FőoldalÜzletFessünk napelemet!
2011. február 18., péntek ::

Fessünk napelemet!

A kiindulási anyag cyklopentasilan (Si5 H10), a hatásfok 1,79%. A japán Hokuriku Egyetem Fejlett Tudományos-Technikai Intézetének (JAIST) kutatócsoportja jelentette be, hogy olyan folyékony szilícium bevonatot talált fel, amit csak rá kell festeni egy üveglapra, égetéssel rögzíteni és máris áramot ad a napfényből. Az alaptechnológia már 2006-ban megvolt, amikor a kutatócsoport publikálta a filmtranzisztor létrehozását, valójában annak a továbbfejlesztésével kapták most ezt a filmszerű napelemet

A p- és n- tipusú félvezetőket bór és foszfor alkalmazásával hozták létre. A megfelelő szilíciumtartalmú oldatot először rácseppentik egy üveglapra, majd a lapot a vízszintes síkban percenként 3000-es fordulatszámmal megpörgetik, ennek hatására az oldat egyenletesen szétterül az üvegen, és filmszerű bevonatot alkot rajta. Végül, az üveglapot 400 fokra melegítik, ekkor a bevonat ráég az üveglapra és az adalékanyag eltávozik. Ezt az eljárást a p-, i- és n- típusú oldattal összesen háromszor végzik el, a bevonatra ráhelyezik a pozitív és negatív kivezető elektródákat és a napelem máris kész.

Az újfajta napelem egyelőre csak 20 százalékát adja egy hagyományos teljesítményének, de néhány éven belül eléri a jelenlegiekét és megkezdődhet ipari gyártása.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény