FőoldalÜzletA Fujitsu "zöld" életciklus-elemzésnek vetette alá egyes termékeit
2011. január 14., péntek ::

A Fujitsu "zöld" életciklus-elemzésnek vetette alá egyes termékeit

A Fujitsu az augsburgi bifa Környezetvédelmi Intézettel közösen publikálta a termékei "szénlábnyomát" vizsgáló, kilenc hónapon át tartó projekt eredményeit. Egy termék szénlábnyoma azt az üvegházgáz-kibocsátást jelenti, amellyel a termék befolyásolja bolygónk széndioxid-egyensúlyát. A bifa és a berlini Fraunhofer Intézet közreműködésével lebonyolított, ISO 14040/44 szabványra épülő életciklus-elemzés során a Fujitsu PC- és szervertermékeket vizsgált teljes élettartamukon keresztül. A Fraunhofer Intézet ellenőrizte a vizsgálat eredményeit és pozitív értékelést adott a Fujitsunak

A projekt célja olyan módszer azonosítása és kidolgozása volt, amellyel pontosan elemezhető a termékek valódi emissziós értéke. Zöld stratégiája részeként a Fujitsu szeretné megismerni termékei környezetterhelését, és az életciklus minden szakaszában törekszik a termékeivel kapcsolatos széndioxid-kibocsátás csökkentésére és a környezettudatos termékinnovációk megvalósítására. A Fujitsu ügyfeleivel is megosztja a projekt eredményeit és tapasztalatait, hogy segítsen nekik csökkenteni saját széndioxid-kibocsátásukat.

Még az informatikai gyártó cégek közül is sokan egyenlőségjelet tesznek a "zöld" és az energiahatékony technológia közé. Pedig az energiahatékonyság csak egyike a környezeti "lábnyom" kiszámításakor figyelembe vett számos tényezőnek. A széndioxid-egyenértékben (CO2e) kifejezett szénlábnyom kiszámítása a termék teljes életciklusát figyelembe véve történik (az ötlettől egészen az újrahasznosításig). Beletartozik az alapanyagok és a beszállítóktól beszerzett komponensek gyártása, a szállítás, az összeszerelés, a használat, a leselejtezés és újrahasznosítás is. A nulla wattos ESPRIMO E9900 asztali PC és a PRIMERGY TX300 / RX300 S5 szerverek életciklus elemezésébe például az egér, a használati útmutató és a csomagolás életciklus-elemzése is beletartozik. Maga a számítás a vizsgált termékcsoport jellemző életciklusa alapján történik.

Nemzetközi szabványosítás
A szénlábnyom összehasonlítható és abszolút értékének kiszámítása mindeddig nem volt lehetséges bizonyos módszertani nehézségek és a nemzetközi szabványok hiánya miatt. Ebből a szempontból a Fujitsu az iparág egyik éllovasa. Folyamatosan együttműködik partnereivel, beszállítóival és versenytársaival az egységes szabványok kidolgozásában és alkalmazásában. A Fujitsu szénlábnyom projektjéhez hasonló kezdeményezések fontos előrelépést jelentenek az összehasonlítható emissziószámítás megvalósulásához vezető úton. Hasznos információt szolgáltatnak az emisszióról az értéklánc minden szakaszában. Így a gyártó vállalat azonosítani tudja a jövőbeni emissziócsökkentés lehetőségeit:

  • Az energia és az alapanyagok felhasználásának optimalizálása a gyártási folyamatban; áttérés kisebb környezetterhelésű alternatív alapanyagokra
  • A szállítással járó emisszió csökkentése a vasúti és tengeri szállítás előtérbe helyezésével
  • A termékek és komponensek újrafelhasználása és újrahasznosítása a Fujitsu Paderbornban és a világ számos pontján működő újrahasznosítási központjaiban
  • Energiahatékony tápegységek és termékek fejlesztése és biztosítása az ügyfeleknek
  • A központi memória, a grafika és az energiagazdálkodási opciók optimális konfigurálása
  • Energiahatékony ("Blue Angel" és "Energy Star" tanúsítással rendelkező) ICT termékek használata

A Fujitsu környezetvédelmi kezdeményezései
A Fujitsu sok éve indít projekteket saját emissziója és a lehetséges fejlesztési lépések azonosítására. A vállalat kettős stratégiát folytat. Ennek egyik része a környezettudatos IT-termékek fejlesztése (Green IT). A Fujitsu termék- és szolgáltatásportfóliója máris számos "zöld" elemet tartalmaz, pl. energiahatékony noteszgépeket, nulla wattos PC-t és monitort, energiahatékony szerver- és tárolórendszereket, és az adatközpontok energiahatékonyságának fejlesztését elősegítő felmérő szolgáltatásokat. A stratégia másik része olyan megoldások fejlesztése, amelyek révén más cégek vagy akár egész iparágak (pl. közlekedésirányítás, létesítménygazdálkodás) felhasználhatják az informatikát infrastruktúrájuk energiatudatosságának javítására (Green by IT).

A Fujitsu Csoport 2007-ben indította el 'Green Policy Innovation' programját, amelynek keretében hétmillió tonnával csökkentette széndioxid-kibocsátását Japánban. 2009-ben a vállalat a világ egészére kiterjesztette a projektet, és globális szinten további 15 millió tonna emissziócsökkentést tervez a 2012-ig tartó időszakban. Az új globális szemlélet fontos szerepet játszik a Fujitsu középtávú stratégiája, a Green Policy 2020 megvalósításában.

A Fujitsu öt kategóriából kettőben az élen végzett a Gartner független IT-iparági elemzőcég és a WWF "Alacsony széndioxid-kibocsátás és ágazatvezető környezetbarát megoldások az ICT szektorban/Low-Carbon and Environmental Leadership in the ICT industry" című vizsgálatában. Az eddigi legátfogóbb független kutatásban az ICT termékek üvegházgáz-kibocsátásának csökkentésére globális fenntarthatósági stratégiával rendelkező vállalatok környezetvédelmi törekvéseit értékelték.

Vélemények:
Armin Kumpf, a Fujitsu Technology Solutions minőségirányítási főigazgatója:
"A Fujitsu sok éve kutatja a környezeti lábnyomot tartósan befolyásoló tényezőket. Ahhoz azonban, hogy össze tudjuk vetni termékeink széndioxid-kibocsátását és ennek megfelelően tudjuk címkézni őket, nemzetközi szabványokra és megbízható összehasonlító adatokra van szükség."

Dr. Siegfried Kreibe, a bifa Környezetvédelmi Intézet igazgatója:
"A számítógépek környezetterhelését sokkal inkább befolyásolja a használat, mint a gyártás. Hiszen ekkor történik az üvegházgáz-kibocsátás nagyobb része. Nagyra értékeljük, hogy a Fujitsu a piacon egyedülálló módon kész volt beruházni termékei életciklus-elemzésre épülő értékelésébe."

Karsten Schischke, a Fraunhofer Intézet vezető kutatója és életciklus-elemzési szakértője:
"A projektmegbeszéléseken parázs vitát folytattunk a műszaki követelmények és a környezetterhelés összefüggéseiről. Pontosan ez a célja a szénlábnyom azonosítását célzó értékelésnek: méréseket végezni az egyes komponensekkel kapcsolatban és mérsékelni a környezetterhelésüket. Úgy vélem, a projekt a Fujitsu dolgozóit is inspirálni fogja a napi fejlesztési munkában, annak ellenére, hogy a zöld informatika messze nem új dolog a Fujitsu számára."

A Fujitsu honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény