FőoldalRendszerintegrátorKonzisztens hálózattervező eszközök az európai átviteli rendszerek üzemeltetőinek
2016. április 26., kedd ::

Konzisztens hálózattervező eszközök az európai átviteli rendszerek üzemeltetőinek

A Siemens PSS ODMS és PSS Sincal hálózattervező eszközei megkapták a CGMES (közös hálózati modell adatcsere szabvány) szerinti megfelelőséget igazoló hivatalos tanúsítványt. Mindkét eszköz a Siemens Power System Simulator (PSS: villamos energia rendszer szimulátor) elnevezésű hálózattervező programcsomagjának a része. A programcsomag a hálózati modellek kezelésére, szimulációjára és elemzésére szolgáló szoftver eszközök gyűjteménye

Annak érdekében, hogy megkönnyítsék az európai hálózatok konzisztens tervezését és lehetővé tegyék az energiaátviteli rendszerek üzemeltetői (TSO) számára a hálózati modellek adatainak problémamentes cseréjét, az Európai Villamos Energia Átviteli Rendszer Üzemeltetők Szervezetének (Entso-E) 41 tagja kidolgozta a Közös Információs Modell (CIM: Common Information Model) szabvány alapján a közös hálózati modell adatcsere szabvány (CGMES) leíró változatát. Ennek az volt a célja, hogy biztosítsák a megfelelő adatcserét a különböző energia szolgáltatók hálózatszámítási alkalmazásai között és a számítási rendszerek összevethető eredményeket adjanak. Az Entso-E továbbra is mindent megtesz a CGMES szabvány elterjesztése érdekében. Szoftver szállítói szerepkörében a Siemens támogatja a CGMES szabványt és az európai átviteli hálózati modellek szabványosított cseréjét, továbbá a jövőben is figyelemmel fogja kísérni ezt a kérdést.

A közös hálózati modell adatcsere szabvány (CGMES) az IEC Közös Információs Modell (CIM) szabványának egy bővebb (tartalmazó) halmaza. Kifejlesztésének célja az volt, hogy a rendszerek fejlesztése és üzemeltetése során kielégítsék az átviteli rendszerek üzemeltetői között megvalósuló adatcserére vonatkozó követelményeket. Így többek között a CGMES felhasználható az energiaellátó rendszerek adatkezelésével foglalkozó alkalmazásoknál és olyan elemző alkalmazások esetén, mint a terhelés és előre nem várt esemény analízisek vagy rövidzárlati számítások, ezáltal biztosítva a szükséges piaci információkat és transzparenciát. Ezen kívül hasznosítható teljesítmény számításokhoz a kapacitás allokálása céljából, torlódások kezelésére, valamint dinamikus biztonság értékelésére az elektromos hálózatokban.

A Siemens Power System Simulator (PSS) szoftver csomag részei az alábbiak: az átviteli rendszerek tervezésére szolgáló PSS E; az átviteli, elosztó és ipari hálózatok tervezésére és elemzésére használt PSS Sincal platform és az energiaátviteli hálózati modellek kezelésére kifejlesztett PSS ODMS (üzemi adatkezelő rendszer). A PSS szoftver csomagot áramellátó rendszerek tervezői és üzemeltetői számára fejlesztették ki az energiahálózati modellek kezelése, az energiahálózati adatok kezelésének központosítása és az adatok CIM formátumba/formátumból történő konvertálása céljából. A program által kínált funkciók növelik az energiaátviteli hálózatok biztonságát és megbízhatóságát, továbbá a hálózatok modellezésének pontosságát és produktivitását. A fejlesztés célja volt az is, hogy az IEC CIM 61970 szabványra - és a legutóbbi változatban a CGMES szabványra is - támaszkodva segítse az energiaátviteli hálózatok üzemeltetőit az együttműködési követelmények kielégítésében.

Ez azt jelenti, hogy a PSS programcsomag támogatja az európai energiaátviteli rendszerek üzemeltetőit az alábbi három kulcsfontosságú munkafolyamat során: tíz éves hálózatfejlesztési tervek készítése; CGMES előrejelzés szerinti esettanulmányok létrehozása (amiket a hálózat következő napi/rövid távú működésének tervezéséhez használnak); valamint a több vállalati rendszert (például üzemviteli/EMS, tervező és eszközgazdálkodási rendszerek vagy GIS /térinformatikai rendszer/) lefedő központosított adatkezelés.

A CGMES tanúsítvány megszerzése mellett a PSS Sincal platform (a Siemens hálózatszámítási eszköze), ami egyike a világ legjelentősebb hálózatszámítási programjainak, támogatja az olyan nagyméretű hálózatok átfogó szimulációját is, mint például az Entso-E teljes átviteli hálózata. Ennek során a Sincal nemcsak az olyan központi feladatokat végzi el, mint a terhelés, zárlat és a hálózat minőségének szimulációja, a dinamikus számítások, valamint a védelmi koncepció elkészítése és tesztelése, hanem megoldásokat is kínál a különböző adatforrásokból létrehozott hálózati modellek egyesítésére, és a hálózat igény szerinti redukálására átfogóbb elemzések készítése céljából, összehangolva ezt a hálózat-üzemeltetési feladatokkal is.

A Power System Simulator (PSS) szoftver csomag hálózattervező eszközei a Siemens Energy Management Divíziója által kínált portfólió részét képezik. Termék- és megoldás szállítói, rendszer integrátori és szolgáltatói minőségében a Divízió segíti a közmű cégeket és ipari vállalatokat abban, hogy gazdaságos, megbízható és intelligens módon valósítsák meg az elektromos energia átvitelét és elosztását. A portfólió felöleli a kisfeszültségű és elosztó hálózatokban, az intelligens energiaátviteli hálózati és energia automatizálási megoldásokban, valamint a nagyfeszültségű átviteli rendszerekben alkalmazott termékeket és rendszereket. A Siemens Energy Management Divíziója, amely több mint 100 országban van jelen, a 2015. szeptember 30-kán véget ért utolsó költségvetési évben körülbelül 11,9 milliárd euró árbevételt és 570 millió euró nyereséget ért el és közel 53.000 alkalmazottat foglalkoztatott szerte a világon.

A Siemens honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény