az aktuális program minden évben változhat a diákok érdeklődése és az egyetemek javaslatai alapján.)
  • Az ösztöndíjat azok a diákok nyerhetik el, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtanak tanulmányaikban, és innovatív kutatómunkát is folytatnak szakterületükön.
  • A diákok kiválasztását az előírt kritériumok figyelembevételével az egyetemen felállított bizottságok bonyolítják le. A nyertes pályázókat az egyetemek a Huawei-jel közösen hirdetik ki.
  • Az ösztöndíjat elnyerő hallgatók kiválasztásának időpontja mindig a tanév végén esedékes, előreláthatólag júniusban.

Az ösztöndíjat elnyert hallgatók ajánlást kapnak a Huawei-nél betölthető gyakornoki állásokra, a világ bármely részén.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény