FőoldalRendszerintegrátorVirtuális erőművekkel növeli a zöld energiában rejlő potenciálért
2019. június 03., hétfő ::

Virtuális erőművekkel növeli a zöld energiában rejlő potenciálért

A Siemens Finnország új vállalatot hozott létre a virtuális erőművekkel kapcsolatos tevékenységének bővítése érdekében. A Vibeco (Virtual Buildings Ecosystem - Virtuális Épületek Ökoszisztéma) olyan innovatív módszer, amellyel még jobban kiaknázhatók az egyre decentralizáltabb energetikai rendszerek előnyei. A virtuális erőmű lelke egy Siemens által üzemeltetett szoftver platform, amely intelligens módon szétosztja a mikrohálózatra csatlakoztatott épületekből érkező elektromos terheléseket, és ennek során alkalmazza a megújuló energiát és az energiatárolást is

Az új virtuális erőmű (VEP) szolgáltatás platform – egy digitalizált kereslet-kínálat rendszer – először teszi lehetővé azt, hogy összevonjuk az épületek vagy ipari üzemek kisebb elektromos terheléseit, és az épületek üzemeltetői energiát értékesíthessenek a tartalékpiacon, a végső cél pedig a teljes villamosenergia-piac rugalmasságának javítása.

„Ezzel a technológiával újfajta piacot alakítunk ki a hálózat szélén” – magyarázta Cedrik Neike, a Siemens Smart Infrastructure vezérigazgatója. „A Finn Állammal együtt úttörő jellegű modellt alakítunk ki a decentralizált energetikai rendszerek számára, melynek az előnyeit a közművek, a vállalatok és a társadalom egyaránt élvezhetik majd. A terhelés épületek, a hálózat és az eMobility infrastruktúra közötti kiegyensúlyozásának komplexitása mélyreható szakértelmet igényel a kereslet és a kínálat területén.”

A VEP szolgáltatás segíti a villamosenergia-fogyasztás egyenletes elosztását, hogy kevesebb tartalékenergiára legyen szükség, és ebből következően csökkenteni lehessen a széndioxid-kibocsátást. A finn nemzeti hálózat üzemeltetője, a Fingrid, térítést ad az ingatlantulajdonosoknak, amikor a virtuális erőmű energiát táplál be a nyilvános hálózatba. A finn Gazdasági és Foglalkoztatási Minisztérium 8,4 millió eurót ad a szükséges technológiai beruházásokhoz.

A Siemensnek már két kísérleti ügyfele is van a virtuális erőmű módszerhez. A Finn Vasutak össze fogja kapcsolni az ikonikus Helsinki Központi Pályaudvart két vasúti kocsiszínnel egy mikrohálózatba, és ezzel létrehoz egy virtuális erőművet.

„A megújuló energia az egész rendszert kihívások elé állítja. Ezekre a kihívásokra már most fel akarunk készülni” – mondja Juha Antti Juutinen, a Finn Vasutak ingatlanügyekért felelős igazgatója.

Lappeenranta, az orosz határ közelében fekvő 75.000 fős város, kilenc középülettel indítja a rendszert, melynek keretében még további 50 épületet lehet majd a városi mikrohálózatba kapcsolni.

„A virtuális erőmű szolgáltatás csökkenti a város környezeti hatását, és további bevételt termel” – mondja Markku Mäki-Hokkonen, Lappeenranta városának fejlesztési igazgatója.

A Siemens VEP platformja a Sello bevásárlóközpontban – amely 100.000 m2-es alapterülettel rendelkezik, és Helsinki külvárosában található – alkalmazza a vállalat sikeres energiaoptimalizálási projektjét. A Sello mikrohálózata egyesíti magában az energiahatékonyságot, a tárolást, a csúcsterhelések optimalizálását, és a saját villamosenergia-termelést. Ezen kívül a többlet energiának a tartalékpiacon történő értékesítése kb. 650.000 eurós éves bevételt jelent a Sello ingatlan tulajdonosainak.

A Siemens Smart Infrastructure honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény