FőoldalRendszerintegrátorA halk szélturbinát a bagoly csendes repülése ihlette
2016. október 11., kedd ::

A halk szélturbinát a bagoly csendes repülése ihlette

A turbinák csendes működése kulcsfontosságú számos szárazföldi szélprojekt sikeréhez. A Siemens ezért jelentős kutatásfejlesztési tevékenységet folytatott a szélturbina-zaj további csökkentése érdekében. Most jelentős áttörést sikerült elérni a Siemens újgenerációs, úgynevezett DinoTail aerodinamikus lapátbővítményével. A zajcsökkentő komponenshez a bagoly szárnyán lévő hangelfojtó sörték adták az ötletet

A baglyok csendes vadászok. A zajtalan repülés lehetővé teszi számukra, hogy lopakodva közelítsék meg prédájukat, amelyek főleg kisebb rágcsálók. Ezt a baglyok szárnyának sajátos szerkezete teszi lehetővé: a szárny hátsó élének fogazott, rojtos szerkezete, valamint az elülső élen lévő apró fésűk finom örvényeket hoznak létre, ami feltehetően csökkenti a légáramlás zaját. A Siemens találmánya ugyanezt a hatást alkalmazza a rotorlapátok aeroakusztikai teljesítményének optimalizálásához.

A lapát felszínén található örvénygenerátorok mellett a Siemens a hátsó éleket fogakkal és fésűs szerkezetekkel látja el. A fésűsfogas koncepció finom örvényeket hoz létre azon a ponton, ahol a lapátprofil felől érkező gyors légáram az alulról érkező lassabb áramlással találkozik. Ennek eredményeképpen jelentősen csökken a lapátok hátsó éle által keltett aerodinamikai zaj.

„A szélcsatornában végzett méréseink és helyszíni tesztjeink során a fésűsfogakkal a szélturbinák jelentős zajcsökkenését sikerült elérnünk valamennyi szélsebesség esetében” - mondja Stefan Oerlemans, a Siemens Wind Power technológiai osztályának vezető aeroakusztikai szakértője. „Ez a szerkezet, amelyet a baglyok szárnya ihletett, nem rontja az aerodinamikai teljesítményt.”

Ennek következtében a zajcsökkentés nem érinti a szélturbina éves energiatermelésének mértékét, magyarázta el Oerlemans a koncepció bemutatóján, amelyet a 2016-os WindEnergy Hamburg kereskedelmi bemutatóra szerveztek. Zajra érzékeny helyszíneken ez az új technológia használható az energiatermelés növelésére a zajhatás fokozása nélkül.

Az új fésűsfogas fejlesztés a szárazföldi szélturbinák nagy részében felváltja a Siemens első generációs DinoTail megoldását. Az új Siemens SWT-3.3-130LN szélturbina részeként hamarosan megkezdődik a sorozatgyártás is. Az új DinoTail Next Generation modellt használják majd a jövőben megjelenő új turbinamodellekben is.

A Siemens honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény